Dijous, 31 de març de 2011 | 22:13
Vostè es troba a: Inici > De bloc a bloc >

"La interacció amb els lectors és del tot imprescindible i enriqueix el bloc"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
ELIES VILLALONGA. 'MATEMÀTIQUES, LA MEVA PASSIÓ'
"La interacció amb els lectors és del tot imprescindible i enriqueix el bloc"
18/02/2011 19:53
Elies Villalonga
CatalunyaPress.- El repte d'Elies Villalonga sembla difícil a primera vista, però aquest barceloní edita i actualitza un bloc que intenta divulgar les matemàtiques combinant-les amb humor, una cosa que l'autor considera indispensable per "encarar pràcticament qualsevol activitat humana".
-- Nom complet: Elies Villalonga.

-- Bloc: Matemàtiques, la meva passió

-- Com t’ho fas per compaginar les matemàtiques amb l’humanisme i, fins i tot, l’humor?
-- Bé, "Matemàtiques, la meva passió" és un bloc amb un marcat caràcter divulgatiu i per tant la meva intenció és arribar al màxim de persones possible. En aquest sentit, procuro destacar el paper de les matemàtiques com a cultura en majúscules i així, com a tal, mostro que està relacionada amb la resta de disciplines, tant en l'àmbit científic com en la vessant més humanista.

Pel que fa a l'humor, crec que és un element indispensable per encarar pràcticament qualsevol activitat humana, i les matemàtiques no són una excepció, ans al contrari.

-- Intentes demostrar que les matemàtiques no són avorrides, com t’ho fas?
-- Les matemàtiques no són avorrides. De fet, poden ser molt divertides si les encares amb il•lusió. Més enllà del plaer estètic d'una bona demostració d'un teorema o de la felicitat que et genera quan resolts algun problema complex, les matemàtiques posseeixen un caràcter lúdic intrínsec sobretot en els casos d'aplicació pràctica.

Creu-me, la diversió està assegurada. Això si, t'obliga a pensar.

-- Una de les seccions del bloc és ‘La pregunta del mes’. Quan vas descobrir que la participació era una de les claus del món blocaire?
-- Quan vaig iniciar aquest projecte ara ja fa més de tres anys no era ben bé conscient del que això suposava. Ara, quan vaig rebre el primer comentari d'una persona desconeguda, fora del meu àmbit més proper, va ser quan un sentiment d'il•lusió i eufòria va esclatar dins meu perquè em vaig adonar del que això podia arribar a significar: algú que no em coneixia de res em va llegir, i a sobre, li va interessar prou per donar la seva opinió!

A partir d'aquí, vaig veure clar que la interacció amb els lectors era del tot imprescindible i que això enriquiria el bloc i així el podria modelar una mica per donar resposta a les demandes i opinions dels internautes.
-- El teu bloc hauria agradat molt a l’escriptor argentí Jorge Luis Borges. A qui més li agrada?
-- Buff...Ets molt amable i agosarat al fer aquesta afirmació. Sí que és cert que he mencionat a Borges en algun article, no en va és una de les figures més importants de la literatura en tractar de manera integrada les matemàtiques en les seves obres, però d'aquí a dir que li agradaria molt, no ho sé. Jo intento arribar com ja he dit abans, al públic més ampli possible. Si més no, he aconseguit captar l'atenció d'alguns membres de la meva família i d'alguns companys de feina i alumnes. També sé que tinc un cert seguiment a Brasil, però no em facis dir el perquè.

-- Fa poc preguntaves per l’impacte del programa Educat 1x1 a l’educació catalana. Ara s’ha congelat. Què en penses?
-- Bé, per fer una valoració acurada del programa caldria esperar ben bé uns quatre anys a veure els resultats que obté tota una promoció d'ESO que ha fet servir els ordinadors a l'aula.

El programa ja es va implantar amb una certa precipitació, i ara amb la crisi que estem vivint és fins a un cert punt lògic que l'aturin, però cal tenir clar que això suposarà la seva mort virtual ja que serà molt difícil tornar a emprendre'l una altra vegada. Tot i que Educat 1x1 ha tingut molts detractors, no hem tingut la possibilitat de veure els seus fruits o les seves mancances a fons. Una llàstima.

Bloc recomanat: Ciències de la naturalesa
Esther
21/02/2011
Totalment d'acord amb l'Elies. Les assignatures per si mateixes no són divertides o avorrides, són les classes les que poden ser molt interessants o un "totxo". Enhorabona per la iniciativa i per l'èxit! Espero que ho seguim compartint durant molt de temps.
JORDI V.
21/02/2011
Enhorabona! Realment és cert que un bloc sobre matemàtiques parteix d'una situació de desavantatge respecte a d'altres que parlin d'altres temes o disciplines que es consideren més properes, més facils, més aptes per al gran públic. Les mates semblen més específiques, més per a entesos, pels que si dediquen... Per tot això encara és més lloable el teu esforç d'intentar atansar-les a tothom, i a més havent d'utilitzar la imaginació, la inventiva, l'humor, la diversió, etc... Per tant, reitero, FELICITATS i endavant!
Yves Gerbeau
21/02/2011
"està relacionada amb la resta de disciplines, tant en l'àmbit científic com en la vessant més humanista": Touché! Sempre he detestat les matemàtiques, però amb el temps he vist que això que ens diu l'Elies és del tot cert. Les matemàtiques estan en tots els àmbits, i ell ho rpesenta de forma divertida i entretinguda. Felicitats! http://ygerbeau.blogspot.com
Elies
21/02/2011
Moltes gràcies a tothom per les vostres paraules. És clar que en l'època que ens ha tocat viure, tenim la possibilitat de compartir coneixement de manera fàcil. Fem-ho! Des de qualsevol àmbit, de qualsevol, tema, segur que hi ha algú en algun lloc a qui li interessa. Gràcies un altre cop, i visca les matemàtiques!
Manel Mora
20/02/2011
L'entrevista denota el tarannà de l'autor del bloc "Matemàtiques, la meva passió". Una persona rica interiorment, culta, sensible però, sobretot, amb una idea molt clara de la manera de transmetre les matemàtiques. M'hauria agradat tenir-lo de professor, ja que, malauradament, ningú (cap professor) em va saber transmetre la idea que "matemàtiques és tot el que ens envolta". Ha estat ja de gran que he descobert les matemàtiques com a matèria necessària. He decobert les aplicacions i, a més a més, contràriament al que em passava de nen, m'apassionen. Si me les haguessin "amenitzat" potser no hauria tardat tants anys. Enhorabona, Elies. T'encoratjo a seguir en la mateixa línia.
Lurdes Estruch
19/02/2011
és el gran QUÈ, en qualsevol disciplina o matèria d'estudi o docència: acarar-s'hi, endinsar-s'hi, dialogar-hi i créixer, i oferir-ho amb il·lusió, energia, i imaginació. moltes felicitats, Elies!
Jordi Canals
19/02/2011
En les matemàtiques tot depèn de qui les explica com en totes les coses però en aquesta assignatura encara més. Ho hem sentit a dir a molts alumnes que en un principi les odiaven i desprès d’un canvi de professor han acabat encantats de seguir estudiant. Aquest matí, he tingut la sort de visitar La Sagrada Família amb un arquitecte amic que forma part d’aquest magnífic projecte i he gaudit escoltant las solucions a la majoria d’aspectes de la seva construcció i que tenen molt a veure amb la geometria i les matemàtiques. Enhorabona Elies pel teu entusiasme.
Gemma C.O.
19/02/2011
Felicitats pel bloc,per la dibulgació i sobre tot per la felicitat que les matemàticas et donen.
Shaudin Melgar-Foraster
19/02/2011
Molt bé, Elies. Ja saps que m’agrada el teu bloc i ben segur que li hauria agradat a en Borges, diguis tu el que vulguis. De sentit de l’humor no n’hi falta al bloc i resulta en conjunt molt entretingut. Realment has aconseguit apropar les matemàtiques a la gent que et llegim i que, en principi, tirem més cap a l’humanisme, o el que s’entèn per humanisme. Enhorabona i endavant!
Olga
19/02/2011
Sempre he pensat que per a mi la satisfacció de resoldre un problema complex és similar a la de traduir un text en grec, i mira que són coses ben diferents, no? Però al final l'objectiu és el mateix: donar una solució coherent i amb un significat. Visca les matemàtiques i les lletres!
Anna Maria
19/02/2011
Realment, un bloc com aquest és un repte. Et felicito i estic molt d'acord en el fet que les matemàtiques es poden mostrar des de molts angles diferents. No necessàriament han de ser avorrides. Això és un tòpic que s'ha d'esborrar. Si ens hi fixem, ens passem el dia convivint amb elles. Les fem servir per pagar, per treure diners dels caixes automàtics, per comptar qualsevol cosa, en la construcció d'edificis, per a compondre música, per marcar els carrers, etc. etc. No oblidem que la geometria, per exemple, també són matemàtiques. En fi, moltes gràcies, Elies, per al teu bloc i per tot el que, si volem, podem aprendre de tu.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1