Vota
Resultat:
41 vots
Salvador Cot | Actualitzat el 16/03/2011 a les 23:59h

Una monarquia susceptible

"A Espanya no existeix el delicte ideològic", va afirmar la periodista de TVE Ana Pastor davant Mahmud Ahmadineyad en una recent i celebrada entrevista. Tenia raó gairebé del tot. I el gairebé es correspon amb la legislació excepcional que protegeix la simbologia de l'Estat i, molt especialment, la monarquia espanyola.

Segons la Constitució del 78, el rei d'Espanya no pot ser acusat ni jutjat. Amb la qual cosa qualsevol crítica directa, sigui a la seva persona o a la institució que representa, corre el risc de ser interpretada per la Fiscalia de l'Estat com una injúria que comporta penes de presó. Es tracta d'una legislació excepcional, incompatible amb la llibertat d'expressió i les normes bàsiques d'un estat democràtic, tal i com ha assenyalat el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg en una sentència que el condemna a pagar una indemnització a Arnaldo Otegi. Els magistrats europeus, a més, troben injustificable la sobreprotecció legal de què gaudeix el monarca.

Tot aquest muntatge jurídic ha generat topades periòdiques entre els mitjans de comunicació -catalans i bascos, especialment- i la Casa Reial. La susceptibilitat de la monarquia espanyola s'ha manifestat, periòdicament, des del famós Persones Humanes del 1994, fins al segrest de la revista El Jueves del 2007, passant pels fotògrafs que van ser cridats a l'Audiència Nacional de Madrid per no voler entregar les fotos no publicades d'una manifestació on es cremaven fotocòpies amb el retrat del monarca.

La despenalització de la crítica a la monarquia no es pot ajornar més. Encara que a TVE no se'n recordin.

COMENTARIS

+0
-0
MONARCA-EXERCIT
Anònim, 17/03/2011 a les 22:17
El rei és, segons la Constitució espaanyola-1978, el cap superior de l'exercit. Qui té les armes té el poder. No sols Gadaffi
+0
-0
La democràcia feudal
Serenor, 17/03/2011 a les 21:14
La democràcia ha deixat de ser. Ara és una mena de sucedani de partit de futbol, on el que mana prova de fer content l'aficionat venent bous i esquelles si cal, i canviant d'opinió segons bufa el vent. Això quan la temptació no es massa gran per arribar a ser un Gadafi qualsevol.

En tenim bons exemples de hooliganisme en la politica espanyola que impregna qualsevol tema, tant al Congrés com als mitjàns. Parlem del clima o de les nuclears, o de la inmigració, o el turísme o Aena, i surtirá Gurtel i el Faián, i a Catalunya la culpa es de Ciu o el Tripartit...i tú més!
A Alemanya només es miren el mel·lic, "Deutschland ubber alles!", i juntament amb França també miren cap on bufa el vent. A itàlia tenen en Berlusconi, un faldiller adinerat que es fa les lleis a mida i controlats tot els poders del pais. Russos i Xinesos, dictadures amb cap escrupol, tot i que molt ben maquillades.

I què dir de Africa i orient amb els seus reis i dictadors totalitaris...Tenim un bon exemple a Bahrein, tot i que allà del monàrca en diuen emir, qui reb ajuda dels feudals saudites. I com se les gasten les monarquies quan es posa en risc el seu plat. No ho dubteu gens, s'han creat precedents moderns com per pensar que a Catalunya no correríen els tancs darrera els GEO de la policia.
+2
-2
trampa
Anònim, 17/03/2011 a les 19:16
La monarquia aquesta ben ridícula, pregunto qui la va imposar? en Franco, un assasí pujat al poder amb l'ajuda dels nazis i els feixistes, per tan aquest rei ve del nazisme i de una rebeliò miltar , i que no em vinguin que el comunisme estava manan. Aixó es una mentida. Quants diputats havia al Senat espanyol?
+5
-2
Hem de començar a esmolar les eines
pepet grill, 17/03/2011 a les 18:32
Catalunya triomfant,
tornarà a ser rica i plena.
Endarrere aquesta gent
tan ufana i tan superba.

Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!

Ara és hora, segadors.
Ara és hora d'estar alerta.
Per quan vingui un altre juny
esmolem ben bé les eines.

Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!

Que tremoli l'enemic
en veient la nostra ensenya.
Com fem caure espigues d'or,
quan convé seguem cadenes.

Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!
+5
-19
Molt bé ...
Anònim, 17/03/2011 a les 15:54
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+16
-20
A. Nònim, 17/03/2011 a les 08:49
Anònim, 17/03/2011 a les 12:44
Ets un borinot i un pesat. I d'aquells que encara no entén que la passió que l'esperona prové del fet hispánic... digues-li "de la península ibérica" si t'agrada més.

Em sap greu però els llaços de sang amb España no poden ser negats... per més que renegueu d'ells. Hi ha dues maneres d'ésser català: pro-espanyol o traidor-pro-francés(europeístes9). No existeix un catalanisme no europeista, perque no existeix alló tan sols català, sense el component peninsular.
+13
-7
rei fals
Anònim, 17/03/2011 a les 12:11
Joan Carles I no es hereu per línea directa. De fet no es un rei legítim.
L'auténtic hereu fou Alfons de Borbó i Dampierre; a qui el tradicionalistes anaben a rendir pleitesia a casa seva(França), quan l'im****** Joan CArles ja feia de rei.

El veritable rei d'Espanya, si més no per sang, morí en extranyes circumstàncies.

http://www.alertadigital.com/2010/11/03/la-extrana-muerte-de-don-alfonso-de-borbon/


Senyors del CNI, em podràn trovar de 16:00 a 23:00 hores; i pensin que demà no hi seré.
+15
-6
Monarquia fora
Ivan.N, 17/03/2011 a les 11:59
No es casualitat que nomes restin 2 o 3 monarquies a europa, i que tot la resta siguin repúbliques. La monarquia no es mes que una dictadura en coberta, doner el poder a un sol home per damunt de tot, i venerar-ho com un deu.
Si el rei que tenim imposat (recordem que el va imposar Franco a la força), fos pitjor persona (mes del que es vull dir), es a dir una persona malèvola, la constitució i legalitat Espanyola li empararia, ni qualsevol que critiques el assassí del poble seria engarjolat.
El que fa aquest home es viure a costa del poble, que li paga tot, i si et queixes et fiquen a la presó.

Això no es democràcia ni es llibertat, jo aquest senyor no l'he votat, a mi me l'han imposat per la força.
Per poder viure en democràcia i llibertat, fa falta prescindir de eines anacròniques que no tenen cabuda en aquest segle.

I no, tampoc voldria avui un Jaume I "El Conqueridor", encara que si que fos el nostre rei de veritat al passat, ara el que fa falta es una república.
+6
-1
De qui parles?
Anònimus, 17/03/2011 a les 11:11
Aquests de qui parles es el cap d'aquests guardias civils que surten es aquesta entrevista?


http://www.youtube.com/watch?v=nn09XQPy6ng
+17
-5
Contradicció
Gelet, 17/03/2011 a les 11:06
Es que Escanya és contradictoria, com ho és la seva constitució i la seva definició o idea de nació.Són, però no saben el que són,no saben afirmar-se només saben negar al altre per afirmar-se ells mateixos.Demaneu-lis aquest excercici i ja veureu que passa.Són patètics
+35
-35
VISCA EL REI
monarquic, 17/03/2011 a les 09:27

A Espanya la millor institutió i més valorada, es la momarquia y el Rey Juan Carlos I, el millor fiador i embaixador.
VIVA EL REY JOAN CARLOS I, llarga vida Majestat.

Quan arribi la Leti ja en parlarem.
+52
-11
El rei dels castellans és el rei dels castellans.
A. Nònim, 17/03/2011 a les 08:49
La funció principal del rei dels castellans és defensar els interessos de la nació castellana. I un dels interessos principals de la nació castellana és destruir la nació catalana. Tots els castellans (99'9%),còmplices actius o còmplices espectadors,volen la destrucció de la nació catalana.

GENOCIDI NACIONAL NO.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.

NO ENS RENDIREM MAI.

FERMESA CONTRA EL MAL.

EL FUTUR ÉS FRED.

DORMIR NO ÉS LA SOLUCIÓ.

CATALÀ SEMPRE.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE.
+41
-42
Godall
roger gavà-mar, 17/03/2011 a les 08:46
Vaja,
avui toca fotre la corona. Sr. Cot, per a quan uan mica d'autocrítica?
Per què no li dedica la columna de demà al gran patriota català Alfons Godall? Exemple clar d'aquesta corrent ideològica que s'està impossant a dins del nacionalisme català?
A què no té pebrots?
+33
-35
Límits democràtics
Marcel, 17/03/2011 a les 07:46
El lligam entre la monarquia actual i el franquisme es fa explícit en la legislació espanyola, que no respecta la Convenció internacional sobre els drets humans en aquest punt. Herències de l'ocupació. Vegeu comentari al bloc
http://perabonspatricis.blogspot.com

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: