Vota
Resultat:
9 vots
Actualitzat el 26/02/2011 a les 00:02h

Gaddafi no és nostre

Com sempre, quan un dictador és posat en qüestió, o és erosionat per qualsevol revolta, motí o mobilització, la cantarella dels nostres opinadors és la mateixa. Que com pot ser que el món occidental hagi permès tal monstruositat, que si li donem suport, que si les companyies del petroli o del gas o de no sé quin producte preciós l’han sostingut, i tal i tal. Mai ningú no s’interessa gaire per la societat en qüestió, si donen més o menys suport al sàtrapa, ni tampoc perquè durant tant de temps l’han sofert i perquè a partir de certa hora, els agafa pressa per treure-se’l del damunt.

És com si nosaltres estudiéssim el franquisme només sota l’òptica de les potències mundials, els interessos mesquins de les multinacionals, les consignes de Washington i tot plegat. I si bé és obvi que el nostre dèspota particular va guanyar en part amb el suport de l’eix nazi-feixista, que es va poder aguantar al poder en part gràcies a Eisenhower, que va desaparèixer en part a causa de l’evolució de les polítiques atlàntiques... Si bé tot això és veritat, no podem dir que sigui tota la veritat, n’és només una part, sovint petita. Hi ha una veritat nostra, interna, que cal tenir en compte.

Com ens sentiríem si ens diguessin que la culpa de la dictadura franquista és de fora? Que tot era exogen, que els francesos o els nord-americans se senten culpables de tot, que nosaltres vam ser uns simples convidats de pedra al teatre del concert internacional, i que no hi va haver cap mena de protagonisme per part de la nostra societat? Probablement ens sentiríem del tot estafats i menyspreats. Més o menys com es deuen sentir libis i magribins en general davant del que estem dient. Més quan s’està produint una revolta general de la població, que fa avançar i capgirar les coses.

Ni Mubàrak, ni Ben Alí, ni ara Gaddafi no són criatures d’Occident. Són de casa seva. Han sorgit a les seves societats, gràcies al suport de l’exèrcit, dels que manen més i dels que tenen més quartos. Han gaudit d’un suport intern clau, i en alguns casos fins i tot hi ha hagut una forta acceptació, més o menys resignada, del seu poder i del seu estil de governar. Dir que se sostenien gràcies a les misèries d’Occident, i sobretot dir que han caigut perquè Occident ho ha volgut així, és fals. De fet, és pitjor que fals; és denigrant.

Significa que no considerem la gent d’aquests països com a majors d’edat, capaços de bellugar el seu propi destí. Vol dir que els veiem com titelles en l’escenari d’un conflicte, i que tot el seu futur depèn del que decideixin quatre magnats a les grans capitals del món. D’això en diem paternalisme, o pitjor, supremacisme. Els tunisians, els egipcis, els libis, han demostrat en massa que ja en tenien prou, i han girat la truita dels règims respectius. Gaddafi no és nostre, és libi; i són ells els que l’han aguantat i són ells els que el faran fora.

Oi que si hi hagués una revolta generalitzada, vagues massives i etcètera a Anglaterra, o a Holanda, o a Catalunya, parlaríem dels problemes socials i polítics domèstics? Oi que miraríem d’entendre què diantre passava sobre el terreny? Oi que no saltaríem de seguida a qüestionar les multinacionals i les potències internacionals que han sostingut aquella situació i que no han escoltat les veus del poble? Oi que no? Doncs no ho fem en altres latituds, per molt que la gent sigui una mica més morena de pell. Ja sé que és més cansat entendre que denunciar, però és molt més edificant. O no?

Navega per les etiquetes

LíbiaGaddafi

Referències a Internet

Líbia

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
Hipocresia
Sebastià, 26/02/2011 a les 16:42
Totalment d'acord en que Gaddafi no és nostre. Però els nostres governants i poders econòmics li han rigut les gràcies, com també ho han fet amb Mubàrak i Ben Ali. I com ara ho fan amb les dictadures xinesa i saudita. Per no parlar del "cosí" del rei, el sàtrapa de Marroc. Això sí, quan cauen, ningú se'n vol saber res d'ells.
+0
-0
El Mercedes del veí de Biafra
liffey.cat, 26/02/2011 a les 16:32
La veritat és que sobta aquesta revolta. Jo quan vaig estudiar l'assignatura Història d'Àfrica a la Pompeu l'any 1998 em vaig quedar amb la idea que els països problemàtics eren Nigèria (amb el Mercedes del veí), Etiòpia (amb els lavabos d'Addis Abeba) i la carn feble dels sud-africans.
+0
-0
Cinisme, un bé a l'alça
ernest, 26/02/2011 a les 16:11
SOn de casa seva pero a casa nostra els hem rigut les gracies, els hem venut armes, els hem rebut amb honors d'estat i hi hen fet negocis...i ara que els foten fora no paren de sortir estadistes, analistes i misieristes varis que criden espantats: que ve el llop!!!. Quin cinisme!!!.
+0
-0
Tot i que...
Anònim, 26/02/2011 a les 10:56
No ens enganyem.El nostre sàtrapa particular de ben segur no hagués aguantat els 40 anys sense el suport del món civiltzat.El matèix passa amb aquests altres.No és la causa principal, però sí que és molt important.
+0
-0
què passa?
Antònium, 26/02/2011 a les 10:05
Ara no podem denunciar multinacionals i els nostres governs que donen suport a dictadors? Quina mena d'argument és aquest?
+0
-0
Rehabilitats
Anònim, 26/02/2011 a les 09:08
Jo trobo que aquesta gent és molt valenta. I jo que em reconec més aprensiva respecte dels àrabs en general des de l'onze de setembre a les torres bessones, ara sento que això els rehabilita.
Potser la gran immigració que tenim a occident també ha contribuït a aquestes revoltes als països d'origen. Nosaltres que tenim por dels problemes a casa nostra ara veiem que és a casa seva que reclamen canvis.
Com alguns polítics deien: cal ajudar els països d'origen per a evitar la necessitat forçosa d'emigrar. Ara han pres el timó.
+0
-0
D'acord
Tomeu, 26/02/2011 a les 08:36
Totalment d'acord.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: