INICI    Login o Registra't    Contacta amb nosaltres

Editorial
[ Tornar enrrera | Anar a l'Inici | Històric d'aquesta secció | Totes les seccions ]
L’ESGLÉSIA QUE NO ES RENDEIX
carregant ...

Amb motiu de la visita del Papa a Barcelona hem estat reclamant una reforma del papat. I no ho fèiem tan sols per la necessitat d’actualitzar la cúspide de la jerarquia catòlica. Com vam explicar, les maneres absolutistes de concebre i exercir els càrrecs, s’estenen a les diòcesis i les parròquies, és a dir, a la tasca de bisbes i rectors. La bona notícia és que hi ha una església que no calla, que no es rendeix, que davant les imposicions i l’autoritarisme, reclama un canvi urgent en les normes actuals. El que ha succeït a Solsona i Manresa és un símptoma del rebuig a les pràctiques actuals d’elecció de bisbes i de gestionar les parròquies: actuar a esquenes de la comunitat, amb secretisme i ocultació. Al Butlletí presentarem aquests dos casos i reflexionarem sobre els canvis que s’han de donar per actualitzar la vida de l’església d’acord als valors actuals i les noves exigències del nostre temps.

Els capellans integrants del Fòrum Ondara del bisbat de Solsona han fet pública una carta oberta al nou bisbe de Solsona, Xavier Novell. En un to respectuós i directe, li anticipen la poca confiança que tenen en les possibilitat de que ell renovi la vida de la diòcesi, reclamant-li un canvi en el “capteniment autoritari” del bisbe Tresserras. Uns capellans que lamenten que ningú els hi hagués consultat sobre el procés de l’elecció ja que diuen que “no t’amaguem que de qualsevol terna, haguessis estat l’últim que haguéssim escollit”. Cada vegada que es designa un bisbe a esquenes de la comunitat, hem de reclamar –com ho ha fet el Fórum Ondara- un procés transparent i participatiu de tota la comunitat eclesial. No és propi d’una església adulta que les designacions es facin en secret, sense conèixer els criteris i sense poder opinar sobre els candidats escrutats. Això potencia la submissió, l’adulació i els favoritismes. La prova està en el perfil dels bisbes escollits, on l’obediència i l’ortodòxia són sempre els  valors més rellevants.

Des de Manresa, ens fem ressò de la carta que una quantitat significativa de membres actius de la comunitat parroquial li han enviat al bisbe de Vic, queixant-se per l’actuació del nou rector de la parròquia. Entre altres mides, ha acomiadat a una catequista amb més de dues dècades de servei apreciat per les famílies, sense informar al Consell Parroquial, sense explicar-ne els motius i sense respectar les més elementals normes d’educació i de correcció. Ja estem altre vegada. S’imposa un capellà a la comunitat sense que ella hi participi. Un capellà que en comptes d’actuar en benefici de la comunitat parroquial, ho fa seguint les directrius de la cúria diocesana. Pràctiques absolutistes més pròpies de l’edat mitjana que encara es donen contínuament a les nostres parròquies. Es suma la dependència estricta del bisbat i la personalitat de molts rectors, i la realitat és que contínuament es van prenent decisions autoritàries sense comptar amb les persones que fan el servei a les parròquies. Un model de relació parroquial que no es correspon amb l’autonomia i maduresa que hem assolit les persones al segle vint-i-u. 

 

En tots dos cassos, a més d’enviar la carta al bisbe de la diòcesi, s’han difós públicament. Això reflecteix la manca de confiança en el sistema i la nul·la esperança en que es canviïn les mecanismes actuals de decisió. Ja que no son tingudes en compte les opinions discordants, cal donar a conèixer la realitat d’una església que no es rendeix i no accepta la imposició ni l’autoritarisme com a normes d’actuació. L’església viu inserida a la societat. I avui en dia ningú acceptaria –ni a la política, ni a la vida associativa, ni a les relacions laborals- comportaments com succeeixen al sí de l’església. Serà molt difícil que puguem portar un missatge d’esperança a la nostra societat si les normes eclesials no s’ajusten a les conquestes socials i als drets de les persones que amb tan esforç, la societat moderna ha aconseguit . Mentrestant, no rendir-se i continua protestant contra les decisions arbitràries, és la millor manera de fer església. Església nova i renovada.



