Vota
Resultat:
4 vots
Actualitzat el 03/03/2011 a les 00:01h

Política i família

El títol pot induir a pensar que l’article gira sobre la conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat. Ja m’agradaria, però no tracta sobre com ajudar globalment les famílies del nostre país des de la política, sinó sobre com ajudar des de la política la pròpia família, que és una cosa, em sembla, una mica diferent.

L’assignació a dit, sense concurs públic, de càrrecs de suculència econòmica a membres que pertanyen a la mateixa família s’ha convertit en una pràctica reincident entre els nostres governants. La recurrència a privilegiar la parentela mereix, des de l’època dels romans, la designació tècnica de nepotisme i presenta una tipologia molt variada d’opcions: oncle col•loca nebot, germà col•loca germà, cosí col•loca cosí, pare col•loca fill, etc. La temptació de marcar el número de telèfon d’un familiar està ben arrelada. Ho vam veure el 2003, sota el govern del primer tripartit suposadament progressista de Pasqual Maragall, i hi hem tornat el 2011, sota el primer mandat nacionalista d’Artur Mas. No direm els noms dels germans i esposes de diputats que han acceptat, per via directa o interposada i sense posar-se vermells com tomàquets, els favors de la sang comuna.

En l’esfera privada, resulta habitual i sovint aconsellable –en pot dependre la continuïtat d’una empresa o establiment històrics– que els familiars pròxims ocupin càrrecs de responsabilitat en els organigrames directius corresponents, però en l’esfera pública el mateix comportament constitueix, malgrat la preparació professional adduïda per a l’exercici del càrrec, un clar abús de poder. La gravetat de la pràctica rau, evidentment, en el fet que els escollits cobren diners procedents dels impostos que paguem religiosament tots plegats. I crec que ningú de nosaltres passa comptes amb Hisenda pensant, justament, que una part es destinarà a pagar les nòmines dels familiars directes de determinats polítics.

Hi ha persones que consideren que, comparat amb casos més sorollosos com, per exemple, els de blanqueig de diners i l’especulació immobiliària, es tracta d’un afer menor i, a vegades, que no arriba ni a la categoria d’afer pel fet que sovint les persones triades a dit són persones molt capacitades. Em sap greu, però els seus arguments no em convencen. La regeneració política que tant i tant prediquen alguns candidats durant les campanyes electorals exigeix, també, la desaparició d’aquesta pràctica nefasta que sempre acaba beneficiant els propis cercles familiars.

No recordo les paraules exactes, però Josep M. Espinàs, en un article molt lúcid publicat quinze o vint anys enrere que anava sobre la mateixa qüestió, suggeria una solució una mica dràstica per combatre aquesta temptació: els polítics no haurien de tenir família. Potser no cal demanar-los tant de sacrifici. Que tinguin família, la que vulguin, però també vergonya. La dosi adequada de vergonya per poder vèncer aquesta rèmora permesa –tolerada legalment– en democràcia que només aconsegueix engrandir la distància entre la classe política i la ciutadania.

Navega per les etiquetes

políticafamília

COMENTARIS

+0
-0
sense més.
Arisdot, 03/03/2011 a les 16:56
La política és de vegades com la gramàtica: una errada que tots cometen finalment és reconeguda com a norma.
(André Malraux 1901-1976, escriptor i polític francès
+0
-0
Matissos
Pep Castells Casellas, 03/03/2011 a les 16:00
Durant la dictadura franquista, o més tard si voleu també, hi havia ciutadans que militaven en organitzacions (siguin partits o siguin sindicats...o...) on coincidien amb familiars (pares, germans, marits, mullers, amics...). Quan, en democràcia, varen ocupar càrrecs polítics pot ser (pot ser !) que coincidissin, en el mateix àmbit, i amb similars responsabilitats polítiques ciutadans que eren, a més, familiars, germans, amics...
Per tant, sense més consideració, interpretar que, necessariament, el càrrec ostentat per un germà o parent o amic,només per això és nepotisme.. em sembla una generalització que pot comportar injustícies comparatives.
Una altra qüestió és que algun ciutadà que, mai, ha tingut una responsabilitat política de cop i volta i perquè un germà o familiar o amic ostenta un càrrec passi també ell a ocupar-ne.
Distingim, doncs, abans de generalitzar tant !
+0
-0
ràbia
Anònim, 03/03/2011 a les 15:52
Sí que hi hem pensat vegades que paguem a hisenda per a moltíssimes coses injustes, el problema és que no trobem la fòrmula per a protestar.
Quantes vegades en reunions entre governants jo mateix he pensat: el teu sou te'l pago jo(la ciutadania) i total per aportar cap solució o per ocupar un lloc on no es correspon ni per sou i per capacitat.
Cremes de ràbia per dins, més que res, per no poder fer-hi absolutament res.
+0
-0
Ànonim
Anònim, 03/03/2011 a les 12:19
Molt bé, noi!
+4
-1
familia, amiguisme...
Anònim, 03/03/2011 a les 08:11
Caldria potser dedicar un article a l'amiguisme, més perillós potser que la família, també família avui com que la terminologia de la paraula ha canviat caldria fer una exposició més extensa del que vol dir família.... i pensar que moltes vegades la vergonya s'ha de tenir per altres coses, fins i tot en sorprèn que aquest article surti avui i no fa quatre o set anys... quina casualitat... Es molt llarg de comentar en tot cas es una article dels que ja fa pudor, potser caldria pensar efectivament amb la honorabilitat i la ètica en els càrrecs....

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Antoni Pladevall
Antoni Pladevall (Taradell, 1961). Escriptor. Doctor en filologia clàssica, actualment imparteix classes de grec i de llatí a l’Institut de Vic (Vic). Ha col·laborat amb articles de tema literari o historiogràfic a revistes com Ausa, Reduccions, Serra d’Or, Els Marges i Revista de Catalunya. Entre altres llibres, ha publicat l’assaig historiogràfic “La il·lustració a Vic. Les aportacions de Francesc de Veyan i Mola i Llucià Gallissà i Costa” (2000), el dietari “La mentida original” (2000), el volum de proses breus “Quadern de Can Garbells” (2002) i les novel·les “La lliça bruta” (2001), “Massey Ferguson 35” (2003), “Terres de lloguer” (2006: premi Pin i Soler 2005 i premi Amat-Piniella 2007), “La papallona negra” (2009: premi Carlemany 2008) i “Tot és possible” (2011), una ficció sociopolítica sobre la primera onada de consultes sobiranistes del diumenge 13-D.
Altres articles d'aquest autor


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: