Vota
Resultat:
37 vots
Salvador Cot | Actualitzat el 27/12/2010 a les 00:54h

De què riuen a Madrid?

La presidència d'Artur Mas ha estat rebuda amb alleujament per la major part de la societat catalana, inclosos bona part dels que ni tan sols van votar CiU. Des de l'angle que sigui, tothom reconeix la gravetat del moment econòmic i la fragilitat de l'autogovern català, assetjat per sentències successives des de tribunals polítics. Un govern sòlid sembla un bon punt de partida per reaccionar en ambdós sentits.

La paradoxa és que on s'ha desfermat l'eufòria és a Madrid. Els dos partits espanyols semblen encantats de la vida de retornar a l'esquema dels noranta, amb CiU garantint l'estabilitat i donant suport al vencedor. El PSOE ha emès tota mena de senyals d'alegria mentre, en paral·lel, enviava a la trituradora del Tribunal Constitucional la Llei de Consultes. I Mariano Rajoy sembla convençut que els diputats convergents es comptaran com a vots positius en el seu debat d'investidura, malgrat ser el responsable últim d'una maniobra d'assetjament a gran escala contra la voluntat del Parlament, sancionada després pel poble català.

Així que, a partir d'ara, CiU té al davant una bifurcació endimoniada. Es tracta, o bé de mantenir la funció de partit frontissa espanyol, o bé de prioritzar els interessos nacionals. En el primer cas, arriscaran poc i poden obtenir algun avantatge negociador a l'hora d'omplir el cove. És el que esperen PSOE i PP. En el segon, molt més incert, haurien d'afrontar negociacions dures contemplant, per primera vegada, l'opció de dir no. És el que esperen tots els seus votants i gran part de la ciutadania.

COMENTARIS

+1
-0
Sobre la ultracorrecció, ... o no
Acrònim, 28/12/2010 a les 00:13
company, la qüestió és de caire semàntic
pots canviar perfectament alleugerir pel seu sinònim alleujar i tot segueix sent correcte, per ex: alleujar o aulleugerir una càrrega

però si vols enraonar amb propietat, hauràs d'emprar alleujar quan es tracta d'una càrrega emocional o un dolor

per exemple: qué alivio = quin alleujament i no quin alleugeriment

cordialment

+0
-0
Hem de tornar a ser noticia al New York Times!
Fallen, 27/12/2010 a les 21:24

http://estemfotuts.blogspot.com/2010/12/hem-de-tornar-ser-noticia-al-new-york.html



L'any 2006 l'exercit espanyol va ser derrotat per ser noticia al New York Times. Va ser quan el tinent general José Mena Aguado en el discurs de la pasqua militar del 2006 afirmar d'una manera resumida: "Si los políticos no paran el estatuto, lo parará el ejercito a las ordenes del rey".

Per estrany que pugi semblar el seu cessament no va ser constitucional, però es veu que això no va agradar gens als mercats borsaris. Les accions de determinades empreses i bancs espanyols van començar a caure i calia actuar amb contundència. Això

I és que una dada potser més més important que el que s'ha explicat abans, és que els discursos solemnes de la pasqua militar requereixen l'aprovació del ministre de defensa, de la Moncloa (Zapatero) i no se si del propi rei. Com és que van permetre aquest discurs? O no se'l van llegir o hi estaven d'acord, no? Dimissions? No n'he trobat cap.

Tenint en compte aquest precedent i que ara, el mateix govern espanyol també recorrerà al constitucional contra la llei de consultes populars a Catalunya (una llei molt que ja indica que qualsevol consulta requereix l’autorització de l’estat), em plantejo:

Si un referèndum és la màxima expressió de la democràcia, a Espanya hi ha democràcia?

