Dijous, 31 de març de 2011 | 22:09
Vostè es troba a: Inici > Societat >

La vídua d'un pres mort a Lledoners adverteix d'altres casos similars al del seu marit

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Jubilats a les presons espanyoles: una crua realitat
La vídua d'un pres mort a Lledoners adverteix d'altres casos similars al del seu marit
30/03/2011 23:41
9Centri penitenciari de Lledoners
Redacció.- Hi ha casos en els quals la ‘lentitud de la justícia' es fa evident, com el de Lluís Dalmau, un home de 73 anys que va morir el passat 23 de març a la presó de Lledoners, on va entrar fa un any per un delicte fiscal comès feia 17 anys. La seva vídua només reclama que la seva mort serveixi d'exemple per evitar casos similars.
Si no fos per la lluita de Nieves Hernández, la defunció de Lluís Dalmau hagués passat desapercebuda, però aquesta dona, vídua des de fa 8 dies, intenta evitar que es tornin a produir casos com el del seu espòs, que va ingressar a la presó malgrat el seu lamentable estat de salut.

Amb diabetis, 4 bypass, sord i amb alzheimer, que li va produir demència senil, Lluís Dalmau va ingressar a la presó fa any i mig al no poder pagar la fiança a causa de la seva mala situació econòmica, doncs la seva pensió era de 600 euros. D'aquesta manera, ha passat tancat el seu últim any i mig de vida, malgrat els intents de la seva esposa perquè el deixessin en llibertat, enviant cartes a diferents estaments, demanant pietat davant la seva deteroriació física i mental, que va propiciar el seu internament en un centre hospitalari durant tres mesos, encara que al març el van retornar a Lledoners, on va morir.

La vídua ha declarat a CatalunyaPress que no busca venjança ni guarda ressentiment i no vol denunciar a ningú, però si que li agradaria que les persones que van poder fer alguna cosa pel seu marit siguin conscients d'això i que en el futur ho tinguin en compte si es troben amb un cas similar.

El discurs de Nieves Hernández sorprèn per la seva serenitat i humilitat. No cerca culpables, doncs considera a la burocràcia i al sistema carcerari com els principals responsables de la mort del seu marit, del que mai va renegar, malgrat entrar a la presó, i al que recorda amb molt d'afecte. L'única cosa que demana aquesta vídua és que no es repeteixi el seu cas i, en aquest sentit, assenyala que en una de les últimes visites que va fer a la presó de Lledoners (a prop de Manresa), Lluís li va assenyalar a un altre home de 74 anys que també havia ingressat a la presó per un delicte fiscal comès al segle passat, com a exemple que no mereixia la pena seguir lluitant per treure'l de presó.

Les preocupacions de Nieves passen ara per aquest home i pels altres que pot haver-hi en els centres penitenciaris espanyols i que no són perillosos, dels que es pregunta quin tipus de reinserció se'ls pot aplicar. El delicat estat de salut del seu marit li va impedir accedir a cap dels tallers de la presó i lamenta que no fos empresonat amb 50 anys, quan hagués estat capaç d'aguantar la condemna. Ara no demana venjança, només que cap ancià condemnat per delictes no violents i amb un estat de salut feble hagi de morir sol, entre reixes.
Paco
31/03/2011
Aixó està passant a Espanya? La Justicia pot ser cega, però els seus funcionaris no haurien de ser-ho i aplicar el Codi amb sentit comú. Però aixó representa un esforç. és mes fàcil aplicar al peu de la lletra que interpretar-la.
Paco
31/03/2011
Aixó està passant a Espanya? La Justicia pot ser cega, però els seus funcionaris no haurien de ser-ho i aplicar el Codi amb sentit comú. Però aixó representa un esforç. és mes fàcil aplicar al peu de la lletra que interpretar-la.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1