Vota
Resultat:
0 vots
Redacció osona.com | Actualitzat el 01/03/2011 a les 17:41h

Guifi.net demanda la CMT per marginar les xarxes de telecomunicacions obertes

La Comisión Nacional del Mercado de las Telecomunicaciones envia una polèmica circular als ajuntaments.

Guifi.net, desplegament de fibra òptica a Gurb. Foto: guifi.net

L’Audiència Nacional (AN) ha acceptat un recurs contenciós-administratiu de la fundació Guifi.net contra la Comisión Nacional del Mercado de las Telecomunicaciones  (CMT) on es denuncia que s’està afavorint l’adjudicació de recursos públics a interessos privats. La demanda defensa la capacitat de les Administracions Públiques per participar i desplegar xarxes de telecomunicacions obertes i disponibles a qualsevol ciutadà, tal com estan fent ja molts ajuntaments amb guifi.net. El recurs, que es va presentar el 25 de febrer, demana que s’elevi el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L’AN ha acceptat el recurs al considerar que la fundació és part afectada en el cas.

El recurs fa referència a la Circular 1/2010 publicada el passat més d’agost per la CMT, adreçada a tots els ajuntaments, i demana la seva anulació. En un primer moment, la fundació la va impugnar directament a la CMT però no va obtenir resposta. El procés ara ha arribat finalment a l’AN.

Aquesta circular recull tot un seguit de requisits i models de negoci que es proposen als ajuntaments a l’hora de desplegar les xarxes de telecomunicacions. Des de guifi.net, aquesta circular es considera que és excloent, ja que no contempla ni dóna veu a totes aquelles entitats sense ànim de lucre, com la pròpia fundació Guifi.net. “La circular ens margina. Segons la seva definició només podem funcionar si som un negoci”, explica l’advocat de la fundació, Josep Jover.

En aquest marc, es considera que la circular contradiu la directiva europea i la normativa nacional, que reconeix la llibertat en el camp de les telecomunicacions. Aquesta disfunció afavoreix les empreses de telecomunicacions, que exploten les xarxes de manera tancada i exclusiva (utilitzant els recursos públics dels ajuntaments), i “castiga la competència, perjudicant el lliure mercat, la innovació i la creació de models alternatius”, segons Jover.

“A la pràctica, el que fa la circular es impedir-nos créixer. Com que no se’ns considera un model de negoci, els ajuntaments pensen que estem fent alguna cosa il•legal”, diu Ramon Roca, un dels fundadors de la guifi.net. “I nosaltres també som un model de negoci: els usuaris paguen l’antena i la instal•lació i hi ha molta gent, com instal•ladors, que viuen de la nostra xarxa”, afegeix Roca. “El que no pot fer un organisme públic com la CMT és definir què és negoci i què no”, conclou.

Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral, i sense cap cost per a l’usuari, que es vertebra a partir d’un acord d’interconnexió on cada usuari, al connectar-se estén la xarxa i obté connectivitat. Un dels objectius principals passa  per fer arribar la connexió a punts on no hi arriben les empreses de telecomunicacions, per la seva poca rendibilitat, com poden ser cases de pagès. La xarxa va entrar en funcionament el 2004 a la comarca d’Osona i, des de llavors, s’ha estès a altres comarques. En aquest moments, ja connecta més de 100 municipis i arriba a 12.000 vivendes, a través de 18.000 km lineals de xarxa.

Pel que fa a la fundació guifi.net, és una entitat sense ànim de lucre, reconeguda d’interès general, que es va crear l’any 2008 per proporcionar una personalitat jurídica i donar suport a la xarxa obert, lliure i neutral.


Anar al web de la xarxa guifi.net

Llegir recurs contenciós-administratiu (PDF)


Navega per les etiquetes

guifil.netguifi.netCMT

Referències a Internet

guifi.net

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Què farà Solidaritat a les municipals, sense Laporta?
      Vots emesos: 23
Edicions locals
Bloc de fotos
Arxiu històric


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: