Metacercador

powered_by.png, 1 kB
Inici arrow Descobreix arrow Llocs d'interès cultural
Llocs d'interès cultural Imprimir Trametre a un amic

 



ÀGER: Conjunt monumental de St. Pere: Col·legiata i castell. Recinte fortificat d'estil romànic/neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost el segle XI en el context de la reconquesta de la vall d'Àger i a l'entorn dels quals sorgí la vila.

S'aixecà sobre les ruïnes de l'antic castell romà i posteriorment àrab. Entre el 1034 i 1047 es construí el castell-palau i la insigne església de la Col·legiata que es confià a una comunitat de canonges. El segle XIV es començà el claustre, del qual fou promotor el comte Pere d'Urgell, i es finalitzarà el segle XV.

De l'antiga esplendor de St. Pere queden ornaments i pintures murals repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i els Estats Units.


 

Església de St. Vicenç d'estil romànic/gòtic/neoclàssic. L'actual parròquia de la vila és fruit de tres ampliacions.

L'església de St. Vicenç, d'una sola nau en origen, es remunta al segle XI. Posteriorment s'adossà al mur nord el temple de St. Salvador del mateix segle.

El campanar data del segle XIII. A cavall del XVIII i XIV, es construí la nau sud-oest d'estil neoclàssic. Al seu interior es guarda el sarcòfag romà del segle III procedent de la col·legiata de St. Pere, la Mare de Déu de Colobor i un magnífic òrgan d'estil barroc.

- Via romana (s.II)

- Muralla de la vila (s.XI)

- Pintures murals de la Capella del Calvari (s.XVIII i XIX), d'estil popular-rural.

- Santuari de la Mare de Déu de Colobor (s. XVI-XVII). Gran hostal i casalici que acollia els pelegrins que creuaven el Pallars.

- Ermita de la Mare de Déu de Pedra. Del segle XI resta la petita església romànica castral adossada al llevant de l'actual temple del XVII.

- Ermita de Santa Elena (s.XV). Lloc de benedicció del terme.

- FONTDEPOU: Torre de Fontdepou. Torre de guaita dels segles X i XI.

- Ermita de Sant Josep:


- Ermita de St. Jaume de Cas. Romànica dels s. XI-XII. El camí que passava per Cas forma part de la ruta del Montsec que els pelegrins agafaven cap a Compostel·la.

- Torres de Cas. Torres de guaita cristianes dels segles XI i XII.

- VILAMAJOR: Ermita de St. Josep (s. XVIII)

- MASOS DE MILLÀ: Església de St. Romà (s. XVIII)

 - Torre islàmica de guaita del segle X reutilitzada pels cristians el segle XI

 

- MILLÀ: Església de St. Pere (s.XVII-XVIII). D'estil barroc i grans mesures que donen fe de la importància del poble en aquesta època, el més gran de la vall després d'Àger.

- Santuari de St. Llobí (s.XVIII). Lloc de guariment i benedicció dels ramats.

- AGULLÓ: Ermita de St. Pere Màrtir (s.XVII-XVIII) d'estil rural/popular. Molt reformada en l'època moderna.

- Esglesia de Sant Mateu

 

- CORÇÀ: Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa (s.XI-XII). Es troba dins les restes d'una fortalesa de defensa avançada del Castell de St. Llorenç.

- Restes del Castell de St. Llorenç (s.XI)

- Fortalesa de les Conclues o Torre de les Tinyoses (s.XIII). Lloc de vigilància dels estrets de la Noguera Ribagorçana. Modernament es va utilitzar per tancar els ramats malalts.

- Mare de Déu del Roser:


- RÈGOLA: Ermita de la Santíssima Trinitat (s.XIII). Fou construïda a l'estil romànic. Lloc de benedicció.

- Sant Julià


- Ermita de Santa Eugènia. Romànica del s. XII.

 
© 2011 Portal Web de l'ajuntament d'Àger