Accés al contingut Accés al menú de la secció
Educació i capacitats
Inici  >  Àmbits d'actuació  >  Sectors  >  Educació i capacitats

Educació i capacitats

Aquesta línia estratègica té un doble objectiu: d'una banda, fer més accessible i promoure la qualitat de les accions d'educació i sensibilització per fomentar el compromís ciutadà amb la cooperació i el desenvolupament sostenibles i, d'una altra banda, apoderar els actors de la cooperació per enfortir també l'àmbit de la sensibilització.

La línia estratègica d'educació i capacitats complementa la feina feta des de les altres línies estratègiques de desenvolupament i acció humanitària, incidint en la formació i la millora del coneixement de la ciutadania catalana. El Pla director 2007-2010 preveu destinar entre el 13% i el 17% dels recursos disponibles a aquest àmbit.


Recursos destinats per l'ACCD el 2010

Total: 13.752.637,11 euros
Línia estratègica d'educació: 54,19%
Línia estratègica de capacitats: 45,81%
 

Comerç just

Comerç just
Grans de cafè. Foto: Xavier Brichs

El comerç just és una eina important per al desenvolupament dels pobles i una alternativa a les dinàmiques irrespectuoses amb els drets humans, els drets laborals i el medi ambient. En aquest sentit, el Pla director 2007-2010 preveu la constitució d'una taula amb els actors estratègics públics i privats relacionats amb el comerç just, amb la finalitat de concertar actuacions conjuntes i coordinades.

Per fomentar el coneixement i la pràctica del comerç just entre la ciutadania, l'ACCD col·labora des de fa anys en la celebració de la Festa del Comerç Just a més de vuitanta municipis catalans i dóna suport a iniciatives de comerç just des de la línia estratègica de cooperació, mitjançant la gestió directa i indirecta de projectes que reforcen les capacitats de producció i comercialització de petits productors del Sud.

 

Consum responsable

Consum responsable
Festa de la Cooperació Catalana. Foto: ACCD

S'entén per consum responsable el consum individual o col·lectiu que es basa en la sostenibilitat i la justícia social. El consum responsable significa un acte conscient per part dels consumidors i va vinculat al respecte dels drets laborals, a la racionalització en l'ús dels recursos i al reciclatge i la reutilització.

En el marc de la línia estratègica d'educació i capacitats es preveu el foment del consum responsable i de proximitat a Catalunya, ja sigui mitjançant accions de sensibilització social dins els àmbits de l'educació formal, no formal i informal, o mitjançant accions per part de l'Administració pública. Exemple d'això és la incorporació de clàusules socials vinculades a la compra pública ètica com a condicions especials d'execució en els processos de contractació pública, tant a l'ACCD com, de manera progressiva, a altres organismes de la Generalitat.

 

Educació per al desenvolupament

Educació per al desenvolupament
Festa de la Cooperació Catalana
Foto: ACCD

Catalunya té una tradició important en educació en valors i, en concret, en educació per al desenvolupament, fruit del compromís solidari del teixit associatiu i de la comunitat educativa. L'educació per al desenvolupament incorpora qüestions com les relacions nord-sud, l'equitat de gènere, el foment de la interculturalitat i la sostenibilitat ambiental, entre d'altres.

En aquest context, l'ACCD vol promoure l'educació per al desenvolupament i, mitjançant el Pla director 2007-2010, planteja els següents reptes:

  • Reforçar la planificació concertada i la coordinació dels agents involucrats en l'educació per al desenvolupament a Catalunya. 
  • Impulsar l'educació per al desenvolupament en l'educació formal, no formal i informal millorant la qualitat, la coherència i la capacitat d'incidència de les actuacions en el conjunt de la població i del territori.
  • Enfortir les capacitats individuals i col·lectives dels agents de la cooperació catalana.

 

Projecte destacat

Comerç just i responsable amb el Carnet Jove
Què és el consum responsable? Hi ha alternatives a l’actual model de consum? A aquestes preguntes vol respondre la campanya de comerç just i consum responsable que durant el període 2010-2011 impulsa el Carnet Jove amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la col·laboració d’entitats socials. L’objectiu és sensibilitzar el jovent sobre els seus hàbits de consum i que coneguin les opcions que hi ha a Catalunya per apostar pel comerç just i responsable.

 

Altres projectes amb suport de l'ACCD


 

Enllaços relacionats


 
Data d'actualització: 11.03.2010