Vota
Resultat:
31 vots
Salvador Cot | Actualitzat el 13/03/2011 a les 00:41h

Trenta anys a la defensiva

Ahir va fer trenta anys de la difusió de l'anomenat Manifest dels 2.300, el primer document d'un nou espanyolisme que abandonava la retòrica falangista i s'adaptava a uns temps en els quals és millor i més efectiu disparar des dels mitjans de comunicació o els tribunals que no pas des dels tancs.

En el fons, el mecanisme d'aquest moviment polític és particularment simple. Com que, segons la legislació espanyola, tothom té dret a ignorar el català, visqui a Ciudad Real o a Folgueroles, només cal exercir aquesta posició individual fins a les últimes conseqüències, amb el propòsit de fer saltar pels aires els -pocs- espais on el català és la llengua d'ús habitual.

Per això els objectius fonamentals d'aquest espanyolisme que van encapçalar, a principis dels vuitanta, Federico Jiménez Losantos i Amando de Miguel han estat les escoles i l'administració pública, on la llengua catalana ha aconseguit una certa hegemonia. La qüestió és que, trenta anys després, aquest nou espanyolisme continua atacant exactament els mateixos objectius, cosa que significa que, com a país, no hem aconseguit afegir ni un sol àmbit més on el català sigui la llengua d'ús corrent. En definitiva, han estat tres dècades de desgast polític defensant les mateixes posicions.

COMENTARIS

+9
-1
Quants desagraïts tenim, a Catalunya !!
Anònim, 13/03/2011 a les 22:23
Ja han sortit els desagraïts de sempre que han vingut morts de gana a guanyar-se les garrofes a Catalunya perquè a Espanya no podien sobreviure i encara ens volen imposar els seus costums i la seva pobra llengua. La llatina amb menys sons de totes
Però van de mal borràs aquests desagraïts. Els estrangers no senten aquest nacionalisme eixorc espanyolista i no tenen cap problema d'aprendre el català. Que s'ho vagin pensant si els hi convé aquestes posicions tan dignes, potser els fills dels que van venir se n'hauran d'anar per no parlar la llengua dels catalans i perquè no podran competir a les feines amb els fills dels immigrants que si la parlen
+5
-0
Perversió cega
Anònim, 13/03/2011 a les 21:00
Utilitzar la Unesco que amb aquesta declaració pretent que no es deixi de parlar, que es preservi, la llengua propia en zones on, encara que sigui la llengua ancestral del pais, s'en imposaria una de més poderosa pels motius que siguin, és pervers. Tergiversar d'aquesta manera un principi fonalmental de la UNESCO pel respecta a les minories és una perversitat només aceptable per aquells que creuen, tal com es menciona en la par inferior de la parrafada -que quan he acabat de llegir-la he tingut que anar a vomitar - , dic per aquells que creuen que la seva llengua és la "segona més important del món". Mare meva. Si es la segona, pequé ens imposeu a nosaltres una llengua que només és la segona!. Hem de ser eternament uns desgraciats!. Pequè no ens permeteu oblidar-nos del vostre idioma secundari i aprenem a l'escola la llengua que de debó ens fa falta, que és l'autèntica llengua de comunicació: l'anglès!.
+8
-0
Bon to
Querol, 13/03/2011 a les 20:41
Quin bon to, l'anònim de les 19:50 i 19:55.
"alguien debe ir a la CÁRCEL" (en majúscules fa més por)
Nazis, talibanes...

"En un ESTADO DE DERECHO, todos tenemos los MISMOS DERECHOS."
Ah sí? Tots tenim els mateixos drets? Així jo exigeixo els drets que tenen els ciutadans de Castella: que l'Estat que financio tingui la meva llengua com a oficial a tot el seu territori. Que la meva llengua sigui oficial allà on el meu estat participi. Que els impostos d'altres territoris em permetin rebre una quantitat neta al meu territori per sobre del 5% (o del 10%, ja posats) del propi PIB.

Hòstia, m'agrada això de tenir els mateixos drets. Ja posats també vull tenir el dret de posar el dit a l'ull a la cultura castellana. Que l'estat fomenti que es tracti l'andalús com a llengua independent de la de Castella la Manxa. I que en limiti la difusió de continguts audiovisuals entre territoris.

I que es pagui amb diners d'altres zones una xarxa d'AVE faraònica i absurda centrada a la meva regió metropolitana... Només per fer el fatxenda.
Encara que ben pensat... aquest últim dret no el vull exercir. El canvio per un servei de rodalia decent.
+7
-0
Anem malament
Anònim, 13/03/2011 a les 20:37
Que a ple segle XXI algú encara pretengui aniquilar una cultura esgrimint una llei forana que justifica el genocidi, i amb els argument tant simples com l'odi pur i dur, la xenofovia, la ignorància o de la perversa comoditat, vol dir que el mon va molt, però que molt malament. I no s'ho pot permetre.
+6
-1
Ho tens mal entès
Anònim, 13/03/2011 a les 20:26
NO HAGAÍS CON LOS DEMÁS, LOQ UE NO OS GUSTA QUE OS HAGAN A VOSOTROS. Bona consigna. Només caldria que se la creguessin. Els catalans no imposem el català a Madrid o cap lloc de les espanyes, no destruim els seus recursos ni recaptem el seus impostos. A més el concepte de cooficialitat el tens mal entès: vol dir que el govern que representa la majoria pot definir els usos de la llengua (de les llengues) que mes convinguin al pais, com a comunitat, tenint present la seva història i la seva dignitat. No te cap sentit que s'obri una linia educativa per cada persona que ho demani. Hi ha més de 200 idiomes que es parlen a Catalunya. No te cap lògica que s'obrin linies per cada un d'aquests idiomes.
+6
-2
La llei de l'embut
Anònim, 13/03/2011 a les 20:11
Algú ha proclamat xerif a aquest que brama per aquí? S'ha cregut que això es l'Oest americà, on si tens una pistola ja pots imposar la llei. Per sort estem al segle XXI i alguns haurien de començar a comprendre que hi ha una cosa que se'n diu civilització i que, per sort encara avança, poc a poc. Des d'un punt de vista més individual també hi ha una cosa que se'n diu educació i respecte. Però això es fa impossible d'arribar-hi per aquesta gent de gueto que educa els fills davant de la pantalla, agafant com a model gran hermano.
+4
-1
Hem d´estar units
Joan de Ripoll, 13/03/2011 a les 19:38
Tenim al davant nostre un enemic molt poderós. Un enemic que té tots els mitjans per lluitar en contra nostra. Un enemic que ens vol derrotats. L´únic que podem fer nosaltres és ser murris i anar junts. Només així podrem fer-li front. Amb unió i intel·ligència guanyarem.
+8
-14
Telepredicador Cot y Acólitos S.L.
Uzbeko, 13/03/2011 a les 19:11
Manifestaba Juan Luis Cebrian, consejero delegado del grupo PRISA y ex director de El País, en una reciente intervención con motivo del master en periodismo Ortega y Gasset, del riesgo creciente en las ediciones digitales de prensa. Un populismo demagógico, incendiario y visceral que con los nuevos soportes digitales, y a un precio relativamente bajo, podía socavar los cimientos del estado de derecho y de la convivencia democrática de la ciudadanía. Voila! aqui tenemos un ejemplo de manual. Parte nuestro articulista del hecho, al parecer innegable, de que todo el mundo, cuanto menos en Cataluña, tiene la obligación de hablar catalán. Obviamente esto no es posible. ¿Me puede alguien decir cómo se formularía esta obligación? Una cosa es la co-oficialidad de la lengua, prevista en la CE78 y en el Estatuto, avalada por el TC para el acceso a la función pública y como lengua única en la enseñanza primaria. Lo demás es imposible por ser estúpido. ¿Cómo obligar a nadie a hablar catalán? ¿qué medidas de sanción podrían aplicarse a una norma de calibre similar? ¿multas? ¿cárcel? ¿destierro? ¿lesiones? Cot habla sin tener ni puta idea de lo que dice, guiado por el fanatismo sectario, por unos mitos inpracticables, arropado por una audiencia cavernícola y ultra-fascista. Como muy bien apuntaba el Sr. Cebrian
+3
-6
Culpa dels catalans
Català renegat, 13/03/2011 a les 18:29
Resulta que els catalans som un dels pobles menys patriotes d'Europa, com deia l'assagista Espinalt. I ens ho hem buscat. Hem volgut viure bé, tenir minyones, mossos i manobres, hem triat la seguretat enfront de la llibertat, la cosa ve de molt lluny. "Sus órdenes, mi queneral". I ara és tard, ha fet metàstasi, la pedra filosofal no és enlloc, la immersió no farà catalans dels espanyols, sudaques, moros ni romanesos. Als portuguesos els ha protegit, com a nació, el patriotisme i la pobresa, a nosaltres ens han malmès ser massa rics i sensuals. "Ahora es tarde, no hay remedio".
+9
-1
Saber-la llarga
Anònim, 13/03/2011 a les 16:27
Dites catalanes de maltractadors:

"Perquè t'estimo, t'abonyego"

"Tan et vull que et trac un ull"

"Ni amb tu ni sense tu"
+16
-1
Avís
Anònim, 13/03/2011 a les 15:56
"S'ESTÀ CONSTRUINT UN ESTAT"

Disculpin les molèsties


(Poble Català)
+23
-3
Quaranta anys per aprendre una llengua i encara es queixen d'imposicions. Qui els va arribar a parir!
Anònim, 13/03/2011 a les 15:49
Que bramin tant com vulguin i, mentre s'esgargamellen, nosaltres com si sentíssim ploure. Jo en llegir comentaris en aquest i d'altres diaris on alguns comentaristes deien que es podia viure només en català, ho vaig posar a la pràctica i, és ben cert. Ja tan sols parlo català a la nostra Terra i tothom m'entén i pel que no m'entengui (o no vol entendre), amb aquest no m'interessa intercanviar-hi res de res. Treballo pel estranger i em comunico amb ells en l'anglès i una miqueta, cada cop més per respecte a ells, d'alemany. Aquesta paraula "respecte" no hi és pels cavernaris que intenten emprenyar i que cada cop se'n surten menys. Que els bombin!. Mentrestant, els catalans no podem perdre ni el tren ni el temps amb aquests perdedors i hem de mirar cap els països desenvolupats. Per cert, sabeu que, a Alemanya canvia molt i en positiu, el seu parer envers nosaltres, i aquells "mesetaris".
+13
-20
¿Quién lo ha dicho?
Anònim, 13/03/2011 a les 15:37
¿Quien ha dicho que en España se odie a Cataluña? En España lo que ocurre es que hay mucha gente harta de esta lucha diaria por convertir la política en odio y separatismo en lugar de trabajar juntos para sacar adelante lo que tenemos entre manos (que es España e incluye a Cataluña)un país, estado o lugar, como se quiera, que ha sido la casa de todos y puede seguir siéndolo si aparcamos las discordias y ponemos nuestro empeño en reolver los graves problemas de supervivencia que tenemos en luagar de derrochar energías en odiarnos.

Ni mucho menos. Eso lo
+12
-5
art de tergiversar
Anònim, 13/03/2011 a les 14:11
Al brillant no independentista de ciutat. Que li faltaria anomenar-se també illetrat (per no dir ignorant).

A escola no et devien ensenyar què és una elipsi, i clar, no enténs el simil de "disparar des dels mitjans de comunicació o els tribunals". I seguint amb la teva minsa formació (o bé ignorància per conveniència) tampoc has entès per res què vol dir en citar que la legislació espanyola dóna dret a tothom a ignorar el català. Així doncs, els teus arguments es converteixen en un clar exemple del que és tergiversar la realitat.

Evidentment no seré jo qui t'ho vingui a explicar, perque no perdré el temps amb un ruc que vol seguir-ho sent. Tan sols em permeto la llibertat i el gust de deixar-te en evidència.

Ah, i no cal que facis cap esforç de contestar, doncs no em prendré la molèstia de perdre ni un minut en respondre a argumentacions ni discusions peregrines.
+9
-2
El catala encara no es lliure
Cartanya, 13/03/2011 a les 12:10
Apliqueu, la llei del esclavisme,entre el català i l castellà, i tindreu el que som, i a on som. Ens deixen ser lliures,(allà on ells ens deixin) però paga’n la festa, i les traduccions també.
+13
-2
De colons i colonitzadors
Indígena Nadiu, 13/03/2011 a les 11:42
Quan les lleis les fan els colons i els colonitzats juguen a ser una nació sense arribar a creure-s'ho del tot, els invasors manipulen la realitat i fan que els agressors passin a ser els agredits, i els agredit passin a ser els agressors. I això és el que ens passa als catalanoparlants de qualsevol racó del nostre domini lingüístic.
+6
-3
Respectant tothom
Aníbal, 13/03/2011 a les 11:38
Hi hauria d’haver un nucli dur en això de la llengua, un corrent maximalista i sense concessions, favorable al monolingüisme català i que usés la demagògia i la guerra ideològica contra qualsevol altra posició, que hauria de ser titllada immediatament de feixista, genocida, assassina, etc. A la defensiva, amb aquesta gran equanimitat i aquesta obsessió per no molestar ningú, no farem res. Estem a punt de tocar sostre i recular amb molta força.
+10
-2
LA VERITAT FINAL
LA VERITAT FINAL, 13/03/2011 a les 11:17
LA INDEPENDENCIA ES COM UN PARTIT DEL BARÇA. S'HI HA D'ANAR, COSTI EL QUE COSTI. JO FA ANYS QUE DIC QUE S'HA D'ANAR A LA OFENSIVA EN EL TEMA DEL CATALÀ. QUALSEVOL DÈBIL QUE ES DEXI VEURE L'AIXAFEN. HEM DE SER FORTS I IMPOSAR-NOS PELS DRETS CIVILS QUE ELS TENIM I NO ELS USEM. ON S'HA VIST QUE UNA GENT QUE TÉ COM A PRIMERA LLENGUA LA LLENGUA DEL PROPI TERRITORI HAGI DE SOTMETRE'S A UNA LLENGUA QUE NO ES LA DEL TERRITORI PER MOLTES BATALLES I GUERRES, IMMIGRANTS I HISTORIES. CATALUNYA NO ES UNA PROSTITUTA QUE S'HO FA AMB TOTHOM. CATALUNYA ÉS UNA SOLA, I EN CATAL'A. A QUI NO LI AGRADI QUE MARXI QUE ESTAREM MILLOR.
+3
-2
Residus
AliBay, 13/03/2011 a les 10:53
Ahir al Fort Pienc s'hi van reunir no més d'un centenar de nostàlgics, comptanr els que hi vam anar a riure una estona. Tot i així, la mitjana d'edat deuria ser de l'ordre dels 70 anys.
+14
-5
El problema dels espanyolistes
Anònim, 13/03/2011 a les 07:14
Tots els del PP i simpatitzants que escriviu en castellà en aquest mitjà sou uns mal educats i uns incultes. Ës imepensable nomñes saber una sola llengua a Catalunya i aviat els immigrants que no tenen els vostres problemes identitaris us fotran la feina. Us haurieu de preocupar més del vostre trist i negre futur. Tota la vida a l'oposició. En cap país d'Europa la dreta és passa any i panys escalfant els escons de l'oposició sense governar mai. I la raó la teniu ben clara. No es pot governar quan el que es preten és l'anorreament de les nacions no castellanes. Us ho haurieu de pensar No és pot ser tan curtet de gambals .
+33
-2
El castellà és una llengua molt poc útil
Anònim, 13/03/2011 a les 07:07
Quan guanyariem els catalans sabent les llengües útils europees en comptes del castellà!. Quin sentit té dominar una llengua d'un país que ens odia i que només vol la destrucció i l'anorreament de la nostra llengua ?. És una autèntica pena que tinguem que perdre el temps aprenent una llengua que no parla cap poble interessant i ric d'Europa. Moltes vegades ho comparo amb el que passa a Portugal. La immensa majoria, malgrat la semblança, no parla ni entén un borrall del castellà, però en canvi tothom parla i entén l'anglès i d'altres llengües.
+28
-35
ND, o el arte de tergiversar
No, no soc independentista; jo soc de ciutat, 13/03/2011 a les 06:18
Qué cinismo tienes, Cot. Es impresionante lo tuyo. Escribes:

«Un nou espanyolisme que abandonava la retòrica falangista i s'adaptava a uns temps en els quals és millor i més efectiu disparar des dels mitjans de comunicació o els tribunals que no pas des dels tancs».

A opinar —que no "disparar", eso lo hacían los de Terra Lliure— en los medios de comunicación se le llama "libertad de expresión", algo que a algunos no os entra en la mollera por falta de hábito en esta patética esquina de España llamada Cataluña. Y a acudir a los tribunales se le llama "demandar justicia", algo que os duele porque, tanto el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, como el Tribunal Constitucional, como el Tribunal Supremo, han emitido sentencias favorables a los demandantes y contrarias a ese totalitarismo que llamáis "inmersió lingüística". Señal de que razón llevarían quienes acudieron a la Justicia, ¿no crees? Escuece, lo sé, Salvador. Pero tú, aguanta, sé valiente.

«En el fons, el mecanisme d'aquest moviment polític és particularment simple. Com que, segons la legislació espanyola, tothom té dret a ignorar el català, visqui a Ciudad Real o a Folgueroles, només cal exercir aquesta posició individual fins a les últimes conseqüències, amb el propòsit de fer saltar pels aires els -pocs- espais on el català és la llengua d'ús habitual».

No, no no no, Salvador, no. Verás, voy a explicártelo: "com que, segons la legislació espanyola, tothom té dret a ignorar el català", no, ya puedes borrar eso de tu cerebro y de tu artículo, y poner: "como según la Constitución, mayoritariamente refrendada en 1978 por los españoles (incluidos los catalanes, que la respaldaron con más del noventa por ciento de votos afirmativos, y una participación superior al sesenta y uno por ciento, veintiuno por ciento más que en el referéndum sobre el último Estatuto), NADIE tiene derecho a ERRADICAR EL ESPAÑOL de la enseñanza y de la vida pública en general, e IMPONERNOS EL CATALÁN...". ¿Entiendes el matiz, lo entiendes? Seguro que sí. Lo que pasa es que te interesa fingir que no, ¡y que siga rodando la bola!, ¿verdad? Es más fructífero para vosotros.
+6
-1
Guerau: caldrien cognoms
Anònim, 13/03/2011 a les 04:41
i els interesos que hi tenen en que tot això
+21
-1
El no-poder català
Guerau, 13/03/2011 a les 01:54
Hi ha un nombre inderteminat de families poderoses a Catalunya que estan remenant les cireres del poder (Jo en diria del no-poder català), un grup que controla les decisions dels polítics. cal parlar d'això i de com estan impedint que Catalunya tinga poder polític real.... polític.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: