Vota
Resultat:
4 vots
Actualitzat el 27/02/2011 a les 00:01h

Una moto africana

Amb el reguitzell d’aldarulls que s’han produït al nord d’Àfrica les darreres setmanes ja en tenim prou perquè ens vingui al cap aquella observació que li va fer a Lluís XVI el seu assistent de cambra, quan en sentir bramar la gent al carrer la matinada del 14 de juliol de 1789 li va preguntar si es tractava d’una altra revolta. L’assistent va contestar: “no, sa Majestat, crec que més aviat és una revolució”.

Ara la qüestió, no menor, és saber quina mena de revolució s’està coent en aquesta zona tan especialment propera a nosaltres en molts sentits, dels quals no n’és poc important la proximitat geogràfica. Però per esbrinar la veritat tenim en aquesta qüestió dos problemes d’aproximació que sovintegen les nostres valoracions de la realitat política: en el discurs mediàtic, social i polític, amb el que podríem anomenar “xenofília centrípeta”, dues assercions no falten: aquest Occident nostre és sempre molt dolent i disposat a pactar amb dictadors corruptes; i de totes les religions, l'única subjecta a la crítica de l’ateisme militant és la cristiana, més ben dit, la catòlica.

Partim d’aquests dos prejudicis no sotmesos a gaire discussió. En el conflicte nord-africà, no el primer (poc ens vam esquinçar la roba per Ruanda, oi?) i segurament tampoc l’últim, en resulta la següent descripció, vestida de veracitat, quasi bé una veritat: una joventut musulmana demòcrata s’aixeca arreu contra els sanguinaris dictadors procapitalistes a la recerca de la llibertat. I  si ningú no hauria de discrepar en la descripció dels mandataris ara (no abans i per ningú) posats en dubte a aquests països, crec que poc espontani és el moviment, i menys encara la seva conducció ulterior; i crec també que potser no és tan democràtica com sembla la justificació de la protesta i menys encara podria ser-ho, a l'estil d’Algèria, la resultant política d’unes eleccions.

En definitiva, tinc la sensació que en aquest tema, com en tants d'altres (de terra endins i de mar enllà, tant si val) ens tornen a vendre la moto. Qui prodest?

Navega per les etiquetes

ÀfricaEgipteLíbia

Referències a Internet

Líbia

COMENTARIS

+1
-1
una que no volem
joan, 27/02/2011 a les 01:26

En el curriculum sobren coses.

No es jutge (potser fa suplencies), no es diputada, (es ex) la Universitat de la que es profe, no la conenc.

Si conec els resultats que va tenir el seu partit a les pasades eleccions al Parlament, 2.187 vots en tot Catalunya, segur que la meitat encara per equivocació.

No crec que sigui una articulista apropiada a aquesta pagina o web.

Gracies
+0
-2
una ininteligible
joan, 27/02/2011 a les 01:14
Que malament escriu aquesta dona, sé el que vol dir,, però no en sap més, no entenc com la deixen escriure aquí.

Pot dir que es moltes coses, pero incomprensible segur que ho es.

Si ets tantes coses, no perdis el temps aqui, ni el facis perdre a tots nosaltres.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: