País Valencià

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Comunitat Valenciana
Bandera de la Comunitat Valenciana Escut de la Comunitat Valenciana
(En detall) (En detall)
Localització
Mapa de localització al País Valencià.svg
Dades indicadores:
Estat
• NUTS
Flag of Spain.svgEspanya
ES52 (regió est)
Capital València
Gentilici Valencià, valenciana
Superfície
 • Total
 • % Espanya
Posició núm. 8
23255 km²
4,60%
Longituds
Delim. territorial
Costa
 
834 km.
644 km.
Altitud nd msnm
(màx.:1839 )
Població 
  • Total (2007)
  • % Espanya
  • Densitat
Posició núm. 4
4.874.811 hab.
10,75%
209,6 hab/km²
Coordenades 39° 28′ N, 00° 22′ O / 39.467, -0.367(i) 39° 28′ N, 00° 22′ O / 39.467, -0.367
Nacionalitat
Formació
 • Fundació
 • Expansió
 • Castella
 • Espanya
Estatut d'Autonomia
 

1238 (Furs)
1305 (Torrelles)
1707 (Nova Planta)
1812 (Const. de Cadis))
1982 (reformat el 2006)
Diada nacional 9 d'octubre
Organització
Org. territorial
Forma de govern
• President autonòmic:
• President parlament:

Representació
• Corts Valencianes
• Corts Generals
•  •  Congrés
•  •  Senat

Províncies i comarques
Generalitat (parlamentarista)
Francisco Camps (PP)
Milagrosa Martínez (PP)

 
99 diputats
 
32 diputats
17 senadors
ISO 3166-2 VC
Himne Himne de València
Web
Diferents àmbits del País Valencià

El País Valencià[1] és un país d'Europa i de la Mediterrània[2] situat a l'est de la Península Ibèrica. D'acord amb el seu Estatut d'Autonomia, els seus habitants, el poble valencià, són una nacionalitat històrica constituïda com a comunitat autònoma d'Espanya amb el nom de Comunitat Valenciana.[3] La seua referència històrica és tradicionalment el Regne de València, entitat política i administrativa que va existir durant cinc segles, des de 1239 fins 1707.

S'estén entre el riu Sénia fins a Pilar de la Foradada, més enllà de la desembocadura del riu Segura, amb una delimitació terrestre de 834 km de longitud, i 644 km de longitud de costa.[4] A més a més, les illes mediterrànies de Nova Tabarca i dels Columbrets, són també d'administració valenciana. La seua posició geogràfica és 40 ° 47' a l'extrem nord, 37 ° 51' a l'extrem sud, 0 ° 31' E a l'extrem oriental, i 1 ° 31' W a l'extrem occidental.[4] Amb 5.084.502 d'habitants, representa un 35,6% de la població total dels territoris de parla catalana.

Els seus orígens es remunten al segle XIII, amb la colonització feudal de catalans i aragonesos, fonamentalment i per aquest ordre, dels regnes de taifes islàmics de València, Alpont, Dénia, i part de Múrcia. Una vegada finalitzada aquesta conquesta, el rei Jaume I promulga els Furs de València el 1261 creant el Regne de València, amb dret territorial propi durant més de quatre segles. Després del desmantellament del Regne en 1707 pels Decrets de Nova Planta del rei Felip V de Castella, també conegut com a Felip el Socarrat, i dels frustrats intents d'aconseguir l'autogovern durant les acaballes del segle XIX i les primeries del XX, en 1978 s'inicia la recuperació de l'autogovern amb el Consell del País Valencià. Finalment, en 1982 finalment obté formalment l'autogovern amb un Estatut d'Autonomia que ha estat reformat en 2006.

Administrativament limita a l'oest amb Castella - la Manxa i l'Aragó, al sud amb Múrcia, i al nord amb Catalunya. L'any 2008, hi vivien 5.029.601 persones, encara que la xifra és molt superior si comptabilitzem els habitants de segona residència d'altres països d'Europa i els immigrants no censats. Així, les ciutats amb més de 100.000 hab. són València (797.654 hab.), Alacant (333.408 hab.), Elx (222.422 hab.), i Castelló de la Plana (172.624 hab.).

Taula de continguts

Història

Edat antiga

Guerrer de Moixent, datat en el Segle V o IV abans de Crist

De la Prehistòria, s'ha constat la primera presència humana a les terres valencianes prop de l'any 40000 aC, amb deixalles dels neandertals a la Cova Negra (Bellús), les coves del Salt (Alcoi) i del Cochino (Villena).[5] De l'Època Antiga, es considera el País Valencià com a bressol de la civilització ibera. Aquest poble (o, millor, conjunt de pobles) té el seu origen en les poblacions indígenes de l'Edat del Bronze que van mantenir uns intensos intercanvis comercials i culturals amb tartessos, grecs i fenicis, i culminaria amb el seu esplendor prop del segle V aC, com reflexa la seua producció artística, la més important expressió de la qual és la Dama d'Elx.

Les guerres entre cartaginesos i romans, el resultat del qual fou el sotmetiment de tot el litoral valencià a l'autoritat de Roma a principis del segle III aC, no va acabar amb la cultura ibèrica, doncs encara trobem importants manifestacions artítiques autòctones, com ara les terrisses pintades amb motius figuratius o narratius, fins al segle I d. C. L'aculturació, per tant, va ser progressiva. L'origen de la vertebració del País Valencià sorgeix durant la romanització, al voltant de la fundació de Colònia Valentia Edetanorum (València) a l'any 158 aC i de Colonia Julia Illici Augusta (Elx) al segle I aC, i les divisions provincials de la Ilercavònia, al nord, l'Edetània, al centre i la Contestània, entre el Xúquer i el Segura, basant-se en l'anterior presència de pobles ibers.

Edat mitjana

Penó de la Conquesta, conservat a l'Arxiu Històric Municipal de València.

Després de la desintegració de l'imperi romà, des de principis del segle VII fins les primeries del VIII gran part del territori estigué subjecte al regne visigot de Toledo, i l'altra part, des de Dènia fins a Cartagena estigué sota dominació de Bizanci primer, i del Regne de Tudmir després amb centre a Oriola. El pacte d'Abd al-Aziz amb Tudmir en l'any 713 permeté l'entrada dels àrabs a la Península, amb la qual hi comença una de les etapes més importants del País Valencià, l'època de l'al-Àndalus. Malgrat que aquesta època encara no està suficientment estudiada i constitueix un dels períodes més foscs de la Història del País Valencià, és generalment acceptada la importància de la influència de la seua cultura i la seua llengua sobre la cultura valenciana actual, que van fer del Xarq al-Àndalus un dels indrets més cults d'Europa.[6]

No obstant això, l'origen directe i més remot de País Valencià d'hui dia és principalment vinculat amb la fundació del Regne de València, de caràcter feudal: a l'any 1233 el rei Jaume el Conqueridor enceta la conquesta dels territoris marcats per tres segles de presència sarraïna: els regnes taifa de Balansiya, Dénia, i Múrcia. Tot just fundat el regne, si bé hi roman la població tagarina, inicialment majoritària, es feren repoblacions amb colons cristians d'origen català i aragonés, fonamentalment. Aquestos cristians reestructuraren l'economia i organitzaren el territori al voltant de les viles amb representació a les Corts Valencianes.[7] A l'any 1304 el Regne s'estén fins a Oriola per la Sentència de Torrelles, i ja estava proveït d'un estatus políticament independent amb els Furs de València des de l'any 1261, i la societat valenciana desenvolupa la seua identitat privativa tot i compartir rei, cultura, i llengua amb els territoris hispànics de la Corona d'Aragó.

Edat moderna

Després del prestigi econòmic, social i cultural al llarg del Segle d'Or propiciada per l'expansió mediterrània de la Corona d'Aragó al segle XV, el regne es veu sotmés a una pressió cada vegada més creixent del centralisme castellà[cal citació]. Després de diversos conflictes socials, el país finalment cedeix pels Decrets de Nova Planta en 1707, amb què es desmantella el Regne derogant els seus furs, hom passa formar part del Regne d'Espanya assimilant-lo a la legislació castellana, i se'l priva d'autonomia, llengua, i cultura pròpies.[cal citació]

Edat contemporània i actualitat

Durant el segle XIX el País Valencià amplia les àrees d'agricultura, sobretot relacionades amb el conreu de del raïm, l'arròs, els tarongers, i l'ametller. El pas cap la indústria el situarà en el quart lloc d'Espanya fins l'actualitat. A principis del segle XX la societat valenciana reivindica l'autogovern del País Valencià i, després d'un primer intent durant la Segona República Espanyola i després d'un període de totalitarisme de 1939 a 1975, finalment disposa d'autonomia en 1977 durant la Transició Espanyola. Durant la segona meitat d'aquest segle sorgeix un nou sector econòmic que pràcticament substitueix el lloc de l'agricultura quant al nivell d'ingressos econòmics, el turisme. Amb l'aprovació del seu Estatut en 1982 recupera el seu govern propi, la Generalitat Valenciana, que n'assegura l'administració.

Llengua

Extensió del valencià al País Valencià
Per més informació, vegeu l'article principal de valencià
Per més informació, vegeu l'article principal del castellà del País Valencià

El valencià, en el domini lingüístic del qual també s'anomena català a altres territoris dels Països Catalans, és reconegut com a llengua pròpia de la Generalitat Valenciana des del 1983 amb la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, i també pròpia del País Valencià des del 2006 a l'Estatut d'Autonomia.

Actualment existeixen al País Valencià dues zones de predomini lingüístic: el valencià i el castellà. Històricament, des de la colonització feudal medieval, el valencià va ser la llengua majoritària a tot el país, gràcies a una lleugera majoria en el nombre de colons procedents de Catalunya; amb l'excepció de les comarques amb frontera amb Aragó (Racó, Alt Millars, Alt Palància i Serrans), on els colons aragonesos van ser majoritaris i van implantar el castellà.[8] La resta de les comarques castellanoparlants actuals (Foia de Bunyol, Canal de Navarrés, Vall de Cofrents, i alguns municipis del Vinalopó) son producte de la repoblació amb castellans del segle XVII, després de l'expulsió dels moriscos, ja que estes comarques van ser de majoria andalusina des del segle XIII fins al XVII. La comarca del Baix Segura patí un procés de substitució lingüística del català pel castellà que s'assolí al segle XVII després d'una epidèmia de pesta, en 1648, que afectà a la població anterior valencianoparlant.[cal citació] La comarca de la Plana d'Utiel, com els municipis de Villena i Sax, no pertanyien fins al segle XIX al País Valencià, i són de parla i cultura castellanes.[cal citació] El Regne de València, per tant, no va ser a l'edat mitjana un país amb dualitat lingüística valencià/castellà, com actualment, sinó que les dues llengües que majoritàriament es parlaven eren el valencià i l'àrab, a excepció de les comarques de parla castellana a la frontera amb Aragó.

Hui dia, a les grans ciutats de les comarques històricament valencianoparlants (i a qualsevol part del territori, si bé de forma no tan acusada), la presència del valencià és cada vegada menor, a causa del procés de minorització d'aquesta llengua que s'hi pateix en favor del castellà,[9] en bona mesura per falta de suport polític, segons el PSPV,[10] l'UGT,[11] l'AVL[12] o membres de l'IEC.[13] De fet, el darrer sondeig de 2005[14] revela que prop del 37% dels enquestats del predomini valencià afirma fer-lo servir preferentment, mentre que en 1995 el percentatge era del 50%.[15] L'ús a l'escola també ha disminuït, encara que les autoritats no semblen preocupades.[16] Es dóna la circumstància que el Partit Popular governa en la Generalitat del País Valencià des de l'any 1995,[17] per la qual cosa diverses associacions polítiques, culturals i lingüístiques associen el descens per motius polítics.[10][11][13] A més a més, aquest procés s'ha vist agreujat els primers anys del segle XXI, amb la gran immigració que ha suposat, en poc menys de 5 anys, almenys mig milió d'habitants més, de parla castellana original (provinents de la resta d'Espanya o Amèrica del Sud), o d'altres indrets i que només aprenen el castellà.[18]

Existeix una varietat dialectal en cadascuna de les regions del País Valencià. Així, a les Comarques del Nord es considerada zona de transició lingüística i es troben els dialectes del Maestrat, septentrional i castellonenc; a les Comarques del Xúquer es parla el valencià apitxat, el dialecte parlat al "cap i casal"; a les Comarques Centrals i a la Marina Baixa es parla el valencià meridional, la varietat més utilitzada pels valencianoparlants, en termes demogràfics; i, finalment, a les Comarques del Sud (excepte la Marina Baixa) es parla el valencià alacantí, un dialecte fortament castellanitzat, potser, a causa de la històrica substitució lingüística del Baix Segura.

Divisió administrativa

El País Valencià deixà de ser un Estat administrativament i jurídicament independent després de la Batalla d'Almansa a l'any 1707 quan passà sota administració castellana por derecho de conquista segons els Decrets de Nova Planta de Felip V de Borbó, excloent la localitat Cabdet de les delimitacions del regne conquerit.