També m'he estat plantejant el perquè d'aquesta actitud si les pot acabar denegant. No serà que no vol tornar a ser noticia al New York Times prohibint una consulta!
+9
-1
la paella pel mànec ? compreu vaselina nois !
Pep - Sabadell, 27/12/2010 a les 18:36
A madrit ho tenen clar : mai més dependre dels catalans i llenya als polacos. NI 5 de calaix, i atacs frontals contra Catalunya amb pp i psoe de la maneta. Encara no ho haveu vist pobrets ?
Gols per en mas : l' aeroport, la immersió, la llei de consultes i ara ve el cementiri d' ascó...i espereu.
A canvi us posaran vaselina en els casos pretoria, palau i els 2 que unió ja té vistos per sentencia de les seves fundacions... I si us porteu molt i molt bé, algun peixet al cove ( la morralleta ) que ens vendreu com una gran balena i en duran que el deixaran fer de mamporrero ( el que posa la titola del cavall al forat de l' euga ), o sigui de ministre de res ( un corbacho més )

I es clar que riuen, de fet és descollonen !
+4
-0
els millors dels pitjors...
ex votant dels millors..., 27/12/2010 a les 18:30
Veient el govern que ens ha regalat en mas per Nadal si que deu ser una innocentada : Una advocada en "kefe" del estado ( el que ens ocupa, no el nostre ) no és cap garantia per la pobra justícia catalana. Només cal veure la seva trajectòria per veure els grau de compromís nacional amb el país.

I els altres dos més del mateix : nedar i guardar la roba. Trepar, riure les gracietes dels que remenen les cireres ..i compromís per la seva nació : zero.

Impossible fer un govern de perfil més baix i insípid. Evidentment serà el que en diuen un "govern de gestió" :de gestionar la colònia i fer que ens estiguem calladets, mirant el dit i sense veure la lluna.
+1
-0
52.000.000 mil milions i dingu diu res.
Cartanya, 27/12/2010 a les 18:30
Que podrà fer (algun periodista tindria que fer un article de aquets raonament amb millors dades que les meves) Artur Mas a partir d`ara, en que millorarà (difícil serà mantenir-lo) la vida de les persones que habitem a Catalunya?. Amb un deute de 32.000.000 mil milions de Euros, deixats per aquets socialistes, que les persones de a peu no tenim present com els han gastat, mes la aportació a les Espanyes de 22.000.000 mil milions mes, esgarrifat!! , MILLOR SERIA PLEGAR!!. Sense dret prendre decisions ni en la economia, treball, immigració, transport, (crec que en queden mes), que algú amb digui que pot fer aquet Senyor per molta voluntat que hi posi, dons l`únic que podrà fer, es Presidir la Generalitat amb tota la honorabilitat que correspon, però de lo altre segur que nomes podrà fer allò que vulgarment es diu; QUI DIA PASSA ANY EMPENYEN. Periodistes un article per favor, que aixo es serio, i ara si que toca!!
+3
-4
CiU té la paella pel mànec
Anònim, 27/12/2010 a les 18:09
A Madrid riuen perquè tant el PP com el PSOE necessiten urgentment que CIU els hi faci costat. D'una banda el PSOE per tal de poder aprovar lleis en aquest 2011 i el PP perquè té la por al cos de no treure majoria absolut a les eleccions de març del 2012, cosa per cert molt, molt difícil d'assolir. I als dos no els hi toca la camisa a l'esquena perquè saben que els temps autonomistes de CiU han passat.
Espero i desitjo de tot cor que CiU els posi de genolls i de cara a la paret a ambdós.
+6
-1
de què?
jsc, 27/12/2010 a les 17:49
De què vols que rigin? de la propera ( i ja tradicional) abaixada de pantalons convergent, fidel reflex de l'esperit covard dels catalans: molt queixar-se però no fer res per canviar-ho pel que pugui passar. Riuen, doncs, d'aquesta política convergent que podríem descriure com a pol´tica de "barretina i vaselina".
+2
-9
Burro de San Vicente, que lleva la carga y no la siente
Eduardo González Palomar (Manlleu), 27/12/2010 a les 17:02
Aquello que ocurre en Catalunya en lo referente a la “magnificación” de una corriente ideológica (independentismo) no se trata de una inocentada, tampoco de una pueril diversión, sino de la necesidad de supervivencia de un selecto poder político-social endogámico. Las más de las veces, ni siquiera circunscrito en torno a formaciones políticas declaradas inequívocamente independentistas. Por consiguiente, desde el orbe transversal nacionalista (CiU-PSC) se han activando todos los resortes a su alcance, el mediático y el nutrido entramado de sociedades civiles que subsisten al socaire de la subvención pública, con la intención de amplificar el mensaje, porque hasta la fecha les ha proporcionado pingües beneficios. Distraídas las masas en el territorio catalán en debates estériles, el dinero público, vía Generalitat, ha continuado fluyendo, incluso en tiempo de precariedad económica y financiera, hacía las élites de forma innegable. Asimismo, cierran este perverso círculo vicioso quienes ostentan la dirección en instancias superiores del conjunto del estado al continuar afanados en contrarrestar la supuesta avalancha independentista, tan contraria a sus intereses, con una burrada de traspasos competenciales. De momento, el conjunto del todo (España) no se ha transferido a la parte (Catalunya); no obstante, de seguir los acontecimientos por estos disparatados andurriales, haría bien en no descartarlo… no es mal amigo quien bien previene. Bromas aparte, cuantitativamente, el movimiento independentista en Catalunya, pasados unos nuevos comicios autonómicos, ha vuelto a menguar significativamente. En suma, si nos atenemos a lo sucedido en las muchas ocasiones en que esto ha ocurrido, a nadie extrañe que suban insoportablemente los decibelios de su cansina y machacona melodía soberanista; entiéndalos… burros serían si obrando del mismo modo esperasen resultados distintos a los que siempre han obtenido.
+1
-8
¿Cómorrrrrrr?
No, no soc ìndependentista; jo soc de ciutat, 27/12/2010 a les 16:21
«Voy a escribir el comentario en castellano para que me entiendan bien en toda España.
Para que CiU de su apoyo al fúturo presidente español este les debe entregar como mínimo los ministerios de Exteriores, Economía, Fomento e Industria. Concierto económico para Catalunya y traspaso de competencias en aeropuertos, puertos y trenes de mercancías». ¡Y dos huevos duros! JAAAAAAAAAAAAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA, tú flipas, chaval.
+8
-2
UNIÓ des de URUGUAI
Lluìs Blanqué i Llobet, 27/12/2010 a les 16:20
No se com en sortireu els catalans que viviu a Catalunya. Hi han molts que van tindre que anar a països que no van triar.
Si voleu un suicidi colectiu feu cas als partits espanyols,odien Catalunya, ho veig com observador llunyà.
Sense Unió de tots els catalans, perdereu la lluita.











+1
-0
Suport al govern de Madrid
Josep Matadepera, 27/12/2010 a les 14:56
Voy a escribir el comentario en castellano para que me entiendan bien en toda España.
Para que CiU de su apoyo al fúturo presidente español este les debe entregar como mínimo los ministerios de Exteriores, Economía, Fomento e Industria. Concierto económico para Catalunya y traspaso de competencias en aeropuertos, puertos y trenes de mercancías.
+0
-0
Els diccionaris són per llegir-los, principalment
Araki, 27/12/2010 a les 14:34
(27/12/2010 a les 13:45) I si ho fessis, veuries que l'accepció *exacta* per al que volia expressar l'articulista és la segona d'"alleujar".

La ultracorrecció podria ser dolenta en alguns casos, comptats, però el català light i el catanyol d'alguns que sembleu neoparlants sense un sentit propi de la llengua són verí pur. A cap parlant nadiu li pot sonar igual "alleujar" que "alleugerir".

"Lleu" és un cultisme i com a tal té més possibilitats de ser el mot que designa un concepte abstracte com és el cas, vs. "lleuger", un mot vulgar que fa referència a un fet físic.
+2
-1
Suport al govern de Madrid
Josep Matadepera, 27/12/2010 a les 14:21
Voy a escribir el comentario en castellano para que me entiendan bien en toda España.
Para que CiU de su apoyo al fúturo presidente español este les debe entregar como mínimo los ministerios de Exteriores, Economía, Fomento e Industria. Concierto económico para Catalunya y traspaso de competencias en aeropuertos, puertos y trenes de mercancías.
+0
-0
Els diccionairs serveixen per a alguna cosa
Per a l'antònima, 27/12/2010 a les 13:45
Podem anar tant a l'arrel com vulguis, però el que val és el que surt als diccionaris. I "alleugerir" i "alleujar" tenen accepcions comunes. Per tant, tots dos mots són corrrectes en el sentit que els usava en Cot.
+12
-1
ERROR DE CALCUL.
QUIMET 41, 27/12/2010 a les 13:23
He pasat els nadals a Madrid, i os puc garantir que no riuen, als cercles de la dreta espanyola han començat una nova campanya creant estat d´opinio "La crisi economica no permet mantenir l´estat de les autonomies i aixo s´ha d´acabar", es palpa que n´estan segurs de la propera majoria absoluta del PP.
Artur l´aposta del Pacte finançer neix morta, no mes queda una sortida, pasar a l´atac i demanar l´independencia, tot el reste es enganyar al poble catala.
+8
-2
Ja sabem el que ens espera
Carme - Baix Llobregat, 27/12/2010 a les 13:01
En mas va dir que vol una legislatura "serena", es adir, que es dedicarà a "gestionar" i mirant de no veure els problemes de fons. Per això, els casos de l' aeroport, la sentència del suprem i ara la llei de consultes són minimitzades amb un "no passa res".

També val la pena recordar que cyu no va votar la llei de consultes per "poc ambiciosa", doncs apa a veure ara com la defensa el govern dels miiors ( feu dicció de la sra presidenta del PArlament ) a madrit.
+4
-3
Temps
Anònim, 27/12/2010 a les 12:26
En qualsevol país normal s'ha de deixar temps al vencedor de les eleccions.

A mi em toca molt els nasos que des del primer dia els contraris ja es fcin els profetes i ens diguin que tot anirà malament.

Em va emprenyar que fessin això els militants de CiU ara fa quatre anys atacant el tripartit i que ho facin ara els altres. Això demostra que som un país de pa sucat amb oli en el que fins i tot els que s'en declaren partidaris no el respecten per res.

Mas és el president de tots com ho era avans en Montilla, i els profetes de desgracies han de callar i deixar-lo governar.
+13
-3
Doncs per alguna cosa serà...
Anònim, 27/12/2010 a les 11:08
...que estan contents a Madrid!!

El que és preocupant és que tanta gent estigui contenta aquí!

A Madrid no són idiotes, i saben perfectament que CyU no fotrà res de res!
+1
-1
Naps i cols
Antònima, 27/12/2010 a les 10:54
A veure si ens entenem. Anem a l'arrel. En català, el contrari o antònim de 'lleu' és 'greu' i el contrari de 'lleuger' és 'pesat'. Amb aquesta regla de tres: alleujar i alleugerir no volen dir el mateix i no s'han de confondre.
+0
-1
No cal la ultracorrecció
Per als correctors vocacionals, 27/12/2010 a les 10:31
Si feu la consulta al DIEC veureu que "alleugerir" també és sinònim d'"alleujar".

2 1 tr. [LC] Fer més lleu, alleujar. Això m’alleugerí la pena.
2 2 [LC] alleugerir el dol Posar-se, qui porta dol, un dol més lleuger.

I "alleujar" pot tenir el mateix signicat que "alleugerir":

1 v. tr. [LC] Treure part de la càrrega (a una nau, a un vehicle).

Tampoc cal la ultracorrecció i fiscalitzar els articulistes quan utilitzen mots sinònims. A aquest pas tornaríem a fer servir la inexistent "guixeta" perquè algú es pensa que "taquilla" és castellà. "Taquilla" només és incorrecte si s'empra com a sinònim d'"armari".

O com l'altre dia quan algú va dir que "aquest any" és castellà i que s'havia de dir "enguany". Cal recordar que "aquest any" és totalment correcte en català i que "enguany" tan sols és genuí i per tant escaient en alguns territoris i que en d'altres no és usat en absolut i que escriure'l és del tot artificial.
+1
-0
aclariment (II)
Anònim, 27/12/2010 a les 10:00


Disculpeu, l'enllaç havia sortit malament,

http://eldecaleg.page.tl/Som-una-col
%F2nia.htm

Crec que ara si.
+0
-0
aclariment
Anònim, 27/12/2010 a les 09:58
Permeteu-me que vos aconselli un enllaç aclaridor:
http://eldecaleg.page.tl/Som-una-col
%F2nia.htm
+12
-1
La bifurcació
Obsevador, 27/12/2010 a les 09:54
Algú creu que amb la situació actual i amb les dificultats que troba Mas per trobar la gent que buscava pel seu govern i amb les dificultats per treure's de sobre personatges com Puig que serà al nou govern, podrà fer altra cosa que de frontissa a Madrid i esperar que el PP no tingui majoria absoluta per continuar fent aquest paper?

És el pujolisme 2 però en temps de crisi. Algú és tan il·lús o optimista per pensar que dintre de quatre anys s'haurà acabat la crisi?

Això vol dir peix al cove, però amb la diferència que ara el convé està foradat.
+6
-2
La darrera oportunitat d'un electorat mesell o potser savi
Reagrupat, 27/12/2010 a les 08:48
La passada legislatura va ser la prova del cotó fluix per Carod, Esquerra i el PSC (que només va visualitzar PSOE. Ara serà la de Duran (QUE TOTHOM SAP QUE TÉ UN PARE ARAGONÉS) Convergència (i no la del peix al cove, l'altra) i en Mas mentre decideix si som prou madurs. Que no es creguin que el 19J ha mort, el veig ben viu i espectant

+10
-3
Tot apunta a l'opció a
Marcel, 27/12/2010 a les 08:27
A Madrid riuen perquè ens coneixen prou bé. Fa trenta anys que va. Trenta anys fent-nos els ofesos. Trenta anys de ui, ui, ui. I després, res de res. Ja ho saben i per això riuen. Tant de bo m'equivoqui, però em penso que venen quatre anys de somnolència. Vegeu el bloc
http://perabonspatricis.blogspot.com
+6
-4
Cot, el de sempre
Anònim, 27/12/2010 a les 08:14
Com sempre, Cot confonent desitjos amb realitats o fent-se el vestit a la seva mida mental: "És el que esperen tots els seus votants i gran part de la ciutadania".
+7
-1
Acrònim
Araki, 27/12/2010 a les 05:34
"Acrònim", veuràs que en Cot ha corregit ràpidament.

Un cop més demostra que, a part de ser un bon professional, s'estima la llengua. Al contrari d'altres que publiquen al mateix ND i que en podrien aprendre un doll, d'ell.
+12
-7
Llegat d'ERC
Araki, 27/12/2010 a les 02:18
He comentat en alguna ocasió que l'ERC suïcida de Carod, Puigcercós, Ridao i companyia, ha demostrat ser el grup més inútil i inepte de les darreres dècades de la política catalana. És difícil estar més equivocat i entendre la realitat més a l'inrevés que aquella colla.

Com he dit algun cop, l'exemple més evident és que ells van fer el tripartit per a catalanitzar el PSOE Noreste, i el resultat és que a base de set anys de nevera opositora van fer que CDC abandonés EL DISCURS pujolista per un de més normal, o menys espanyolista.

Malauradament, la destrucció sistemàtica de tot a què s'han dedicat els socis de govern d'ERC, amb la seva aquiescència, no han permès mantenir prou temps CiU al congelador com per a que acabessin de fer un tomb clar cap la normalitat i la democràcia, i malgrat que parlen de la fi del peix al cove i de la llibertat de Catalunya, encara hi ha quadres convergents que senten la necessitat de deixar clar que com a partit són antiindependentistes i antidemòcrates.

Així doncs, la bifurcació de què parla el Sr. Cot és real, i és un mèrit que cal reconèixer-li a una colla d'inútils equivocats fins al moll de l'os com la cúpula actual d'ERC, que oblidant-se de recollir la brossa el dia anterior van descobrir la penicil·lina.
+18
-1
Alleujament
Acrònim, 27/12/2010 a les 02:04
Perdoni senyor director, però deu voler dir que La presidència d'Artur Mas ha estat rebuda amb alleujament...

Alleujament equival al castellà Alivio, perquè Alleujar és Aliviar
mentre que alleugeriment voldria dir quelcom relatiu a alleugerir, que equivaldria a aligerar

Dit això, penso que a Madrit riuen perquè ja coneixen les febleses dels Convergents-Unionistes (seria aquest el gentilici que pertoca als que pertanyen a la federació?)
Sens dubte de la bifurcació endimoniada que ens planteja a l'article, optaran per la banya especulativa i poc arriscada: amb un Duran aprenent de ministre no es pot esperar res més
+14
-2
Evident!!
Carles Martí, 27/12/2010 a les 01:56
Era evident que Espanya no volia ni vol un partit com ERC al govern, el problema no són els espanyols, som nosaltres que no veiem el que realment fa mal a Espanya i be al nostre país.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quin us sembla que és l'adjectiu que millor defineix el nou Govern d'Artur Mas?
Vots totals: 65


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: