dimecres, 12 de gener de 2011

La font Picant

     Durant molt de temps la font Picant va ser un punt de trobada i esbarjo molt important a la vila i la rodalia. Fou a mitjan segle XIX, a causa de les propietats curatives de l'aigua de la font, que hi fou construït un balneari amb 60 habitacions on acudien a fer cures importants personatges de la burgesia.

      El 1898, però, el balneari tancà les portes i durant un temps el nou propietari intentà, sense èxit, l'explotació de les aigües "Argentona". El 1900, l'entorn fou urbanitzat amb una nova avinguda i la construcció de xalets de lloguer.

      Al llarg del s. XX, acudia a l'indret molta gent, entre ells molts mataronins, que hi pujaven amb el tramvia per passar-hi el diumenge i prendre aigua amb anissos. Fins el 1976 encara s'utilitzà el mostrador on se servia l'aigua picant.

      Posteriorment, l'indret caigué en un abandonament del qual encara no s'ha recuperat i en l'actualitat les seves restes són només un trist record de l'activitat que hi tingué lloc anys enrrere. Sortosament, l'any 2002 l'Ajuntament d'Argentona n'adquirí la propietat amb la voluntat de recuperar-la.

A partir d'aquest moment començà el procés de reconstrucció.

Avui, dimecres, dia 3 de desembre, a les dues del migdia, es realitzarà una visita guiada a la Font Picant d’Argentona per poder observar de primera mà les tasques de recuperació i restauració de l’espai i l’entorn, dutes a terme pels alumnes/treballadors dels mòduls de Jardineria-Forestal, Paleteria, i Pintura, dels tallers d'Ocupació 2008.

L’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Argentona, a través del SEMPRE, amb el suport tècnic de l’àrea de Serveis Territorials ha gestionat i coordinat els tallers d’Ocupació perquè els 24 alumnes/treballadors –vuit per mòdul, i tres mòduls de Paleteria, Jardineria-Forestal, i Pintura– supervisats per tres professors puguessin recuperar i restaurar la Font Picant, l’espai i l’entorn.

L’objectiu dels tallers d’Ocupació és la inserció laboral de persones majors de 25 anys en situació d’atur. Els tallers proporcionen eines i coneixements teòrics i pràctics de la professió que els alumnes/treballadors escullen per facilitar-los l’accés al món laboral. Precisament, en aquesta recta final dels tallers, s’està incidint especialment de cara a aquesta futura inserció. A data d’avui, dels tallers de 2008 ja han fet el salt quatre dels alumnes/treballadors que havien començat fa pràcticament un any.

Els tallers d’Ocupació han estat cofinançats pel departament de Treball de la Generalitat i pel Fons Social Europeu, a través d’una subvenció. La resta d’inversió (maquinària, material, etc.), ha anat a càrrec de l’Ajuntament d’Argentona.


Què s’ha fet
El projecte de recuperació i restauració va iniciar-se el 28 de desembre de 2007 i està previst donar per acabades les obres de rehabilitació el 27 de desembre d’enguany. En tot aquest temps, a més a més de la formació pertinent als alumnes dels tallers d’Ocupació 2008, s’han enllestit les millores següents:

Talús: s’han fet rampes d’accés adaptades cap a l’esplanada. S’ha enjardinat la zona i s’ha reparat tot el mur que separa l’espai superior de l’inferior.

Esplanada d’accés: s’han modificat els pendents del terreny i els del vial que duu al bosc i a l’esplanada. Igualment, s’hi han col·locat guardarodes, bancs i papereres.

Pineda: s’han adequat els pins de la pineda per parc i s’han netejat els pins molt grans. S’ha col·locat una barana de fusta protectora pel desnivell de la font; s’han fet moviments de terra formant una duna amb el lateral d’adequació del límit amb el camí, i s’hi han instal·lat bancs.

Baixada de la font i l’espai de la font: s’han replantat els laterals i la baixada de la font i s’hi han col·locat pantalles de contenció de la vegetació; s’han restaurat la reixa i els murs de pedra; s’han refet les canaletes de peu de mur; s’ha reposat el sauló i s’ha pavimentat la font. S’han instal·lat bancs de fusta nous i també un sistema de recollida de l’aigua de pluja i de l’aigua de la font. Aquest sistema s’ha combinat amb la instal·lació d’un sistema de rec dels talussos, escomesa d’electricitat inclosa.

Escala de la Font Picant: se n’han reconstruït els graons i els murs de l’escala.

Passeig dels Miradors: s’ha reparat el paviment amb sauló; s’ha construït una rampa que condueix al passeig dels Miradors; s’hi han aixecat talussos amb plantació; s’ha desbrossat la zona, esporgat els arbres i instal·lat bancs nous; s’ha fet una rampa i una escala d’accés al mirador de dalt que s’ha protegit amb baranes de fusta i amb talussos amb plantació.

Mirador de dalt: s’ha desbrossat l’espai; s’han restaurat les dues escales que hi havia i se n’ha prolongat una cap al mirador de baix. També s’ha restaurat un banc amb trencadís. Des d’aquest mirador, s’ha obert un accés a l’escala i s’han fet les rampes del talús.

Si bé encara queda molta feina per fer abans de donar l’espai per completament rehabilitat, us animem a gaudir de la part recuperada.

Premi Burriac
Pla NEUCAT 2010-11
Inscripció al Registre Ciutadà
Esports
Tauler d'Edictes
Perfil del Contractant
Plans municipals
Oferta Pública
Ràdio Argentona
web jove
SEMPRE
Ofertes Feina
web Museu del càntir
Policia Local d'Argentona
Costa de Barcelona-Maresme
CAAD Maresme
Parc serralada Litoral
Associació Municipis Catalans Recollida PaP
Quin temps fa a Argentona?