Vota
Resultat:
15 vots
Actualitzat el 19/02/2011 a les 00:02h

València, punt i final

S’ha acabat el pancatalanisme? El tancament definitiu dels repetidors de TV3 al País Valencià ens hauria de fer meditar una mica. Realment, sembla que ens trobem davant d’un final d’etapa; un teló que ja s’havia anat tancant però que abans d'ahir va caure de cop i ens va deixar a les fosques i separats; valencians cap enllà, catalans cap ençà. No es tracta només de la clausura d’unes emissions d’un canal de televisió; es tracta sobretot del final d’un projecte, d’una idea i d’una manera de fer.

Podem dir, si voleu, que el projecte va començar amb Joan Fuster. El brillant mestre valencià va advocar per una confluència cultural i identitària molt evident; “ser valencià és la meva manera de ser català”, deia el savi de Sueca. Molts s’hi van apuntar, molts ens hi vam apuntar. Però molts, sobretot a l’altra banda de la Sènia, no hi van voler jugar. Hi va tenir un paper destacat l’Estat espanyol, encara que hem d’admetre que l’estat tot sol no hauria mobilitzat els esperits. Hi havia receptivitat i hi havia ganes contra el catalanisme i el dimoni de Fuster.

Després van arribar les decepcions de la democràcia; teníem la sensació que, a València, la intel·ligència corria per una banda i els vots s’escapaven per l’altra. Ben mirat, aquesta percepció era una mostra de petulància i de superioritat moral insostenible. De l’altra, era filla d’una gran veritat, perquè les universitats i els escriptors estaven de la banda del pancatalanisme, mentre el futbol, les falles i la Geperudeta de la banda del blaverisme. Vés per on, vam descobrir el que tothom sabia llevat de nosaltres: que guanyar la batalla de la il·lustració no sempre significa guanyar la batalla del suport popular.

A través de l’Eliseu Climent i Acció Cultural es va aprofundir en aquesta escletxa, amb una astúcia i una energia envejables. Però les grans batalles no es van guanyar, i la de TV3, considerada la mare de totes les batalles, s’ha perdut. No dic que els valencians no hagin avançat gens en 30 anys; de fet, sense el catalanisme de tall fusterià segurament no hi hauria ni retolació en català als carrers ni Canal 9 ni línies escolars en valencià, per esquifit que ens sembli tot plegat. El país, poc o poc, s’ha valencianitzat. Però no pas en la direcció que es pretenia, la de la comunió entre germans del nord i del sud.

Bé, potser ara cal buscar la connexió econòmica, l’eix euromediterrani i tot això, que cap valencià de seny voldrà ni podrà combatre. Potser el que cal és oblidar-se de la llengua i de la cultura durant uns anys. Potser caldria aconsellar els nostres amics valencians que se centrin en conquerir Mestalla i les Falles. O potser no. Potser hem d’anar a buscar el regne de la política, directament i sense passar per la casella de la llengua. No ho sabria dir.

El que sí que sé és que la cantarella dels darrers 30 anys s’ha acabat. L’activisme cultural no pot cimentar els anomenats Països Catalans. O anem a remolc de l’empresa i el comerç, o darrere el populisme, o darrere el poder. O tot combinat i junt. O res. El que tinc clar és que per part meva, s’han acabat les ganes de perdre. Tinc una edat en que ja em tocaria guanyar em alguna cosa, no us sembla?

Navega per les etiquetes

Països CatalansTV3País Valencià

COMENTARIS

+1
-0
País Valencià
innisfree, 19/02/2011 a les 12:51
Per a l’anònim monolingüe i insomne de les 00.32.

Dius: “¿Puedes entender que no les guste que desde Catauña (sic) se les denomine Pais (sic) Valencià cuando ellos quieren Reino de Valencia?”

Sàpigues que la denominació País Valèncià apareix documentada el 1699, en un text de l’hagiògraf Agustín Bella “...no le tenía el Señor destinado para apóstol de las Indias, sino de nuestro País Valenciano..."
+0
-0
Reflexió?
Arnau_, 19/02/2011 a les 12:13
Hi ha qui parla d'actituds invasores referint-se a l'autor pel seu nom, però no pas en català, sinó que ho fa en castellà. Prou delatador. Però a banda de fer-nos reflexionar sobre si sabem posar-nos en la situació d'alguns valencians, sap l'anònim de més avall situar-se en la situacuió de valencians com Fusté i dels que volen veure tv3? Dels que parlen la mateixa llengua que els catalans de Portbou? Ho dubto...
+1
-0
conducator
Anònim, 19/02/2011 a les 12:08
haurem de repoblar-la i alliberar-la per segona vegada
+0
-0
Pujolejar
Anònim, 19/02/2011 a les 11:04
És una vergonya que en aquest Principat tan mesell i submís, i alhora tan cofoi i panxacontent de la seva "catalanitat", encara tinguem suposats "nacionalistes", "catalanistes" o "independentistes" que a les primeres de canvi ja adopten l'actitud, l'ètica i la moral dels nostres ocupants.
Aquest catalanisme de pacotilla, aquest "fer el convergent" tan nostrat, és el que hem de canviar els patriotes d'aquest país (de Salses a Guardamar...)si mai volem desempallegar-nos del jou espanyol. I està clar que amb aquestes renúncies és la millor manera de perdre sempre.
Algu li hauria de dir a aquest pujolià que si perdem és perquè estem ocupats i oprimits, i que només es guanya alliberar-nos-en, no renunciant a la nostra catalanitat. Si vol quanyar un referèndum català per la independència, perquè no proclama Osona pàtria única de la catalanitat. Llavors tindrà la sensació de guanyar, però només serà això, una sensació. La guerra ja l'haurà perduda...
+1
-1
València quan enfosqueix
Saragüell , 19/02/2011 a les 08:59
Redéu! "Aconsellar els nostres amics valencians" Aquesta frase inclou tots els perquè d'un estancament només aparent. I no, a vostè no li ha fet falta esperar-hi fins abans d'ahir per a veure's a les fosques i separat de l'amic. Evidentment necessiteu de la ungia lluminosa que l'ajude en un retrobament original i metafísic de si mateix. No només heu perdut el nord i el sud, la terra endins i el mar enllà. Heu perdut l'oremus i l'enteniment, ho compreneu? Faci un esforç i retrobes en humilitat i predisposició a ser lliure. Una abraçada fraternal que no amical, des d'una València clara i premonitoria.
+0
-0
Hem de guanyar
Canari, 19/02/2011 a les 08:49
Sí, jo també vull guanyar alguna cosa a la meva edat. Estaria bé, perquè últimament tot són batalles perdudes.
+0
-0
PAÏSOS CATALANS
joanet59, 19/02/2011 a les 08:07
A mi em sembla que a tots ens falten coses per guanyar, o millor dit, fites per aconseguir. Els que tenim familia al País Valencià i hi anem sovint a veure'ls, ens adonem de les mentides que els expliquen, des de petits. Salvant honroses excepcions, només he trobat Valencians que entenguin la germanor que ens pot unir, quan han estat estudiant i/o treballant a Catalunya i després han tornat a la seva terra amb la visió correcte. Penseu que allà ha triomfat, en les capes baixes, quelcom tan incongruent, com creure's que si un valencià parla correctament la seva llengua, un català no el pot entendre. L'altra és que els asseguren que no és germanor el que pretenem, sinó absorvir-los per sangrar-los. He arribat a escoltar, de gent d'una certa edat i amb més cultura que la mitjana, que Catalunya va ser gran gràcies al Rei Valencià Jaume I. Ja és ben cert, que no hi pitjor cec que el que no vol veure les coses.
+2
-0
El negre futur dels valencians
Anònim, 19/02/2011 a les 06:52
Als amics valencians els hi vénen mals temps. L'època de viure del turisme (sobre tot del madrileny) i de la construcció van de mal borràs. Amb prop d'un 30% d'atur, han de fer un canvi, pero mentre no construeixin una força sinó majoritària, suficientment forta que almenys planti cara al PP. no hi ha cap solucíó possible. D'una altra part la castellització és un fet evident. Per a immensos sectors el valencià és una cosa de pagesos i de segona classe que els acosta a la incultura. Es neguen a aprendre'l i molt més a llegir-lo i a parlar-lo
+0
-0
Avançar per prevenir un violent final
Anònim, 19/02/2011 a les 05:30
Ni paisos ni punyetes, el que cal es marxar d'espanya quan abans millor...i si cal fotre canya, sinó n'hi haurá que en l'ocás farán disbarats.
+3
-0
solidaritat
desdecalifornia, 19/02/2011 a les 05:29
Hi ha prou raons per un pessimisme desesperancat, qui ho dubte? Pero aquesta es una lluita de llarg recorregut, i mentre hi hagi, mentres quedin, valencians que resisteixin valerosament tanta ignominia, els catalans estem obligats a donar-los total suport. Es una causa justa i es la nostra causa.
+1
-1
en dos palabras: Im posible
Anònim, 19/02/2011 a les 01:07
És el que te perseguir quimeres... sols perdre, perdre, seguir perdent, perdre...

Altra cosa es prendres-ho com una afició... però no seria el cas.

Aquesta es una maledicció del separatisme català: o renuncia a les seves "bases históriques" o s'enfonsa amb la periféria. Es allò de perdre una cama per a seguir viu.
+2
-1
D'acord
Joan Gargot, 19/02/2011 a les 00:57
Crec que l'articulista té tota la raó: del País Valencià només ens vénen disgustos, menyspreus i enfrontaments gratuïts i idiotes. Fins i tot els d'entre ells més favorables a nosaltres no s'estan de canviar-li el nom a la llengua, introduir-hi elements espuris a manta i potinejar-ho tot. De fet, ja van ser els valencians, mitjançant les intrigues del seu Sant Vicent Ferrer, els que ens van col.locar els Trastamares amb el seu seguici inacabable de castellans imperialistes i famèlics; i ara mateix no fan altra cosa que donar majories absolutes a la caverna espanyolarra. I si talléssim, doncs, el membre gangrenat d'una vegada? Al cap i a la fi, l'amputació, per dolorosa que sigui, és una mesura profilàctica.
+2
-0
Fuster no es va equivocar
Antònium, 19/02/2011 a les 00:34
Qui es va equivocar van ser els deixebles de fuster, que van confondre intelligència amb intellectualitat.
+0
-7
Reflexión
Anònim, 19/02/2011 a les 00:32
Vamos a ver Alfredo, ¿tanto te costaría hacer un pequeño esfuerzo y tratar de ponerte en los zapatos de muchísimos valencianos? ¿Puedes entender que no les guste que desde Catauña se les denomine Pais Valencià cuando ellos quieren Reino de Valencia? ¿Puedes entender que lo de los Països catalans tampoco les guste? ¿Tanto te cuesta entenderlo? Tu actitud es invasora, piensa que la reacción de los valencianos es la misma que castellanos y catalanes tuvieron contra el francés, por mucho que representara la modernidad liberal de aquél momento. Medítalo.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: