Vota
Resultat:
5 vots
Actualitzat el 28/02/2011 a les 00:01h

Nosaltres i el petroli

“La súper 95 a 1,36 euros el litre! On anirem a parar?”. L’exclamació es repetia ahir entre la gent que s’aturava a les benzineres. I és que les darreres setmanes, amb les crisis dels països islàmics, i de Líbia concretament, els preus s’han disparat a nivells mai vistos. Tot d’una, els catalans hem descobert que depenem del petroli per a la nostra vida quotidiana i que tot el que envolta la geopolítica del món àrab és material sensible, que cal tractar amb molta cura.

Què lluny queden aquells eslògans del temps de la guerra de l’Iraq. Allò de “no sang per petroli”. Allò dels “Bush només mira pel petroli”. Allò que “els americans són egoistes i actuen per interessos”. Aquell milió de persones que es va manifestar contra la guerra de l’Iraq havien arribat a creure’s que els “interessos petroliers” era cosa dels americans, que no ens afectava. Després, és clar, omplien el dipòsit del cotxe la benzina barata que els americans ens aconseguien mullant-se el cul a l’Iraq. Quanta frivolitat!

Ara, com que els americans no hi són per satanitzar-los, i com que la premsa ens ha fregat pels morros que Europa i Espanya han estat igual d’hipòcrites que els EUA respecte a Tunísia, Egipte i Líbia, ens hem de mirar la crisi del petroli amb una mica més de realisme. Ara ens adonem que Espanya i Catalunya també tenen interessos en el petroli magrebí. Que la benzina puja! Deu ser per això que l’esquerra nostrada no ha convocat cap manifestació contra el genocida Gaddafi? O és perquè Gaddafi ha estat durant dècades idolatrat pel progressisme local, perquè era rabiosament antiamericà?

Quina pena, que ara no hi hagi Bush per culpar-lo de tot! Culpar Gaddafi? Això no. Cal tenir prudència. Perquè nosaltres també tenim interessos a la zona i la benzina ja va a 1,36 euros el litre. Fins i tot ens hem assabentat que depenem massa del petroli i que la factura energètica puja 6.000 milions d’euros, poca broma amb la crisi que hi ha. Ara ja hem aprés ha parlar d’economia i a sumar números, i no a referir-nos a principis abstractes i delirants.

En fi: algun dia havia de passar. Esquerranosos catalans: benvinguts al món real.

Navega per les etiquetes

petroliLíbia

Referències a Internet

Líbia

COMENTARIS

+0
-0
demagògic
david, 28/02/2011 a les 13:54
a qui defensa vostè ara? el seu discurs s'assembla al dels neocons, sembla que defensi la guerra d'Irak, aquest article és demagògic
+0
-0
Molt bon article
Anònim, 28/02/2011 a les 13:33
Clar i sustentat amb números. No coneixia la magnitud de la factura energètica (6.000 M). Depenem massa del petroli, i qualsevol increment dels preus ens farà passar un mal tràngol. Necessitem més inversió en rodalies, i anem-nos preparant per el cotxe elèctric, el cotxe del futur. Per últim, el pijo-progessisme ha fet molt de mal.
+2
-3
Molt bon article
Anònim, 28/02/2011 a les 09:40
Puigpelat lo teu es increible, fas uns arguments, com l´altre día respecte dels Referèndums, com han de ser, realistes. Jo crec que a la redacciò tota la penya progresista i doctrinaria t´estarán miran malament. Però aixó la dreta sempre ho ha tingut molt clar. Jo crec que aquesta secsejada ens tocaba i que trepitexem al terra d´una vegada i deixem de ser uns Quixots. Nosaltres pertenyem a Occident, per tradició cultural i tenim els mateixos interesos i a vegades s´han de defensar per la força. Catalunya sense Espanya i sent una regió petita dintra d´Europa no tindriam cap futur, per molt que els almogàvers del segle XXI ens diguin un altra cosa.
+4
-2
Catecisme
Jan, 28/02/2011 a les 09:30
El catecisme pseudoprogresssista no inclou manifestacions ni cassolades en conflictes en els quals no hi intervingui els Estats Units o Israel.
+1
-1
Rics
Gelet, 28/02/2011 a les 08:57
S'ha de fer servir el transport públic o anar caminant als llocs.Per grans distàncies el tren,mai l'avió que si mireu és antieconòmic,per tant ens hem d'oblidar dels viatges de llarg recorregut o esmerçar tot un mes per viatjar,que tampoc no està gens malament...per últim jo compraré un cotxe híbrid,és el futur.No és més ric qui més te si no qui menys gasta.
+6
-0
Que lluny...!
innisfree, 28/02/2011 a les 08:46
No entenc per què accentueu el "que" de "Que lluny queden..." Els parlants orientals sempre l'hem fet neutre.

DIEC2

que2


1 adv. [LC] Mot quantitatiu ponderatiu. Que bonic! Que corren! Que lluny es veuen! Que de pressa han anat! Que valents que són!
2 adj. [LC] Que gent que hi ha! Que n’has vistes, de coses!


I "après" va amb accent obert.

DIEC2

aprendre

[ger. aprenent; p. p. après; ind. pr. 1 aprenc, 3 aprèn; subj. pr. aprengui, etc.; subj. imperf. aprengués, etc.]


Pel que fa al contingut, per fer caricatura de traç gruixut sobre l'"esquerra" i declarar-se rabiosament de dretes ja tenim en Sostres.

+2
-0
esquerda
Joan Crosta, 28/02/2011 a les 06:21
A Catalunya, l'esquerra, només ha servit i serveix per fer el progre, arruinar el pais (econòmica i culturalment) i tenirnos encadenats a espanya. Veient el que ha fet "el pepe" i el ministre paleta i el que encara fan en pinotxo i cia. i la soldadito x... n'hi ha per plorar. Espero que d'una vegada per totes els alemanys i francesos els hi hagin près la mida i no els deixin moure sense permís. Llàstima que, com sempre, nosaltres els catalans en paguem la fra.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Francesc Puigpelat    
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Per a guanyar-se la vida ha treballat a El País i La Vanguardia, ha estat deu anys col·laborador de l’Avui i ara dirigeix el diari digital Catalunya Oberta. Com a escriptor, ha publicat una quinzena de títols, entre els que destaquen Apocalipsi blanc (premi Josep Pla, 1999), La ruta dels almogàvers, Els Llops (premi Carlemany, 2005) i La segona mort de Jesús de Natzaret.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: