Dijous, 31 de març de 2011 | 21:53
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

“La ciutat necessita el seu hospital pel benestar de les persones“

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
CARME GARCÍA LORES. ALCALDESSA DE RUBI
“La ciutat necessita el seu hospital pel benestar de les persones“
22/03/2011 10:02
9Alcaldessa-rubi
Fernando del Collado.- L'alcaldessa de Rubí, Carme García Lores, és llicenciada en Història Moderna i Contemporània, i ha dedicat bona part de la seva vida professional a treballar com a historiadora i documentalista fins la seva incorporació al món de la política local l’any 1998 . Com a membre del Consell Nacional va accedir a l’alcaldia de Rubí el 14 de juny de 2003. Propera i amb les idees clares, en aquesta entrevista demana amb insistència alló que és de justicia per la seva ciutat i els seus ciutadans, el seu Hospital.
--Carme, molt bon dia. Fem una mica d’història davant el 22 M, el mes de les eleccions, es moment primer de mirar enrere. Que s’ha fet durant aquests quatre anys?
--Doncs aquests quatre anys han estat molt productius, almenys en coses que hem fet en equipaments, en serveis, hem posat la ciutat la ciutat al dia. Més del 90% dels serveis necessaris de la ciutat, podríem dir que ja hi son. Escoles, poliesportius, piscines, places, parcs, equipaments culturals, la biblioteca. Estem parlant de més de 100 milions de inversió. Per tant s’ha fet molta cosa També és cert que durant aquest mandant hem tingut una cosa que no es preveia, que era la crisi i per tant les prioritats que teníem al final s’han modificat una miqueta de forma que al final la crisi ha estat una de les coses prioritàries per al nostre govern. Davant la crisi hem acompanyant a les persones que es queden a l’atur, hem fet més cursos de formació, una part de la inversió també està pensada de fons que han vingut de Madrid precisament perquè l’atur de la ciutat fos menor. Hem fet molta obra pública, gent de Rubí que ha pogut treballar en aquests projectes. Més d’un milió quatre cents mil euros, i es molt diner, els hem destinat a la gent que ho passa més malament., la gent gran, els joves, famílies monoparentals i nombroses. I després des de serveis socials, que hem quadruplicat els serveis socials per la llei de la dependència però també per ajudar a les famílies. Penseu que de 12.000 usuaris que tenim aproximadament anualment, el 60% és de famílies, des de fa dos anys que no havien anat mai a serveis socials perquè no tenen cap problemàtica afegida; no son dones maltractades, ni famílies desestructurades ni gent amb dependencies. Però son persones que per culpa de la crisi necessiten anar a serveis socials, per qüestió de lloguer o perquè en situació de crisi necessiten una ajuda o un recolzament. I hem quadruplicat les polítiques socials i per tant ho hem intentant i ho continuarem intentant. Tenim pla anticrisi des de el 2009.

--Tocant el tema de l’atur les dades de Rubí són molt dolentes
-- Son dolentes, hem de dir que al 2010, de 8.000 aturats que teníem van baixar 1.000, però aquests dos últims mesos ha tornat a repuntar. I dels 1.000 que havíem recuperat, amb moltes polítiques actives també nostres, creiem que té importància. Ara han tornat a pujar 500 més. Per tant ara estem en 7.500 aturats a la ciutat . I a la ciutat, les empreses més grans, hi ha més exportadores s’estan recuperant i fins i tot agafant gent. Però és veritat que la petita i mitjana empresa, sobretot la més petita, que aquí en tenim molta -més de 3.000 empreses-, encara ho esta passant molt malament. A no ser que estiguin vinculades a l’exportació. Nosaltres també hem acabat algunes obres públiques, algun Pla d’Ocupació, i això també es nota. Però esperem que aquest any tot plegat comenci a repuntar d’una manera clara.

