Dissabte, 2 de abril de 2011 | 14:38
Vostè es troba a: Inici > Economia >

El fracàs de Banco Base deixa malmesa a la CAM

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Cajastur, Caja Cantàbria i Caja Extremadura trenquen el SIP
El fracàs de Banco Base deixa malmesa a la CAM
Economia 30/03/2011 22:09
EP.- Les assemblees de Cajastur, Caja Cantàbria i Caja Extremadura han rebutjat la segregació dels seus actius a favor de Banco Base, un sistema Institucional de Protecció (SIP) que integraven al costat de CAM, per la qual cosa s'ha trencat la fusió per crear la tercera caixa espanyola, després de Bankia i La Caixa.
Les assemblees de les tres caixes d'estalvis han decidit fer marxa enrere en el seu pla d'integració pels problemes de solvència de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) i a partir d'ara operaran com a entitats independents, van indicar a Europa Press en fonts financeres.

L'assemblea de la CAM celebrada en el matí d'aquest dimecres ha estat l'única que ha votat a favor de la continuïtat del projecte de Banco Base, però el rebuig dels seus fins ara socis deixa el futur de l'entitat alacantina en mans del Banc d'Espanya.

Les entitats hauran d'enviar de forma independent els seus comptes a l'organisme que presideix Miguel Ángel Fernández Ordóñez perquè avaluï la seva situació de capital de cara al compliment de les noves exigències establertes pel Govern, i es mantindran a l'espera que l'institut emissor actuï davant una situació que consideren excepcional i sobrevinguda.

Es tracta de la primera vegada que fracassa un projecte de fusió emprès pels òrgans de govern de les caixes en la reestructuració financera, una operació que anava a donar lloc a la tercera caixa espanyola amb actius per valor de 125.000 milions d'euros d'actius.

Banc Basi havia sol·licitat al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) 2.784 milions d'euros per complir amb les noves exigències de capital, la qual cosa suposa gairebé duplicar les necessitats d'1.447 milions identificades pel Banc d'Espanya, a causa de l'elevada morositat i exposició immobiliària de la CAM.

Rebuig a la nacionalització

Les entitats han pogut fer marxa enrere a la seva fusió perquè encara no havien entrat en vigor la mutualización dels beneficis i les garanties recíproques de les caixes que ho integren, i no desitjaven emprendre un negoci abocat a la nacionalització.

La nova sol·licitud de fons públics elevava el recurs global als diners de públic fins a 4.231 milions d'euros, xifra que convertiria a l'Estat en el major i principal accionista del SIP en funció del valor en llibres del grup.

La caixa alacantina comptava amb una morositat del 4,66% al tancament del primer semestre de 2010, segons l'últim informe de gestió dels estats financers de l'entitat recollits en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), però una vegada integrada en Banco Base va aflorar una taxa d'impagament propera al 9%.

Les caixes d'estalvis de Banco Base no són proclius a integrar-se en un projecte que resultaria capitanejat per l'Estat des del seu naixement, van indicar les fonts consultades.

La CAM ha mantingut contactes en els últims dies amb altres entitats de cara a un altre intent d'integració, entre les quals figuren Banco Mare Nostrum, Santander, BBVA, Popular i La Caixa, mentre el Banc d'Espanya i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) intervenien perquè la fusió no es trenqués.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1