Inici

Notícies

Agenda

Grup Municipal

Resultats 2003/07

Documentació

Articles

Audio

Consultes

Links

VOTA (pdf)


Visites: 65289










PROGRAMA DE L’ENTESA PEL PROGRÉS

Candidats de l'EntesaL'ENTESA PEL PROGRÉS PROPOSA UN PROGRAMA QUE PERMETI A L'AJUNTAMENT COMBATRE LA CRISI I MILLORAR LA COHESIÓ I EL BENESTAR SOCIAL A ESPARREGUERA


En aquest moments de crisi econòmica que està colpejant amb força la societat catalana, amb atur, precarietat i exclusió social. Els ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania, reben amb major intensitat les conseqüències socials d’una crisi que està afectant amb força els treballadors i les treballadores i les classes mitjanes.

L’increment de les necessitats socials es produeix també en un període de major dificultat de les finances locals per la caiguda dels ingressos dels ajuntaments i la manca d’un finançament adequat.

Aquesta crisi coincideix en el temps amb un període de profundes transformacions de les nostres ciutats i pobles que s’han accelerat els darrers anys.

Però per a nosaltres, l’Entesa és el moment de donar compte del que hem fet i especialment d’explicar el que volem fer.

Abans de començar a explicar el que volem fer hem de ser conscients de l’escenari que ens estan vestint en govern de CiU. Quatre mesos caracteritzats per retallades socials i regals fiscals a les rendes més altes. Retallades de Sanitat, amb el tancament de quiròfans, de plantes hospitalàries i amb l’increment de les llistes d’espera; Retalldes en educació, de recursos per les escoles o l’eliminació de la sisena hora a les escoles públiques, no concertades. Retallades en cultura, que com sabeu també és tenir a més persones a l’atur. Retallades ens els Serveis Socials amb el retard en el desplegament de la llei de la dependència. Retallades en definitiva dels serveis públics les 3 M, Metges, mestres i mossos.

Retallades indiscriminades i irracionals de redueixen els drets socials i afecten l’Estat de Benestar. Per a fer què? Per obrir pas al sector privat, a la mercantilització dels serveis públics, a les mútues sanitàries, a l’escola privada i a les agències de col·locació privades. L’última gota que ha fet vessar el vas ha esta el rebuig en el Parlament la proposició de “Llei per a una nova ciutadania i la per a la igualtat efectiva entre dones i homes” que va estar consensuada per més de 400 entitats. CiU va presentar una esmena a la totalitat recolzada pel PP i C’s.

Aquest és el futur que ens espera sabent que els regals fiscals per les rendes més altes amb la supressió de l’impost de successions. Els regals fiscals per una minoria s’acaben convertint en retallades per la majoria.

Després d’aquest llarg preàmbul hem cregut des de l’Entesa desenvolupar el programa en tres blocs.

D’aquí ha esdevingut el nostre primer bloc COHESIÓ I DESENVOLUPAMENT (social i personal)

Des de l’Entesa creiem que l’enriquiment d’una minoria comporta inevitablement l’increment de les desigualtats.

Des de L’Entesa entenem una fiscalitat justa. Tarifació social en els serveis municipals.

Per a l’Entesa, els serveis socials municipals han de significar garantia de l’autonomia personal, que tota la població pugui accedir als recursos i serveis de la vila amb independència de la seva situació social i econòmica. Vol dir proximitat i suficiència de recursos.

Dotar de més recursos personals i econòmics en la lluita contra l’exclusió social i el risc de pobresa dels col·lectius més vulnerables per situacions d’atur, discapacitat, edat, etc.

Elaborar un Pla Local d’Inclusió que defineixi les polítiques socials necessàries per minimitzar els factors de risc i assentar aquells aspectes que eviten que es caigui en situacions d’exclusió.

Exigir els ajuts de la Llei de Dependència de la Generalitat per a tota la població que hi tingui dret.

Exigir a la Generalitat més beques i ajuts per a les famílies que pateixen més la crisi.

Desenvolupar polítiques actives per fer front a les actituds racistes i xenòfobes i prioritzar les polítiques d’acolliment de nouvinguts i de persones pertanyents a minories ètniques, fomentant la seva participació en l’àmbit local.



Pe l’Entesa l’educació al llarg de tota les etapes de la vida ha de ser un dret de la ciutadania i d’accés universal. En aquest mandat, l’Ajuntament ha de fer de la lluita per l’èxit escolar el seu compromís donant suport a programes que garanteixin l’accés equitatiu als centres i als recursos educatius

Crear l’Oficina Municipal d’Escolarització per afavorir la distribució equitativa de l’alumnat entre tots els serveis públics i concertats. Són les famílies que escullen centres, no centres que escullen famílies

Col·laborar amb els centres educatius desenvolupant el protocol de prevenció de l’absentisme i reforçant les comissions socials de centre per a la detecció i tractament de les situacions de risc

A l’Entesa pensem que podem fer esport organitzat o simplement fer exercici o caminar. La vida saludable, el treball en equip, els reptes personals i col·lectius són una immensa font de benestar. L’esport a més a més d’una forma de gaudi i promoció de la salut és un bon instrument d’integració i cohesió social.

La gent de l’Entesa estem convençuts que els valors de la cultura com el coneixement, la creativitat, la innovació i la memòria, però també l’espectacle, el divertiment i l’entreteniment, esdevenen avui més necessaris que mai perquè ens aporten capacitat per interpretar la societat. Esparreguera ha de continuar compromesa amb el procés de normalització lingüística i avançar en la transversalitat i en l’ús social de la nostra llengua.

L’Ajuntament no pot ser únicament un gestor de les conseqüències de la crisi sinó una peça clau de les polítiques actives d’ocupació.

Des de L’Entesa creiem que cal una política industrial que doni suport a les activitats de valor afegit, de recerca i d’innovació, que capti nova activitat. Alhora s’ha de desenvolupar una visió emprenedora de les polítiques d’ocupació, del comerç de proximitat i de qualitat, que posi accents en la promoció econòmica, en la creació i consolidació d’empreses, en la cultura emprenedora, en la responsabilitat social, en la millora i revaloració de polígons d’activitat econòmica. Amb Ocupació, Comerç i Turisme.

Una Esparreguera creadora de nova ocupació social i verda. Una Esparreguera capdavantera en la lluita contra el canvi climàtic, front del cotxe i de la contaminació.

Crear nous llocs de treball en l’economia verda i els servis socials o atenció a les persones

L’Ajuntament ha d’adoptar les mesures necessàries per eliminar els obstacles i les barreres per raó de sexe, per tal que totes les persones desenvolupin amb llibertat les seves capacitats i que dones i homes participin en condicions d’igualtat efectiva en la vida política, social, econòmica i cultural. Les polítiques públiques han d’anar adreçades a afirmar i garantir l’autonomia i la llibertat de les dones per tal que puguin realitzar i desenvolupar les seves capacitats.



Segon Bloc: SOSTENIBILITAT I TERRITORI

Des de l’Entesa volem un ajuntament capdavanter en la transició cap a la sostenibilitat, que posi en valor el patrimoni natural, que garanteixi el seu desenvolupament en funció de les possibilitats que li ofereixen els recursos naturals del seu entorn, que promogui l’estalvi i l’eficiència en l’ús de l’energia, l’aigua i la gestió dels residus. Un ajuntament que prioritzi la reducció de la contaminació i dels gasos que provoquen el canvi climàtic, amb una mobilitat sostenible que limiti l’ús del cotxe a favor dels vianants i del transport públic.

URBANISME

Des de l’Entesa volem avançar en el desenvolupament del POUM com instrument de planificació i gestió urbanística.



HABITATGE

Des de l’Entesa creiem que

Cal generar sòl públic i privat per a la producció d’habitatge protegit de compra i de lloguer, a partir de les determinacions del nostre Pla Urbanístic, promoure la rehabilitació de l’habitatge, la regeneració urbana i la intermediació pel lloguer.



MEDI AMBIENT ENERGIA RESIDUS, AIGUA I CLAVEGUERAM, MOBIITAT

Recuperar l’Illa de vianants com espai peatonal de relació i convivència i com a eix comercial i cultural reduint dràsticament el trànsit intern.



El tercer punt QUALITAT DEMOCRÀTICA I GOVERNANÇA

L’Entesa volem reivindicar la participació ciutadana i la millora de la qualitat democràtica perquè volem una ciutadania activa i compromesa amb els afers públics.

Volem establir una nova relació entre els veïns i les veïnes i l’Ajuntament que es basi en la participació i el diàleg, que actuï amb eficàcia i proximitat.

Volem el nostre ajuntament amb les parets de vidre, capdavanter en la transparència, que garanteixi plenament l’accés a la informació.

Volem continuar amb la modernització del nostre ajuntament, però alhora cal exigir al govern espanyol i a la Generalitat un model de finançament just.

PARTICIPACIÓ I COMUNICACIÓ

Recuperar la Regidoria de Participació Ciutadana.

Des de l’Entesa volem una Esparreguera oberta, moderna i participativa

HISENDA I GESTIÓ MUNICIPAL

Establir preus públics diferents atenent a les rendes dels usuaris (Tarifació Social).

Gestionar la tresoreria municipal repartint els cobraments de forma regular i si escau fraccionada, per facilitar les economies domèstiques i fer front als pagaments en els terminis legals establerts.

Subvencionar alguns trams d’impostos i taxes en grups socials especialment castigats per l’actual situació econòmica.



GOVERNANÇA AMB QUALITAT DEMOCRÀTICA

Des de l’entesa volem ampliar els processos de finestreta única i les oficines de gestió unificada.

Acabar la Carta de Serveis de tots els organismes i regidories

SEGURETAT I PROTECCIÓ CIVIL

Esparreguera ha de consolidar el seu model de seguretat vinculat a la prevenció, a la convivència, a la proximitat, que utilitzi la mediació i el diàleg en la gestió de conflictes. I aquest és le model que presentem des de l’entesa poder dotar la convivència ciutadana de sistemes de Mediació Comunitària per solucionar conflictes entre particulars



MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Des de l’Entesa creiem que cal reivindicar el paper de la memòria com a element fonamental d’una cultura democràtica sòlida. Esparreguera ha de situar en la seva agenda el coneixement, el debat i la difusió del procés històric que ens ha portat cap a la recuperació de la democràcia.

PODEU VEURE EL PROGRAMA COMPLET A L'APARTAT DE DOCUMENTACIÓ


PRESENTACIÓ DE LA CANDIDATURA DE L'ENTESA

Els candidatsde l'EntesaEL PASSAT DIVENDRES, 29 D'ABRIL, L'ENTESA PEL PROGRÉS VA FER LA PRESENTACIÓ DELS SEUS CANDIDATS A LES ELECCIONS MUNICIPALS DEL 22 DE MAIG.

L’acte va va tenir lloc a Can Pasqual i va ser presentat per Carmina Bosch i Dolors Canals. El primer candidat a sortir va ser en Xavier Sitjà que ens aquests comicis tanca la candidatura. Sitjà va parlar de la renovació, de la implicació i de la responsabilitat en aquests temps tan difícils.

Després es van presentant els candidats i candidates del final fins al primer. Aquesta presentació es va intercalar amb un poema de Lluís Llach, (Somiem)

Després d’aquests fragments i de les presentacions van parlar els següents candidats i candidates. En Lluís Moreno no 6 d la llista, primer de tot va tenir unes paraules d’homenatge a Pepet Alert ja que eren les primeres eleccions que no podia venir a llistes. Tota la sala es va emocionar i va rebre un fort aplaudiment. Tot seguit va parlar dels valors de l’Entesa.

La Txell Capellades no 5 va fer una intervenció sobre les propostes per fer una vila més sostenible mediambientalment. El no 4 Pepo Moya va parlar sobre l'optimització de recursos a nivell d’esport i del nou model de gestió i cooperació esportiva amb els clubs i les entitats. La no 3 Margot Matas va parlar de la recuperació de la Regidoria de Participació i dels consells que es derivaven. La importància d’una participació activa des de la proximitat. La Olímpia Sánchez, no 2 va parlar de cohesió social, una Esparreguera sense pobresa ni exclusió.

Finalment va sortir a parlar el nostre alcaldable Iñaki Andrés Garralaga. A més d'exposar en línies generals el nostre programa va felicitar a totes les persones de la Candidatura per acompanyar-nos en aquest projecte i a totes les persones que per diferents motius no ens han acompanyat però sí que ens donen suport. El que si que va quedar ben palès és que la millor llista per Esparreguera és la de l'Entesa i aquest fet és molt important. Ja que som molts i cada vegada més que creiem i tenim una visió diferent, basats amb els valors que sempre hem promogut des de l'Entesa coherencia, honestedat, compromís i convicció.

Les persones que configuren la llista són:

1. Iñaki Andrés
2. Olímpia Sánchez
3. Margot Matas
4. Pepo Moya
5. Txell Capellades
6. Lluis Moreno
7. Josep Camps
8. Haiffa Abdessamad
9. Amador Oller
10. Olímpia Gaston
11. Fede Sánchez
12. Bego Alzola
13. Antoni Ferre
14. Vladanka Grau
15. Toni Gómez
16. Montserrat Martorell
17. Juan Medina
18. Susana Fortes
19. Àlex Guixà
20. Margarida Font
21. Xavier Sitjà


PRESENTACIÓ DE LA CANDIDATURA DE L'ENTESA

Cartell de l'acteAQUEST DIVENDRES A LES 19 H. A CAN PASQUAL, L'ENTESA FARÀ LA RPESENTACIÓ DE LA CANDIDATURA

25/04/11.- Després de la desafecció envers la política i els polítics, l'Entesa pel Progrés farà la presentació de la Candidatura aquest divendres a Can Pasqual a les 7 de la tarda. Som persones que encara creiem que podem treballar a nivell local sense perdre de vista el món global. A l'Entesa encara creiem amb els valors però tenim molt clar el compromís que significa formar part d'una llista. Som conscients que hem estat al govern aquestes darreres legislatures amb una participació diferent. Sabem que aquests darrers anys han estat difícils i que no es preveu que vinguin temps molt millors. Però som valents, tenim força, tenim conviccions, som gent compromesa i som abans de tot persones.

Per això us convidem a l'acte que tindrà lloc aquest divendres 29 d'abril a les 7 de la tarda a Can Pasqual.

Us hi esperem a totes i a tots.


L'ENTESA OBRE UN PROCÉS PERQUÈ ESPARREGUERA VOTI LES PROPOSTES DEL PROGRAMA ELECTORAL

QUALSEVOL PERSONA DE LA VILA PODRÀ VOTAR PROPPOSTES QUE SERAN INCLOSES ENTREE LES PRIORITATS DEL GOVERN

PER PARTICIPAR FEU CLICK A LA CAPÇALERA D'AQUESTA PÀGINA

25/04/11.- L'Entesa ha iniciat un procés de consulta ciutadana anomenat PROPOSA, PARTICIPA, DECIDEIX! per escollir les 20 prioritats irrenunciables en el seu programa de govern.

El procés va començar amb un treball de debat intern i una jornada programàtica el passat 9 d'abril. A l'esmentada jornada van comptabilitzar-se 200 propostes i després d'una metodologia de tria i selecció, s'han escollit 50, que són les que es portaran a votació ciutadana en els propers dies.

El candidat a l'alcaldia Iñaki Andrés ha declarat que "L'objectiu és atansar la política i els programes a la gent, a les entitats, associacions, a tothom que vulgui construir Esparreguera de forma col·lectiva.

En el context de crisi i desconfiança és un deure per a l'Entesa escoltar a tothom que vulgui decidir allò que és prioritari per a la nostra vila". El cap de llista de l'Entesa, ha recordat que un dels valors més importants del partit que encapçala, és el de la participació de la gent en els afers públics: "els anys d'alcaldia de l'Entesa es va crear la regidoria de participació, es va elaborar el PEI i es van dur a terme els consells ciutadans i ara donem un pas més, volem que la gent ens ajudi a fer el nostre programa per construir la seva Esparreguera".

El procés de consulta i votació començarà el dimarts 26 d'abril i acabarà el dijous 5 de maig i es podran escollir les propostes accedint al web de l'Entesa www.entesa.net i a través de paperetes que es distribuiran per Esparreguera els propers dies.

Totes les persones poden escollir un màxim de 10 propostes distribuïdes en tres blocs cohesió i desenvolupament, sostenibilitat i territori, qualitat democràtica i governança. Com a mínim se n’ha d’escollir una de cada grup.



FINANCES LOCALS, SOCIALMENT SOSTENIBLES

FINS QUE NO HI HAGI UN NOU MODEL DE FINANÇAMENT LOCAL L' ESCENARI PRESSUPOSTARI MUNICIPAL DELS PROPERS ANYS, SERÀ DELICAT.

30/03/2011.- Les dificultats a l’hora d’elaborar els pressupostos municipals per al 2011 i els anys posteriors, mentre es mantingui en vigor l’actual model de finançament local, són extremes.

Hi ha diversos motius pels quals s’han agreujat aquestes previsions pressupostàries municipals, bé per les conseqüències de la crisi, bé per decisions polítiques del govern de l’Estat espanyol (amb la seva extrapolació a la Generalitat de Catalunya), per algunes actuacions de la Generalitat vers els ajuntaments i, també, per decisions pròpies de cada ajuntament.

Un dels principals ingressos ordinaris dels ajuntaments, les transferències corrents de l’Estat, es van veure reduïdes el 2010 en un 9,5% de mitjana al conjunt de l’Estat, com a conseqüència de la davallada dels ingressos estatals.

Aquestes transferències corrents es veuran reduïdes, en gairebé tots els municipis, per l’impacte de la devolució de la liquidació del 2008. El govern de l’Estat ha fixat que els ajuntaments li hauran de retornar aquest “excés” durant els propers 5 anys.

La gran majoria d’ajuntaments van aprovar congelació de les ordenances fiscals per al 2010 i 2011 (impostos locals, taxes i preus públics), tant per la crisi com pel fet que l’IPC es va mantenir la major part del 2009 en xifres negatives o properes a zero.

Tanmateix, continua el degoteig a la baixa de diversos ingressos municipals que, o bé estan lligats a l’activitat econòmica (Impost de Construcció i Obres (ICIO), Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), llicències d’obres i d’activitats, cànons, ocupació de la via pública,...), o bé estan associats a l’activitat personal (serveis de cultura, esports, educatius,...) i que, per una prioritat de despesa en les unitats familiars que estan patint més profundament la crisi, continuen perdent usuaris/es.

La despesa ordinària ha crescut per l’aplicació dels nous tipus d’IVA, 18% el tipus normal i 8% el tipus reduït (front del 16 i del 7% vigent fins a l’1 de juliol de 2010). D’altra banda, també creix per la contínua assumpció de nous serveis (o, sobretot, l’ampliació dels existents) dels quals els ajuntaments no en tenen la competència (escoles bressol, escoles de música, arts i oficis,...) i, també, perquè cal seguir donant cobertura a les noves necessitats de la ciutadania per la crisi.

Tot plegat comportarà, novament, un dèficit en el funcionament ordinari dels ajuntaments que incrementarà, encara més, les fortíssimes tensions de tresoreria que ja estan patint enguany i que impliquen perjudicis per als proveïdors/es habituals dels ajuntaments (molts d’ells autònoms/es i Pimes) cosa que no ajuda gens a activar l’economia productiva per sortir de la crisi.

Per això des d’Entesa creiem que s’han de desenvolupar aquestes idees força per a contribuir a unes finances sanejades.

- La necessitat urgent d’un nou model de finançament local.

- Política econòmica combinant adequadament l’equitat i l’austeritat.

- Implementació de la tarifació social.

- Participació en més tributs i retorn de l’IVA de les inversions municipals.

- Fons de transferència extraordinari no condicionat.

Equitat i austeritat no són incompatibles, sinó que són complementàries.

El concepte d’equitat que defensem des de l’Entesa vol aplicar la progressivitat en qualsevol contribució ciutadana al finançament d'un servei públic municipal. Una pràctica molt adequada, en aquest sentit, és la que han adoptat alguns ajuntaments amb la tarifació social. Si volem avançar en equitat, la tarifació social és una condició necessària.

Una política d’esquerres de debò, que posi en el centre dels seus objectius l’equitat i la inclusió social ha de fer possible que els equipaments, els serveis i les activitats municipals reflecteixin la presència majoritària d’aquesta franja social als nostres pobles i ciutats.

La tarifació social fa un plantejament, partint gairebé des de zero, que consisteix en l’establiment de diversos preus d’un mateix servei segons el nivell de renda dels usuaris/es (i d’altres circumstàncies personals i/o familiars), establint franges d’usuaris/es i un determinat preu per a cada franja que cobreix un percentatge variable del preu de cost de provisió del servei.

Per aquest motiu, proposem que l’establiment d’un sistema de tarifació social, que s’ajusti per a cada persona a la seva renda individual o familiar, així com a d’altres circumstàncies personals i/o familiars, sigui un criteri polític central en la política municipal dels propers anys.

D'altra banda, caldrà ser encara més exigents i també més imaginatius/es en l'aplicació real dels criteris d’austeritat, però sense caure en demagògies (com per exemple, quan s'afirma que eliminant les retribucions dels càrrecs polítics ja se soluciona el problema).

Per descomptat que cal aplicar l'austeritat, en primer lloc, en l’àmbit polític; però això només és un primer pas. L'impacte real en el pressupost ha de venir de reduccions rellevants en la despesa ordinària i, alhora, de no prendre decisions polítiques en tema d'inversions que hipotequin, en el futur, l'ajuntament.


Comparteix


Notícies

16/03/2011 - LAIA ORTIZ I IÑAKI ANDRÉS FARAN UN RODA DE PREMSA CONJUNTA AL NOU LOCAL DE L'ENTESA
Iñaki Andrés, candidat a l'Alcaldia d'Esparreguera per l'Entesa i Laia Ortíz, diputada del Parlament de Catalunya per Iniciativa per Catalunya-Verds i ...més...

08/03/2011 - 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
Com tothom sap, el 8 de març es commemora del Dia Internacional de les Dones, enguany és especialment important perquè celebrem el seu centenari. Aque ...més...

27/02/2011 - L'ENTESA PRESENTA A IÑAKI ANDRÉS COM A CANDIDAT A L'ALCALDIA D'ESPARREGUERA
L'acte ha estat presentat per Lluís Moreno Vicepresident i Responsable d’ICV i regidor de l’Entesa. Moreno, ha destacat que, "l'Entesa al llarg dels d ...més...