Províncies

Per raons polítiques, al segle XIX l'administració espanyola intentà separar infructuosament el territori entre la província d'Alacant, per una banda, i les de València i de Castelló per altra, afegint a la primera les províncies espanyoles de Múrcia i Albacete per crear un sud-est espanyol, i a la segona Terol i Conca per crear un llevant espanyol.[cal citació]

En 1822 es planteja per primera vegada unes províncies semblants a l'actualitat, en què es divideix el País, de nord a sud, en les províncies de Castelló, València, Xàtiva i Alacant. Finalment, en 1833, és amb la divisió proposada per Javier de Burgos, quan finalment el nombre de províncies queda en tres, suprimint la de Xàtiva.[cal citació]

En 1851 s'afegeixen al País Valencià els territoris històricament castellans de Villena a la província d'Alacant, i de Requena a la de València.[cal citació] Per altra banda, la localitat històricament valenciana de Cabdet, tot i haver sol·licitat sense èxit en 1861 la seua annexió a la província d'Alacant, mai no ha tornat a formar part territorialment del País Valencià des de 1707, i roman en l'actualitat vinclada al territori històric de Castella, unida amb la província d'Albacete.[cal citació]

Aquesta divisió provincial roman sense canvis fins a l'actualitat, i només segueix criteris homogenis d'extensió territorial i demogràfica respecte a Espanya, i no criteris històrics, sociològics o lingüístics.

Comarques i regions

Per més informació, vegeu l'article principal sobre les comarques del País Valencià

Per altra banda, al País Valencià existeix una molt arrelada tradició de comarcalisme, si bé la divisió comarcal actual, basada en la proposta de delimitació de Joan Soler i Riber al 1970, difereix de la divisió comarcal tradicional, descrita per Emili Beüt al 1937.

No obstant açò, l'agrupació de les comarques en quatre regions proposada per Joan Soler no va rebre suport polític en la creació de la comunitat autònoma valenciana a l'any 1982, i se'ls va ajustar a la divisió provincial espanyola preexistent. Aquestes regions es tractaven d'agrupacions comarcals segons criteris històrics, lingüístics, i socio-econòmics.[cal citació] Finalment, a l'any 1999 es crea el Consorci de les Comarques Centrals del País Valencià amb l'objectiu d'assolir una quarta província espanyola, del qual s'hi afegeix una cinquena regió valenciana.[cal citació]

Regions del País Valencià:

Per més informació vegeu les comarques oficials, la llista de municipis, o l'article sobre la història de la comarcalització del País Valencià.

Geografia

Imatge de satèl·lit del País Valencià (original NASA).

El relleu

Ve configurat per les muntanyes del nord, que pertanyen al Sistema Ibèric, les serres meridionals del Sistema Bètic i les serres, altiplans i planures centrals. Al Maestrat s'hi troba la muntanya més emblemàtica del país, la Penyagolosa, de 1.813 m. d'altura, considerada popularment com la més elevada, però aquest honor en realitat li correspon al Calderón, al Racó d'Ademús, que s'enlaira fins els 1.839 m;[cal citació] també al Racó trobem el Gavilán (1.747 m), la Creu dels Tres Regnes (1.555 m) i el Tortajada (1.541 m). Per no fer exhaustiva la relació i anomenar només els pics amb més de 1.500 m citarem, en terres de La Marina, l'Aitana (1558 m).

El litoral alterna penya-segats com la Serra d'Irta, els de la Vila Joiosa o la Serra Gelada amb aiguamolls i maresmes, com ara la Ribera de Cabanes, l'Albufereta d'Orpesa, les Albuferes de València i Elx, les llacunes de Torrevella i la Mata, esdevingudes salines, o la marjal de Pego; grans cordons de platges de sorra, des de Benicàssim fins Almenara, des de Puçol fins a la Marina i importants formacions de dunes com el Saler de València o les de Guardamar.

Clima

Article principal: Clima del País Valencià
Variació del clima mediterrani: típic (marró), continentaler (taronja), i sec (rosa).

El País Valencià és banyada al llarg de la façana costanera per la Mediterrània i, per tant, el seu clima és el mediterrani que com més s'endinsa cap a l'interior menys suau ho és. Així, al territori no hi existeix el mateix tipus de clima mediterrani, sinó que hom troba:

Hidrografia

Només trobem dos grans rius: el Segura i el Xúquer, ambdós al·lòctons, com també ho són el Millars i el Túria.

El Xúquer, amb 497 km,[19] naix en Ojuelos de Valdeminguete, (Conca) per desembocar a Cullera. En canvi, el Segura, amb 325 km,[19] naix a Fuente Segura, (Jaén) i finalitza el seu recorregut a Guardamar del Segura. Pel que fa al Millars, naix a la Serra de Gúdar, Terol, i el Túria a Muela de San Juan, en Albarracín, Terol Exceptuant-ne el Segura, que naix a les Serralades Bètiques la resta dels al·al·lòctons naixen a la serralada ibèrica.

D'altra banda, els autòctons es caracteritzen per ser rius curts, que naixen a les serres properes a la costa i, per tant, tenen una gran pendent. Al nord hi ha el riu Sénia, límit amb Catalunya, el Cèrvol, el Cervera i el Palància. Al sud el riu Serpis, també anomenat riu d'Alcoi, el Xaló-Gorgos, l'Algar, l'Amadório, el Montnegre, la Rambla de les Ovelles i el Vinalopó.

Estos rius es caracteritzen per tindre un cabdal irregular, amb crescudes de tardor temudes i que provoquen inundacions en les seues valls, de nord a sud: la Plana, l'Horta, la Ribera i la Vega). També cal dir que patixen un intensiu aprofitament hídric mitjançant de preses per al consum humà, industrial, turístic i agrícola, essent el fonament dels pròspers regadius valencians.

Parcs naturals

La Generalitat, amb la llei 11/94 de 27 de desembre sobre Espais Naturals,[20] estableix la categoria de Parc natural i els defineix com a àrees naturals poc transformades per l'acció humana, la conservació dels quals mereix una atenció preferent per part de la Generalitat Valenciana, que concedeix aquesta figura legal, i es consideren adequats per la seva integració en xarxes nacionals o internacionals d'espais protegits. Els parcs naturals són àrees naturals representatives pels seus ecosistemes o a la singularitat de la seva flora, la seva fauna, o de les seves formacions geomorfològiques, o bé a la bellesa dels seus paisatges, posseïxen uns valors ecològics, educatius, culturals o estètics.

Les activitats a realitzar s'orientaran cap als usos tradicionals agrícoles, ramaders i silvícoles, i a l'aprofitament de les produccions compatibles amb les finalitats que van motivar la declaració, així com a la seva visita i gaudi amb les limitacions necessàries per garantir la protecció i les activitats pròpies de la gestió de l'espai protegit. Els altres usos podran ser objecte d'exclusió en la mesura que entrin en conflicte amb els valors que es pretengui protegir.


Política i Govern

Palau dels Borja, seu de Les Corts
Article principal: Política i govern del País Valencià

El País Valencià, en reconeixement de la seua identitat com a nacionalitat històrica de l'Estat espanyol, provenint de l'històric Regne de València, accedí al seu autogovern i es constituí en comunitat autònoma amb el nom oficial de Comunitat Valenciana, amb la promulgació del seu primer Estatut d'Autonomia el 1982.

Totes les institucions de govern de la Comunitat Valenciana constituïxen la Generalitat Valenciana. Estes institucions són:

Les altres institucions de la Generalitat són: el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Jurídic i Consultiu i el Comité Econòmic i Social.

Economia

Article principal: Economia del País Valencià

El País Valencià conforma un territori llargarut, amb una orografia muntanyosa i irregular que ha dificultat històricament les comunicacions i l'aprofitament del sòl, i només l'eix litoral ha facilitat la connexió amb Europa. Amb un clima mediterrani i un règim de pluges escasses, els recursos naturals del País Valencià són minsos pel que fa als minerals. En recursos hídrics hi ha una demanda d'aigua superior a l'oferta, i aquest desequilibri és especialment greu a les comarques del sud del país, que es resol de moment amb restriccions i amb l'explotació d'aqüífers subterranis.[cal citació]

En l'any 2005 el País Valencià va generar el 9,64% del PIB estatal i la taxa d'atur es va situar en el 8'82%.[21] En recursos humans la taxa d'activitat del País Valencià va assolir l'any 2005 el 58'64%, per bé que les diferències per gènere són força acusades.[21][22] El model empresarial valencià característic són la PIME, principalment de caire familiar, si bé hi ha algunes multinacionals. Malgrat la greu crisi econòmica entre 1973 i 1985, actualment és la segona autonomia exportadora de l'Estat, i el volum de les exportacions arribà als 16.910 milions d'euros l'any 2005.[21]

Demografia

Densitat de població dels municipis valencians.

La població empadronada estimada per l'INE l'any 2009 és de 5.094.675[23]

La demografia del País Valencià tradicionalment es concentrava en localitats i zones de conreu a la vora dels rius més importants (Xúquer, Túria, Segura, Vinalopó), així com a poblacions importants costaneres amb ports, segons les activitats agrícoles o comercials. Les poblacions més importants solien ser, més antigament, Sagunt o Dénia, durant gran part de la seua història, València, Xàtiva, Oriola, Alacant, Elx, Gandia o Vila-real i, més recentment, Alzira i Castelló de la Plana.

D'aquesta distribució tradicional, originada per les característiques orogràfiques i la possibilitat de l'agricultura de regadiu, es deriva que, encara actualment, la densitat de població és major en les comarques centrals i del sud i menor en les comarques del Nord i de l'interior. També afectà a la demografia (i és potser l'excepció a la distribució esmentada) la gran activitat industrial o de productes derivats de l'agricultura, durant el segle XX, a ciutats no costaneres com ara Alcoi, Elda, Novelda, Ontinyent, Petrer, Villena i la Vall d'Uixó.

En els darrers anys, s'ha accentuat la concentració en les grans capitals i les seues localitats de les àrees metropolitanes (destacant-ne Torrent, Mislata, Paterna, Burjassot, Sant Vicent del Raspeig, etc.) i, molt especialment, en pobles i ciutats costaneres. Així, poblacions tradicionalment menudes, (com ara Benidorm o Torrevella) han patit un increment poblacional molt remarcable (encara més remarcable durant les estacions càlides de l'any) degut fonamentalment a les migracions generades pel turisme.

Podríem dir, per tant, que la demografia del País Valencià hui dia és ja clarament majoritàriament urbana, amb gran influència de migracions degudes al turisme i migracions estacionals de segona residència, i amb una clara tendència cap a les poblacions costaneres.

Poblacions amb més de 50.000 habitants
País Valencià 5.094.675 habitants
Localitat Escudo de Valencia 2.svg
València
Escudo de Alicante corona abierta.svg
Alacant
Escut d'Elx.svg
Elx
Escudo de Castellón.svg
Castelló
Escudo de armas de Torrevieja.svg
Torrevella
Escudo de Orihuela.svg
Oriola
Escudo de Gandía.svg
Gandia
Escudo de Torrent.svg
Torrent
Escut de Benidorm.svg
Benidorm
Escut de Sagunt.svg
Sagunt
Escut de Paterna.svg
Paterna
Escut d'Alcoi.svg
Alcoi
Elda escudo.png
Elda
Escudo de Sant Vicent del Raspeig.svg
Sant Vicent
del Raspeig
Escudo de Vila-Real.svg
Vila-real
Població 814.208 334.757 230.112 180.005 101.792 86.164 80.020 78.543 71.034 66.070 64.023 61.552 55.168 53.126 51.205
Font: Institut Nacional d'Estadística espanyol, 2009.



Diada nacional

Vegeu també: Diada Nacional del País Valencià

Cultura i tradicions

Article principal: Símbols valencians
"Joc de pilota", de Josep Bru i Albinyana.

Els trets culturals valencians són clarament mediterranis, per raons geogràfiques i històriques, amb influències de tots els pobles que han intervingut en la seua història. La religió catòlica, encara majoritària entre els creients, ha marcat també molts trets de comportament individual i col·lectiu.

Si bé moltes tradicions ancestrals poden tindre un origen romà (com ara el culte al foc) de manera similar a altres indrets de la mediterrània, així com la dieta, també existeixen importants influències àrabs en la cultura, especialment en la gastronomia.

De la conquesta feudal, encara hui és visible les diferències culturals entre els pobles de repoblament català, els pobles de repoblament aragonés (anomenats col·loquialment xurros) i els pobles provinents de Castella (com a ara la comarca de la Plana d'Utiel i el senyoriu de Villena). Aquestes diferències es difuminen més en les grans ciutats, on moltes tradicions són fins i tot desconegudes per la gent jove i els nouvinguts.[cal citació]

Entre les tradicions culturals podem citar-ne:

Esports

Partida de llargues en un carrer de Sant Joan d'Alacant

L'esport tradicional per antonomàsia és el joc de la pilota valenciana, fins a tal punt que hi ha jugadors professionals i una selecció valenciana de pilota que participa en les competicions internacionals més importants. Aquest esport es practica en més de huit modalitats distintes, bé al carrer o bé en un trinquet. Durant les partides és típic que el públic es trobe gairebé envaint l'espai de joc, i un o dos marxadors arrepleguen les apostes que fan per l'equip de "blaus" o de "rojos", els únics colors utilitzats en la indumentària dels pilotaires, juntament amb el blanc, del qual solen ser els pantalons i les espardenyes. La pràctica i el coneixement d'aquest esport està augmentant des que se'n retransmeten partides per TV i els nous instituts d'educació mitjana han de comptar amb canxes de joc adients.[24]

Un altre dels esports més característics és la colombicultura, o els coloms esportius, que es començà a practicar especialment a partir de la dècada dels 20 del segle XX, estenent-se per tot l'Estat espanyol, en què s'entrena una raça pròpia de colom, el gavatxut valencià.[cal citació] També és tradicional el joc de la petanca, sobretot a les zones rurals.

L'esport més popular, com a quasi tot el planeta, és el futbol. Al País Valencià existeixen equips importants de futbol, principalment el València CF, Vila-real CF, Llevant UE (el més antic, fundat en 1909), Elx CF, Hércules CF, Castelló CF i el CE Alcoià. Un altre dels esports olímpics en què es destaca és el bàsquet, amb els equips Pamesa València i Etosa Alacant. L'esport olímpic més important dels equips femenins és el handbol, on s'hi van recollir importants i nombrosos títols, amb equips ara desapareguts com ara BM Altea o Colpisa Alicante, i en la divisió d'honor del qual, actualment, més de la meitat dels clubs femenins són valencians.[cal citació]

El País Valencià disposa també del famós Circuit de Xest, de 4.005 metres de recorregut, on es disputa el "Gran Premi de la Comunitat Valenciana" en les disciplines de motociclisme MotoGP i Superbikes en l'última jornada del Campionat del Món de motociclisme.[25] Este circuit fou inaugurat el 19 de setembre de 1999 i fou anomenat el circuit Ricardo Tormo, en homenatge pòstum al pilot valencià.[26] El circuit consta de 65.000 seients i un aforament aproximat de 120.000 persones.[25]

L'any 2008, es començà a celebrar el Gran Premi d'Europa en el recent Circuit Urbà de València que acollirà durant set edicions curses de la Fórmula 1, GP 2, Fórmula 3, Fórmula BMW i Porsche Mobil 1 Supercup.[27][28] Este circuit consta de 5.473,5 metres de recorregut i d'un aforament superior als 110.000 espectadors repartits en les 23 graderies del circuit.[29][30] Este gran premi aportarà un impacte econòmic al voltant del 70 milions d'euros anuals.[31]

Festes

Gastronomia

Una paella valenciana, amb conill, pollastre i garrofó.
Article principal: Cuina del País Valencià

La gastronomia del País Valencià és marcada per la geografia del país. Així doncs la costa destaca les coques i plats d'arròs, i empra preferentment els cereals - l'arròs, dacsa, blat -, llegums, fruites - raïm, taronja - i les hortalisses, mentre l'interior destaca gaspatxos i ollades i l'ús d'embotit, nous i ametlles, bolets i caça. Tant les aportacions dels grecs - l'ametlla, el vi - i dels romans - l'orxata, l'oli d'oliva - com les dels musulmans - torró, bunyol, arnadí i d'altres dolços - i els repobladors cristians - sobrassada, coques, esgarrat, espencat - són destacables.

Llocs d'interès

Entre els llocs d'interès turític o cultural, figuren els parcs naturals ja esmentats, i també:

Bibliografia

Referències

  1. Vegeu les referències externes emprades a l'article de Denominacions del País Valencià. Consulteu segons:
  2. Entrada de País Valencià a enciclopedia.cat
  3. «Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana» (en Valencià). Diari Oficial de la Generalitat Valenciana [País Valencià], núm.5238 (Dimarts, 11 d'abril de 2006) [Consulta: 04-09-08]. «Article 1 - El poble valencià, històricament organitzat com a Regne de València, es constituïx en Comunitat Autònoma, dins de la unitat de la nació espanyola, com a expressió de la seua identitat diferenciada com a nacionalitat històrica i en l'exercici del dret d'autogovern que la Constitució Espanyola reconeix a tota nacionalitat, amb la denominació de Comunitat Valenciana.»
  4. 4,0 4,1 Institut Valencià d'Estadística. p.6
  5. Soler, J.M. (1956): «El yacimiento musteriense de la cueva del Cochino (Villena, Alicante)», en Serv. Invest. Preh. Dip. Prov. de Valencia. Diversos treballs, 19. València
  6. Martínez, Francesc A. y Laguna, Antonio (2007): «De nómadas a ciudadanos», en La Gran Historia de la Comunitat Valenciana. València: Editorial Prensa Valenciana, S.A., 2007. ISBN 978-84-87502-90-3
  7. Simó Santonja, Vicent Lluïs (1997): "Les Corts Valencianes". València, Corts Valencianes.
  8. Guinot Rodríguez, Enric (1999): Els Fundadors del regne de València. València: Eliseu Climent, 1999. ISBN 84-7502-591-9
  9. Palomero, Josep. «Valenciano y castellano en la Comunidad Valenciana» (en castellà). Rosario: III Congreso Internacional de la Lengua Española: Identidad y Globalización, 2007.
  10. 10,0 10,1 Agència EFE. «El PSPV denuncia que la inhibición de las instituciones ha provocado la caída del uso del valenciano» (en castellà). [www.aulaintercultural.org Aula intecultural. el portal de la educación intercultural], 1 maig 2004. [Consulta: 3 juliol 2009].
  11. 11,0 11,1 Elena Pineda. «Avui, després de tres segles». www.levante-emv.com, 26 abril 2007. [Consulta: 3 juliol 2009].
  12. La Acadèmia urge a firmar un "nuevo pacto cívico" ante el retroceso social del valenciano, El País de la Comunidad Valenciana, 26 d'octubre de 2005 (en castellà).
  13. 13,0 13,1 «Es presenta "La tribu valenciana", una reflexió sobre la desestructuració de la comunitat lingüística valenciana». El Butlletí de l'IEC núm.129. Institut d'Estudis Catalans, 27 de febrer de 2009. [Consulta: 3 juliol 2009].
  14. «Enquesta 2005 sobre Coneixement i ús social del valencià (síntesi de resultats)». Fons de dades numèriques. Servici d'Investigació i Estudis Sociolingüístics (SIES). Generalitat Valenciana, juny-juliol 2005. [Consulta: 3 juliol 2009].
  15. «Coneixement i ús del valencià 1995». Fons de dades numèriques. Servici d'Investigació i Estudis Sociolingüístics (SIES). Generalitat Valenciana, 1995. [Consulta: 3 juliol 2009].
  16. Neus Caballer. «La proporción de alumnos que estudia en valenciano en la ESO cae 7 puntos» (en castellà). www.elpais.com, 14 septembre 2007. [Consulta: 3 juliol 2009].
  17. «Biografía de Eduardo Zaplana» (en castellà). Biografías y Vidas. [Consulta: 3 juliol 2009].
  18. Maite Ducajú. «El uso del valenciano cae siete puntos y ya sólo lo habla la mitad de la población» (en castellà). www.levante-emv.com, 26 septembre 2008. [Consulta: 3 juliol 2009].
  19. 19,0 19,1 Institut Valencià d'Estadística. p.7
  20. Llei 11/94 de 27 de desembre sobre Espais Naturals Protegits
  21. 21,0 21,1 21,2 «La Comunidad Valenciana». Cambra de Comerç de València. [Consulta: 2008-09-09].
  22. Institut Valencià d'Estadística. p.18
  23. INE 2009:Comunitat Valenciana, homes i dones
  24. Història al web de la Federació de Pilota Valenciana
  25. 25,0 25,1 «Història del Circuit, un Circuit dins d'un Estadi». Circuit Valencià. [Consulta: 2008-09-8].
  26. «Esports». L'Anuari 2000, 19 de setembre de 1999. [Consulta: 2008-09-8].
  27. «Ecclestone diu ara que la F-1 de València no depèn de la continuïtat de Camps». Diari Avui, 12 de maig de 2007. [Consulta: 2008-09-7].
  28. «Horari provisional del Gran Premi Telefónica d'Europa 2008». WEB OFICIAL Valencia Street Circuit, 7 de setembre de 2008. [Consulta: 2008-09-7].
  29. «Descripció del traçat i recorregut del circuit de Formula 1 per l'entorn del Port de València». WEB OFICIAL Valencia Street Circuit, 7 de setembre de 2008. [Consulta: 2008-09-7].
  30. «Posada a punt del Valencia Street Circuit». WEB OFICIAL Valencia Street Circuit, 16 d'agost de 2008. [Consulta: 2008-09-7].
  31. «Camps compleix la seva 'promesa electoral'». Diari Avui, 1 de juny 2007. [Consulta: 2008-09-7].

Vegeu també

Portal

Portal: País Valencià

Enllaços externs

Més informació de Wikimedia:
Commons
Commons
Commons
[{{localurl:Commons:Category:{{{commonscat}}}|uselang=ca}} Commons]
Viccionari
Viccionari
Viquidites
[[q:{{{q}}}|Viquidites]]
Viquiespècies
[{{localurl:Wikispecies:{{{species}}}|uselang=ca}} Viquiespècies]
Viquillibres
[[b:{{{b}}}|Viquillibres]]
Wikinews-logo.svg
[[n:{{{n}}}|Viquinotícies]]
Wikipedia-logo.svg
[[:{{{w}}}:|Viquipèdies]]
Viquitexts
[[s:{{{s}}}|Viquitexts]]
Viquiversitat
[[:en:v:{{{v}}}|Viquiversitat]]
Eines personals
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
comunitat
Imprimeix/exporta
Eines
En altres llengües