'' Església Plural vol treballar a favor del reconeixement i el respecte de la pluralitat dins l'Església,
del valor d'una vida de fe fonamentada en Jesús, en el seu evangeli,
i en la crida personalíssima que l'Esperit fa a cadascú. ''


Enviat el 21 del 11 del 2010 per Joan
[ Tornar enrera ]


No són permesos els comentaris anònims.
Si no ets usuari registrat fes-ho ara si us plau




Luis2 ha escrit:
Re: L’ESGLÉSIA QUE NO ES RENDEIX
Puntuació:1
Chicos:

La verdad es que os habéis llevado una pasta gansa durantes estos últimos años, ¿eh?

http://www.germinansgerminabit.org/agere_contra/agere_contra2010.htm
2010-12-24 16:50:19
Luis2 ha escrit:
Re: L’ESGLÉSIA QUE NO ES RENDEIX
Puntuació:1
Caray, chicos, que poco activos os veo. En cuanto se ha ido el Santo Padre de Cataluña y como quiera que ya os debéis de haber quedado sin nadie a quien poner a caldo, hace un mes que no escribís un post. Hay que ser menos gandules, no puede ser que sólo os entren las ganas de trabajar para criticar al Sucesor de Pedro, el Vicario de Cristo.
Feliz Navidad a toda la comunidad virtual de Esglesia Plural, que el Niño que nace os haga más humildes y os dé más amor a la Iglesia, que buena falta os hace.
2010-12-22 23:49:42
Luis2 ha escrit:
Re: L’ESGLÉSIA QUE NO ES RENDEIX
Puntuació:1
Caray, ahora amenazan con salir del geriátrico y ponerse durillos con obispos de 40 años.
En fin...
2010-12-03 23:43:18
alentorn ha escrit:
Re: L’ESGLÉSIA QUE NO ES RENDEIX
Puntuació:3
D'acord en tot i més en l'apostilla del A Ferret



















































































2010-12-03 12:42:02
AntoniFerret ha escrit:
Re: L’ESGLÉSIA QUE NO ES RENDEIX
Puntuació:3
Completament d'acord. Però una cosa: després d'unes quantes vegades de dir les coses de bona manera i que no se'n faci cas, caldria usar uns altres procediments més durs. Per exemple, la concentració, la pancarta, el xiulet i els crits.

Antoni Ferret
2010-11-24 22:36:09

No són permesos els comentaris anònims.
Si no ets usuari registrat fes-ho ara si us plau

 
 



Altres articles
d'aquesta secció

[ 22-10-2009 ] 
TERESA FORCADES A L’ULL DE L’HURACÀ.
[ 05-02-2007 ] 
QUÈ N'HEU FET DE LA MEVA CREACIÓ?
[ 01-11-2008 ] 
QUINA MORT ENS HA DE PREOCUPAR
[ 19-02-2007 ] 
UNES BEATIFICACIONS QUE QUEDARAN MARCADES PER SILENCIS ENEXC
[ 26-06-2007 ] 
LA CAMPANYA CATALANA
[ 30-10-2007 ] 
EL DIÀLEG MAI NO POT SER REBUTJAT
[ 07-04-2009 ] 
CAMÍ DE LA CREU, CAMÍ DE LA PASQUA
[ 25-02-2008 ] 
PASTORS I PASTORETS
[ 05-12-2009 ] 
EL NOSTRE CARDENAL DIU SÍ A L’ESTATUT.

Vots de l'Article,
Puntuació Promig: 5
vots: 6


Si us plau espera un segon i vota per aquest article:

Excelent
Molt Bo
Bo
Regular
Dolent






[ Avís Legal ]
:: Copyright Església Plural ::