Vota
Resultat:
4 vots
Actualitzat el 25/02/2011 a les 00:01h

Sortir de la crisi (II): Una guerra mundial

Amb una guerra mundial (no planetària) s’aconsegueix un dels objectius per sortir d’una crisi: posar el comptador enrere (no a zero). Destrucció a tort i dret dels dos elements principals de desequilibri entre oferta i demanda: els treballadors i les inversions excedents. Es clar que el mètode no és gaire atractiu per qui l’ha de patir i per això procurem allunyar-lo. La qüestió és que en saltar la espurna es mobilitza la gent i comença la destrucció de béns i persones d’una banda, mentre que s’aconsegueix reduir al mínim el consum personal (la mantega) en favor del consum industrial pesat (els canons), que és la clàssica opció que es presenta als pobles camí d’una guerra. Una vegada hi ha hagut una bona destrossa podem tornar a fer humans i fabricar béns de consum per a ells i podem presentar xifres de creixement espectaculars. És clar que no es pot abusar d’aquest mètode, ja que de vegades la sortida és una revolució inesperada pels que creien que es mantindrien en el poder després d’encetar-la.

Abans hi ha una lluita de domini, que en el moment actual en podríem dir lluita entre capitalismes, parafrasejant el títol d'un llibre del Cercle dels Economistes francesos (La guerre des capitalismes aura lieu). En realitat es tracta de fer carregar els costos de la crisi sobre les espatlles d’altres més enllà de les nostres fronteres i per aquesta raó es fa desitjable pel poble d’un estat, donant una combinació de tendència proteccionista i, si es pot, de devaluacions competitives per fer més fàcil exportar i més difícil importar; cal donar facilitats a l’entrada d’inversió estrangera i evitar que surtin capitals, i cal ser espavilats, ja que l'avantatge és ser els primers. Si es toca el voraviu d’alguna potència estrangera pot acabar en guerra.

Però a les guerres no es pot triar qui cau o quina empresa es destrossa i per tant allò que pot semblar una solució general a la crisi no és plat de gust individual, no fos cas que li toqués a un mateix, així doncs només en situacions límit i amb l’espurna de la casualitat s’endega. Diguem-ne que és una manera de resoldre la crisi a posteriori, no desitjable a priori. Caldrà per tant seguir explorant altres camins possibles per sortir de la situació actual.

Navega per les etiquetes

crisi

COMENTARIS

+0
-0
no hi ha altres camins
Xavier, 25/02/2011 a les 15:54
Lamento coincidir del tot amb el Sr Jaen. Historicament, es sabut que l'única manera de sortir d'una crisi com l'actual és mitjançant una nova guerra generalitzada i com mes destructiva millor. Esperem que els teòrics, pensadors, professors, etc. segueixin explorant altres camins possibles per sortir de la situació actual. I que els trobin aviat, si us plau.
(dit de passada, en el fons tots sabem també que, per desgràcia, no en trobaran cap altre de camí perquè no existeix, i el Sr Jaen ho sap perfectament)
+0
-1
Vulgueu o no vulgueu
pasbort, 25/02/2011 a les 11:45
El mon sols es salvarà amb una segona REPUBLICA...que impose el SOCIALISME (que cony és això!!)al pas que va, sols serà l´ATOMICA que guanyarà, UN Sr. a lo millor disposarà de 30.000 mil milions i uns centenars de "cabeçals" i...pel carrer morint-s´hi de fam molts IGNORANTS!!!!
+1
-2
88
Anònim, 25/02/2011 a les 08:28
Jaén, Jaén, què t'has pres, home?. Surt a passejar una mica, que et toqui el sol.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Ferran Jaén
Nascut a Barcelona al 1954. Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. Professor Titular al Departament d’Economia i Empresa a la Universitat de Vic des de la seva fundació el 1987. Fou professor col·laborador de Política Econòmica a la Facultat de Ciències
econòmiques i empresarials de la UB, mentre treballava al Servei d’Estudis del Banc de la Petita i Mitjana Empresa. I anà a la Comissió Europea com a “stagiaire officiel”, on preparà la seva tesi doctoral sobre La política comunitaria europea para las Pequeñas y Medianas Empresas. Fou Subdirector General de la Fira de Barcelona. Ha publicat llibres i molt articles d’economia. A més de ser editor i autor de SYN@PSIS, una revista gratuïta de comentari de llibres.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: