Accés al contingut Accés al menú de la secció
Serveis de l'ACCD
Inici  >  Serveis  >  Registre d'ONGD

Registre d'ONGD

La Llei catalana de cooperació al desenvolupament estableix a l'article 31 la creació del Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament, amb caràcter públic. El Decret 109/2003, de 15 d'abril, preveu la creació d'un registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament, que actualment està adscrit a l'ACCD.

En aquest registre es poden inscriure totes les entitats definides com a ONGD per la Llei de cooperació al desenvolupament catalana, amb seu social o delegació permanent a Catalunya.


Motius per inscriure-s'hi

  • És un requisit indispensable per rebre ajuts i subvencions de la Generalitat.
    Tal com defineix el Decret 109/2003, la inscripció en aquest registre o en el de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) constitueix un requisit indispensable perquè les organitzacions no governamentals per al desenvolupament puguin rebre de la Generalitat de Catalunya subvencions computables com a ajut oficial al desenvolupament.
  • L'entitat registrada pot beneficiar-se d'incentius fiscals.
    El mateix Decret estableix que la inscripció en aquest registre fa possible que l'entitat pugui beneficiar-se dels incentius fiscals descrits a l'article 35 de la Llei espanyola de cooperació internacional per al desenvolupament. 
  • Implica simplificar els requeriments d'informació per part de l'administració pública.
    Una actualització òptima del registre d'ONGD pot ajudar a simplificar i reduir els requeriments d'informació per part de l'Administració pública a les entitats. Aquest procés millorarà quan es facin efectius els canals d'articulació i comunicació amb el registre estatal o amb els d'altres comunitats autònomes.

 

Documentació requerida

Per inscriure's al Registre d'ONGD, cal presentar la següent documentació:

  • Formulari normalitzat de sol·licitud d'inscripció, degudament emplenat.
  • Relació de les subvencions rebudes durant els darrers cinc anys per part de les administracions públiques.
  • Document que acrediti que no ha recaigut sanció administrativa ferma sobre l'entitat sol·licitant.
  • Document, si escau, que acrediti la inscripció en els diferents registres d'ONG i ONGD (Departament de Justícia, AECID, Ministeri de l'Interior).
  • Estatuts de l'entitat.
  • Documentació acreditativa del nom i cognoms de les persones promotores o fundadores, si són persones físiques, i de la raó social, si són persones jurídiques, i, en tots dos casos, de la nacionalitat i del domicili.
  • Documentació acreditativa de la data d'aprovació dels estatuts.
  • Documentació acreditativa de la identificació de les persones que integren l'òrgan de govern de l'entitat.
  • Memòria d'activitats de l'entitat que contingui la descripció dels projectes que realitza.
  • Document notarial que autoritza l'escriptura constitutiva.
  • Acta fundacional de l'entitat.
  • Document informatiu del patrimoni i de les fonts de finançament de l'entitat.

*Aplicable al conjunt de la documentació: no es necessiten els originals, sinó còpies compulsades.

Per modificar les dades d'una entitat al Registre, cal presentar la següent documentació:

  • Formulari de sol·licitud de modificació de dades de l'entitat al Registre d'ONGD.

 

Models d'impresos i formularis


 

Preguntes més freqüents

P: Per rebre una subvenció de la Generalitat, cal inscriure l'entitat en el Registre d'ONGD si ja està inscrita en el Registre de l'AECID?

R: No cal inscriure-la de nou. L'article 31 de la Llei de cooperació al desenvolupament diu que les ONGD que vulguin accedir a qualsevol ajut o subvenció de les administracions públiques han d'estar inscrites en el registre d'ONGD o en el de l'AECID.

P:Es pot estar inscrit en el registre d'ONGD sense tenir seu o delegació a Catalunya?

R: No es pot. L'article 2.1 del Decret 109/2003 diu que hauran de sol·licitar la inscripció en el Registre les ONGD amb seu social o delegació a Catalunya. Per tal d'acreditar-ho:

  • La seu o delegació catalana ha de constar a l'acta fundacional o als estatuts de l'entitat.
  • Si és de recent creació i no consta a l'acta fundacional o als estatuts, cal presentar la documentació que demostri la seva obertura.

P:En cas d'estar inscrita en el registre d'entitats jurídiques o en el de l'AECID, i acreditar-ho, queda eximida de la presentació del document notarial que autoritza l'escriptura constitutiva? 

R: Sí, però cal presentar la documentació que acrediti aquesta inscripció.

P: Els documents que cal presentar per inscriure's en el registre d'ONGD, cal que siguin els originals?

R: No cal. Es poden presentar còpies, juntament amb els documents originals, que seran compulsades pel registre corresponent. Es poden presentar al Registre de l'ACCD (Via Laietana 14, 08003 Barcelona) o a qualsevol dels registres que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

P:Quin és el termini de resolució que estableix el reglament?

R: L'Administració disposa de tres mesos des de l'entrada per registre de la sol·licitud d'inscripció. En cas que no es notifiqui la resolució en aquest termini, el silenci administratiu s'ha d'interpretar positiu i, per tant, l'entitat queda registrada per defecte.

P:Què passa si la resolució és desfavorable?

R: Una resolució desfavorable pot obeir a tres motius diferents:

  • L'entitat no té entre les seves finalitats institucionals la cooperació al desenvolupament.
  • L'entitat no té seu social o delegació permanent a Catalunya.
  • L'entitat no ha aportat la documentació suficient per poder resoldre, ni tampoc no ha esmenat la manca d'informació, amb la notificació prèvia d'aquesta mancança.

Contra una resolució desfavorable, una entitat pot recórrer-hi per la via administrativa, mitjançant la interposició d'un recurs d'alçada (article 6 del Decret 109/2003). Una resolució denegatòria d'inscripció no invalida la possibilitat de presentar una sol·licitud d'inscripció posteriorment i quan es donin les circumstàncies que acreditin que l'entitat compleix els requisits d'inscripció.

 
Data d'actualització: 22.01.2010