Fira_de_la_candelera_2010

E-Digital - Diari digital del Baix Llobregat-Noticies del Baix

 
dilluns
31
gener 2011

Darrera Actualizacio01:42:34 AM GMT

A la portada
Ets aqui: Cultura

Cultura

Les obres del Casal de Cultura de Collbató començaran en unes sis setmanes

Correu electrònic Imprimeix PDF
frame_02473.121El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha visitat Collbató acompanyat de l’alcaldessa del municipi Josefina Martínez per conèixer de primera mà diferents projectes que Collbató té en marxa gràcies al suport de la Diputació. Un dels espais que ha pogut visitar i que ja ha finalitzat les seves obres és el Centre d'Interpretació del Molí de l'Oli, un espai que pretén difondre la història i la tradició oliera de Collbató. Un altre projecte que Collbató té ja en la primera fase de licitació és el Casal de Cultura on hi ha prevista la construcció de la futura biblioteca municipal. Aquest projecte es farà amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. L'alcaldessa preveu que les obres puguin començar en unes 6 setmanes.

Torrelles dedica una exposició als estelladors per mantenir les tradicions

Correu electrònic Imprimeix PDF
frame_02471.1636Torrelles de Llobregat, era una població que vivia majoritàriament de l’agricultura. En un principi el cultiu bàsic va ser la vinya, però a causa de la fil·loxera es va haver de substituir aquest cultiu per altre que s’adeqüés millor a les característiques del terra com eren els cirerers.  Degut a la impossibilitat de poder viure únicament d’aquesta font d’ingressos complementaven la seva feina agrícola amb la feina al bosc, arribant a ser el principal abastador de llenya dels municipis de la Vall Baixa. Pares i avis de torrelles es dedicaven a l’ofici d’estellar, que consistia en obrir troncs de diferents diàmetres amb tan sols uns tascons, una maça, i ocasionalment amb una destral. D'això ja en fa molts anys, la maquinaria actual fa que oficis com el d'estellador s'estiguin perdent, però a Torrelles no volen permetre que tradicions tan arrelades a la cultura com aquestes es perdin. Es per això que en el marc de la festa major de Sant Pau el municipi ha organitzat l'exposició d'antics oficis del bosc, on s'hi poden trobar els estris que s'utilitzaven en altres èpoques així com fotografies de l'actual concurs d'estelladors que es celebra cada any al municipi.

Gran afluència a la Festa Major de Sant Vicenç tot i les baixes temperatures

Correu electrònic Imprimeix PDF
frame_02469.14D'aquesta manera es donava el toc d'inici a la Festa Major d'Hivern de Sant Vicenç dels Horts. Tot i haver estat un dels caps de setmana més freds d’aquest hivern, el sol ha fet sortir tots els vicentins per gaudir de la Festa Major d’hivern. Una de les activitats destacades en la seva afluència de públic va ser el mercat medieval, la novetat d’enguany. Les paradetes d’artesania i els espectacles de l’època es van convertir en un dels principals atractius de la Festa Major. També va tenir un gran èxit la ja tradicional bicicletada popular. Més d’un centenar de participants van recórrer els carrers del municipi en un dels dos trajectes aptes per a tothom, un de tres quilòmetres que va travessar el nucli urbà i l’altre de sis quilòmetres pel riu.

L'esmorzar de traginers anuncia la pròxima arribada de la Candelera

Correu electrònic Imprimeix PDF
frame_02458.2562A Molins de Rei ja comencen a fer els preparatius per a la 160a Fira de la Candelera que es celebrarà el primer cap de setmana de febrer. Als carrers ja s’hi comença a veure moviment i l’esmorzar tradicional dels traginers, la coradella, amb les autoritats fa escalfar motors. La Candelera, una de les Fires agrícoles, industrials i comercials més importants de Catalunya, continua el to auster marcat per la crisi econòmica. Tot i això la Candelera aquest any creix i arriba ja a més de 40.000 metres quadrats de recinte firal i gairebé 900 expositors. Tal i com ha explicat el regidor de Fira i Promoció econòmica, Joan Ramon Casals, a l’esmorzar de presentació, l’austeritat, que significa un 25% menys de pressupost que altres anys, no va en detriment a la qualitat de la Fira. La Candelera agrupa fins a 15 sectors d’activitat, des del més representatiu amb la fira del planter fins a la fira industrial que Molins va recuperar fa només tres anys. La fira comercial, del bestiar, d’entitats o de vins fan de la Candelera una fira apta per a tothom. Algunes activitats que queden ja consolidades a la Fira són el concurs de paletes, el teatre, enguany amb l’obra ‘Terra Baixa’ o la 6a edició de la marató de sang. Al igual que en la darrera edició s’instal·larà un aparcament a l’altre costat del riu i un autobús llançadora des del polígon del Pla. També s’incrementaran la freqüència dels trens i autobusos durant els dies de la festa.

Els Tres Tombs fan parada a Sant Feliu

Correu electrònic Imprimeix PDF

frame_02456.553Aquest cap de setmana la Festa dels Tres Tombs s'ha traslladat fins a Sant Feliu de Llobregat. La plaça de la vila s'ha omplert de ciutadans que volien veure passejar els carros, cavalls i carruatges. Poblacions properes a Sant Feliu han estat les protagonistes de la festa. Fins a nou agrupacions de Vallirana, Sant Joan Despí, Cervelló o Sant Just han completat els Tres Tombs pels carrers del nucli antic de Sant Feliu. Després que l'any passat no es pogués realitzar aquesta festa popular catalana, enguany el voluntariat de Sant Antoni Abad sí ho ha fet possible. Una festa, com a fet cultural, no s'ha de deixar perdre. La coincidència de la celebració dels Tres Tombs amb altres poblacions pròximes dificulta poder agrupar una quantitat destacada de cavalls. Els santfeliuencs han aprofitat per portar les seves mascotes a la plaça de la vila per rebre la benedicció del capellà.

Veure video

Pàgina 1 de 11