--Com viu Rubí el tema de la immigració?
--Doncs és una ciutat on tenim el 14% d’immigració, no és massa, a més es una immigració que està repartida per tots els barris, no és que sigui un barri només de immigració, i quan parles amb les persones i les enquestes no és una problemàtica a Rubí. També és cert que estem fent polítiques que no van adreçades a la immigració sinó que són universals. No hi ha serveis específics per a immigrants. El que intentem es fer una política universal. El que passa també es que amb la crisi s’està fent córrer molts rumors, rumors que els xinesos no paguen impostos, que totes les ajudes van a les persones emigrades... i vull dir una cosa, això és mentida. Perquè amb les dades a la mà el percentatge d’ajudes és molt similar, també és veritat que hi ha algunes famílies que estan patint més, perquè la gent emigrada normalment és més pobre, però us podem dir que els xinesos paguen impostos, que no totes les ajudes van als immigrants i que el que intenten es arribar a tothom.
ALCALDESA DE RUBI2
--I el tema de l’Ajuntament amb institucions, estic parlant de Generalitat, de Diputació –on l’alcaldessa és diputada de Cultura i Festes Tradicionals- o amb el govern central. Jo vull anar a parar al tema de finançament local. Com ho tenim?
--Jo abans d’anar al finançament local, que és un altre tema, el que vull es deixar clar que amb el nou Govern de la Generalitat tenim una por, i una por fundada, que és que nosaltres tenim un hospital pendent. I aquest hospital, amb les declaracions del Conseller de Sanitat, ens sembla que està en perill. I aquesta és una reivindicació que estem portant des de fa molt temps, ja estava encarregat amb Mútua de Terrassa. Mútua de Terrassa es la col•laboració públic-privada de la que parla el conseller. Que no han de pagar fins d’aquí a tres anys. I aquesta és una necessitat real del ciutadans de Rubí. Una persona que ha d’anar a l’hospital de Terrassa en transport públic que no tingui cotxe, i molta gent gran no pot agafar el cotxe, estem parlant d’una hora i mitja que triguen. No es que es trigui una miqueta més, és que és una hora i mitja.

--I el finançament local?
--En relació al finançament local, en algun moment algú ha de tenir clar hem de tenir les finances locals d’una manera estable. Tu tens uns serveis estables, tu has de fer l’escola bressol, l’escola de música, la policia, la neteja, les biblioteques, que son les competències que tenim nosaltres, i resulta que dependrà de com va la recaptació tindràs uns ingressos o uns altres. Depenent de com vagi l’economia nosaltres no podem dir “ara tanquem escoles, ara no posem els autobusos, ara no fem coses”. Per tant, o és estable com el sistema francès o sinó és perillós perquè al final la gent ve a demanar-nos a nosaltres. I una altra cosa, en un moment de crisi, hi ha el perill que facin ara la llei i ens donin un 3%. Això no arriba. Hem de tenir un finançament nou, però que digui quines son les competències municipals i les financi al 100%. No pot ser que la Llei de la Dependència, per exemple, on en principi nosaltres no havíem de pagar res, de sobte estiguem pagant entre el 30 i el 40%. I no s’havia de pagar res. I per tant és inassumible. El proper mandat, si no ens arreglen el tema del finançament haurem de retallar serveis. I serveis cada ciutat pel seu compte. Des de els municipis i des de la Federació de Municipis ens posarem d’acord, que les escoles de música no estan ben finançades per la Generalitat, que la Llei de la Dependència no està ben finançada i que la Generalitat ha de fer front a la seva part. Ho dic perquè la pressió que tenim nosaltres no és la pressió que es té a la Generalitat o es té a Madrid, perquè la gent ve a l’Ajuntament, està aquí i tu et troba pel carrer. Al conseller o al president no el troben pel carrer. I quan tu veus com pateix la gent o la queixa directa del ciutadà, no pots fallar-los.
placaconcordiarubi
--Podíem dir que en el cas de Rubí, en el cas de l’alcaldessa de Rubí fa més cas del que diu la gent o el que diuen les enquestes. Els polítics juguen amb enquestes..
--Si hi juguen, i a vegades preocupen, perquè tu pots tenir una percepció i que l’enquesta et digui una altra cosa. Jo, des de fa temps, des de que va començar la crisi, tinc clar que la preocupació de la gent és l’atur. Però com que la gent està molt endeutada, cosa que no passava tant als anys vuitanta, m’he trobat a gent que em comentava: “és que jo no arribo. Jo tinc paga, però el meu fill s’ha quedat aturat i té un pis de trenta milions, i clar, no arribem”. Aquesta és la diferència amb els anys vuitanta. La preocupació de la gent és l’atur, la gent jove encara pot aguantar, però sobretot la gent de quaranta i cinquanta que es queda a l’atur i que no veu futur. Per nosaltres aquesta també és una preocupació important i la veus quan parles amb la gent i amb les famílies. Després, aquí a Rubí hi ha dues preocupacions especials. Una és l’hospital i l’altre és l’oci i el comerç. És una cosa que no passa en altres ciutats. Aquí a Rubí tenim al voltant nostre centres d’oci com Terrassa, Sabadell i comerç de grans àrees. I això és una cosa que demana molt la gent i estem intentant parlar amb la gent per poder fer un petit centre comercial al costat de l’estació. I amb l’oci, el que hem fent son normes, perquè les que teníem dels anys vuitanta no permetien instal•lar aquí bars musicals. I deixarem instal•lar bars musicals, perquè era una preocupació, és curiós, per la població de Rubí.

--Quina és la situació de Rubí en comunicacions?
--La segona estació és una reivindicació històrica, com l’hospital. En el PDI (Pla de Infraestructures Ferroviàries) de l’any 2002 no es va tenir en compte una al•legació que va interposar l’Ajuntament de Rubí, que era tenir una segona estació a la línia de ferrocarrils. No se’ns va fer cas i ens ha costat molt treball demostrar a la Generalitat de Catalunya que és una necessitat bàsica, i a més és la més rentable. Perquè encara que Renfe ara també parada aquí, la C7 té un horari horrible, està lluny i ha estat dos anys que no passava per la ciutat perquè ha estat d’obres. Aquesta segona estació hem aconseguit incloure-la al Pla metropolità que es va aprovar al juny passat i ja s’està fent l’estudi informatiu per fer-la i com queestà, esperem i desitgem que no l’endarrereixin. A més, és fonamental perquè nosaltres estem a prop de la Llana i al nostre Pla d’Ordenació que estem fent, i que esperem que s’aprovi molt aviat, hi ha un pla per deixar el parc de la Ramoneda però també un espai per zona universitària, i l’estació es clau per això.

- Carme, l’habitatge.
--A Rubí, quan vam entrar al 2003, ens vam trobar que no hi havia terres per fer habitatges protegits, perquè s’havia venut. I a base de fer arqueologia i amb un contacte amb l’Incasòl, en aquest mandat hem pogut fer aproximadament uns quatre-cents habitatges, entre lloguer i venda. Alguns municipals i altres de l’Incasol. I ara fa uns mesos hem donat ja els de venda i ara estem a punt de donar els de lloguer de l’Incasol i d’aquí a res farem uns quants més de lloguer i de venda.

--I per acabar l’entrevista, quina és l’aposta de l’actual alcaldesa, si guanya quines seran les seves prioritats?
--Doncs lluitar contra la crisi, continuar aquesta lluita. Transformar l’Ajuntament perquè encara sigui més auster i que faci més amb menys, perquè aquest és un mandat dur. Per tant tot els serveis que hem obert ara com la biblioteca, escoles bressol o el pavelló, això s’ha de poder mantenir amb els mateixos recursos que tenim ara, i continuar amb les polítiques actives d’ocupació, polítiques actives també de serveis socials. I per mi a banda d’aquesta lluita contra la crisi, la més important que Rubí sigui una ciutat segura, i també tenir l’hospital. L’hospital per nosaltres es prioritari i es molt i molt important pel benestar de la gent, perquè la ciutat ho necessita i a més perquè jo crec que una estructura supramunicipal també donarà feina. I això per nosaltres també es important.

Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1