Fira_de_la_candelera_2010

E-Digital - Diari digital del Baix Llobregat-Noticies del Baix

 
dilluns
31
gener 2011

Darrera Actualizacio01:42:34 AM GMT

A la portada
Ets aqui: Economia Diners

Diners

a El 2010 amb un miler d'aturats més i el primer descens al desembre en cinc anys

frame_02390.681Desembre, en que l'atur es va reduir un 0.33%. Aquest desembre 1.900 persones han trobat feina a Catalunya, de fet feia cinc anys, des del 2005, que l'atur no es reduia l'últim mes de l'any. Tot i això el 2010 tanca amb 562.000 persones aturades a Catalunya. Per demarcacions, el nombre de desocupats va baixar a Barcelona i Girona al desembre, mentre que va augmentar a Lleida i Tarragona. Catalunya ha tancat el 2010 amb gairebé un miler d'aturats més que al 2009. Una variació negativa enfront les dades lleugerament positives del mes de La lleugera recuperació de les xifres d'atur en el darrer mes de l'any es deu, fonamentalment, al bon comportament del sector serveis, que va recuperar gairebé 2.800 llocs de treball a Catalunya. L'altre costat de la moneda és la construcció, que continua siguent el principal llast del mercat de treball i va destruir més de 2.600 llocs durant el desembre. Aquestes dades no han desfermat l'optimisme del nou conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que ha advertit que 2011 serà un exercici complicat. Mena ha reiterat el seu compromís personal per reduir l'atur a la meitat en els quatre anys de legislatura.

La venda de vehicles cau un 23% al desembre però tanca el 2010 amb un augment del 4,7%

frame_02387.934A Catalunya durant el mes de desembre s'han venut 10.700 turismes, xifra que representa un descens del 23,5% respecte el mateix període del 2009 segons la patronal del sector, l'Anfac. Aquesta dada confirma la tendència a la baixa al sector automobilístic en els darrers mesos, només salvat, en part, pels efectes sobre les compres que va tenir el Pla 2000E durant els primers mesos de l'any. Això ha fet que l'any 2010 en el seu conjunt tanqui malgrat tot amb un increment de les vendes del 4,7%, i amb prop de 147.000 vehicles venuts. Per marques, la catalana Seat, encapçala la llista de vendes. Entre gener i desembre de 2010, la marca de Martorell ha venut gairebé 90.000 vehicles al conjunt de l'estat, amb els models Ibiza i Leon, que es troba entre els 10 vehicles més venuts de l'any. Les previsions per al 2011 també són negatives, segon l'Anfac, aquest any que comencem tampoc s'arribarà al milió d'unitats venudes a tot l'estat espanyol, per tercer any consecutiu.

La UGT proposa un canvi en la llei hipotecària davant els desnonaments

frame_02379.521Una de cada cinc famílies espanyoles que no poden pagar la hipoteca són catalanes. De les gairebé 250 mil execucions hipotecàries que s'han produït des del 2007 a Espanya, més de 47 mil s'han fet a Catalunya i han acabat amb desnonaments. La UGT ha denunciat aquestes dades revelades pel Consell General del Poder Judicial i que també apunten que la xifra de desnonaments al 2010 és 4 vegades superior a la de fa 3 anys. Des de la UGT s'ha posat en marxa una iniciativa per promoure els canvis normatius necessaris perquè les famílies un cop hagin entregat el pis deixin de ser deutores de les entitats financeres. D'aquesta manera l'UGT proposa que s'estableixi una relació equilibrada entre les entitats financeres i la ciutadania a través d'un canvi en la llei hipotecària.

El gas i el transport també seran més cars al 2011

frame_02364.1489Però l'electricitat no és l'únic rebut que pujarà al 2011. El Govern ha fixat un increment del 3,9% en les tarifes del Gas. En la factura això suposarà un augment d'uns 56 cèntims cada mes per a les cases que en consumeixin menys i d'1 euro amb 66 cèntims en els domicilis que tinguin calefacció de gas, una situació en què es troben 7 milions d'abonats. El secretari d'Estat d'Energia, Pedro Marín, justifica el fort increment per l'evolució dels costos energètics i insisteix que a Espanya els rebuts són més econòmics que a la resta d'Europa.Però a més de l'energia també puja el preu del transport. Les tarifes dels trens d'AVE i llarga distància pujaran un 2,3%. Els bitllets de l'AVE que uneix Madrid amb València no pujaran perquè la tarifa ja preveia l'IPC del 2011. El passatge de Rodalies i mitjana distància s'encarirà més encara, ho farà un 3,1%. Els abonaments seran un 2,3% més cars.

La llum pujarà gairebé un 10% al 2011

frame_02359.321Tot i que pugui semblar la innocentada d'aquest any, no es tracta de cap broma, la llum pujarà a partir del dia 1 de gener un 9,8 per cent a la Tarifa d'Últim Recurs: és a dir, aquella que tenen contractada el 90 per cent de les llars. A la pràctica, això suposarà un augment mitjà d'uns 4 euros en el rebut.  Anualment, això es traduirà en un màxim de 51 euros més en despesa elèctrica. La comissió Delegada del Govern per Afers Econòmics ha decidit congelar la part de la factura que depèn d'aquest organisme, els anomenats peatges. L'increment, però, és 5 cops superior a l'IPC perquè la part que depèn de l'evolució del mercat i del cost d'energies com el petroli, s'ha incrementat en un 23 per cent. La nova tarifa afectarà uns 20 milions de llars i petites i mitjanes empreses. Amb tot, no s'apujarà la factura de la llum als que tinguin contractats menys de tres quilowatts, les famílies en què tots els membres estiguin a l'atur, les famílies nombroses ni a les persones que rebin una pensió mínima. Les diferents associacions de consumidors han criticat aquest augment, que consideren molt greu, especialment en un moment de crisi com l'actual. Els usuaris asseguren que el sistema de subhasta, a través del qual les elèctriques fixen el preu de la llum, és opac i sempre acaba perjudicant els ciutadans. En aquest sentit, critiquen que no hi ha manera de saber perquè augmenta el preu de generar electricitat.

Els preus del lloguer de pisos baixa fins a un 10%

frame_02360.232Davant les dificultats de vendre pisos, alguns propietaris han optat per posar els habitatges en lloguer. En ciutats com Barcelona i l'àrea metropolitana l'estoc de pisos en règim de lloguer ha fet que els preus baixin fins un 10 per cent respecte el que es pagava fa dos anys. Si a finals del 2008 el preu per metre quadrat era de més de 14 euros, a finals de setembre el preu s'havia situat als 12 euros amb 70 cèntims. Els llogaters estan aprofitant la situació per aconseguir millors condicions. Ara els contractes obliguen a dipositar dos mesos de lloguer com a fiança i en la majoria de casos ja no s'exigeix un aval bancari. Les agències immobiliàries però preveuen que de cara a l'any que ve els preus dels pisos de lloguer a Barcelona entrin en una fase d'estabilitat.

Seat invertirà 300 milions d'euros anuals en els pròxims 5 anys

frame_02358.1263Bones notícies al sector de l'automoció. Seat invertirà 300 milions d'euros anuals en els pròxims 5 anys. La companyia automobilística també preveu mantenir la plena ocupació a la planta de Martorell i dona per acabada la fase d'expedient de regulació d'ocupació.  "Seat avui és el tercer inversor més gran d'Espanya i volem que segueixi així. Per tant, el nostre pla inversor pels propers 5 anys és al mateix nivell que ho és avui, per impulsat la modernització de les nostres infraestructures, però encara més important, per portar tots els nous productes al mercat. Aquest nivell d'inversió generarà més productivitat des de la fàbrica i assegurarà més llocs de treball" ha afirmat James Muir, president SEAT L'empresa ha de negociar un nou conveni durant aquest any, pel que ja s'han iniciat els primers contactes. Tot i això el procés no començarà fins que es celebrin les eleccions sindicals, previstes pel febrer de 2011. En aquest sentit Muir ha destacat la necessitat d'aconseguir una millor productivitat i eficiència dels treballadors.

Oliveres: "Menys diners pels bancs i més per la fam mundial"

OliveresHi ha ètica als bancs tradicionals? Amb aquesta pregunta ha iniciat l'economista i activista per la justicia i la pau, Arcadi Oliveres, la conferència realitzada a la seu d'ICV d'Esplugues de Llobregat sobre el concepte de Banca Ètica. Segons Oliveres, els grans bancs no s'impliquen en projectes ètics, però tampoc les caixes d'estalvi compleixen el seu projecte originari,a l'hora que els assenyala com a causants de la crisi. Una de les principals crítiques de l'economista en referència a les mesures anticrisi actuals és que es dediquin tants diners a salvar bancs i, en canvi, es destinen molt pocs a acabar amb la fam mundial. Però Oliveres no tan sols s'ha dedicat a criticar si no que ha proposat alternatives. Oliveres ha acabat la seva intervenció explicant el funcionament dels Bancs ètics que són aquells que destinen els seus projectes a una economia social basada en el respecte als drets humans, l'educació i la protecció del medi ambient. Finalment ha explicat els projectes de dues banques ètiques que funcionen actualment a Barcelona: Triodos Bank i el Projecte Fiare.

L'IPC avançat puja al mes de març

Ipc_MarcEls preus de Catalunya han tornat a pujar en aquest mes de Març. Així ho diu el resum de l'informe de l'Institut Nacional d'Estadística, on l'IPC avançat se situa en el tercer mes de l'any en l'1,4%. Són 5 dècimes més que al Febrer, Un increment, segons l'INE que es deu a la pujada del carburant i a que els preus de l'alimentació s'han mantingut estables. Aquesta darrera pujada de Març, és la cinquena mensual que registra l'IPC avançat pujant i que recordem, venia de vuit mesos en negatiu. De tota manera, les dades són temporals ja que l'IPC avançat o harmonitzat és el resultat de les dades que s'utilitzen per fer els càlculs generals europeus. La xifra definitiva ens arribarà el 15 d'abril.