Vota
Resultat:
3 vots
Actualitzat el 01/04/2011 a les 00:01h

PxC, la tàctica de la por

Ja sé que n'he parlat altres vegades, però després de l'èxit del partit Plataforma per Catalunya a les passades eleccions, i del Congrés d'aquest partit celebrat aquest cap de setmana passat a Vic, no me'n puc estar de tornar-ne a fer esment.
 
El missatge és clar: el sector de la població a convèncer, ara mateix, és el dels obrers i el dels més afectats per la crisi. No només passa aquí, això, sinó a Europa -mireu França, mireu Àustria. I no només passa ara. Què van fer els grans dictadors de la primera meitat del segle XX? Sé que està dit i repetit, però hi torno: Hitler va arreglar força la vida d'un sector social que ho estava passant molt malament per la crisi posterior al crack del 29. Aquesta, la de les classes més desfavorides, la de les classes que veuen en els nouvinguts una competència directa en els llocs de treball... aquesta és la nova tàctica i, al mateix temps, la tàctica de sempre per aconseguir l'èxit quan de xenofòbia es tracta: la tàctica de la por.
 
En parlava no fa pas gaire amb una persona "catalana de socarrel" -és l'expressió que va fer servir ella- que viu en un barri ple de nouvinguts, de marroquins. "Tu no vius aquí i no saps què és viure envoltada d'aquesta gent!", es va queixar quan jo li retreia la seva actitud xenòfoba. Tenia raó, jo no visc allà, jo no puc sentir el mateix que senten els que viuen immersos en aquest ambient. Però sóc persona, això sí que ho tinc, i catalana de socarrel com ella. I, al mateix temps que estic a favor que el que ve de fora hagi d'aprendre la nostra llengua i la nostra cultura, estic convençuda que, si fos a la pell de l'amiga que us comentava, miraria d'organitzar-hi alguna cosa per col•laborar en la integració d'aquestes persones que l'envolten.

Entenc i admeto que, portats per la necessitat, hi ha molts grups d'aquestes comunitats que es veuen abocats a la delinqüència gairebé inevitablement, però, com passa amb moltes altres coses a la vida, una flor no fa estiu i no els hem de ficar tots en el mateix sac, perquè també hi ha molts delinqüents catalans de socarrel, i sovint no tan necessitats. I veig persones que a l'autobús no s'asseuen al costat d'un altre que té la pell més fosca que ells, persones que, com jo, no viuen en un barri ple de nouvinguts. I veig com hi ha discursos polítics que estimulen aquestes actituds i aquests pensaments, que s'aprofiten de la por del més inestable i que, amb habilitat, l'ajuden a viure millor amb uns projectes que s'acosten força a una engalipadora socialdemocràcia. Una socialdemocràcia alternada amb la més dura i cruel actitud cap als que vénen de fora. Per alguna cosa el nacionalsocialisme es deia com es deia.

Quan sento algú que parla del dia de la ira, em ve al cap inevitablement en Charles Chaplin jugant amb la seva bola del món en una pel•lícula que ho deia tot pel seu nom; i se'm posen els pèls de punta. Això sí que fa por.

Navega per les etiquetes

Josep AngladaPxC

COMENTARIS

+0
-0
Bisbe
Tomàs, 02/04/2011 a les 15:34
aqui els que menys contribueixen(fan evasió fiscal), els que menys treballen(fan butaca), els que més ens el destrossen el país(l'omplen de ciment), i els que més ens roben(de les arques públiques), són les aliançes politicoeconòmiques ja siguin CIU/PSC/ERC-Banca empresa.

Si ens retallen els serveis socials és per culpa d'aquesta colla de lladres no dels murenus!
+3
-0
un altre vigatà normal
Anònim, 02/04/2011 a les 09:50
A veure, ara tots ens queixem de retallades en sanitat, educació i tot plegat. pero es que hi ha algú que no ha entès res. Per tenir tots aquests drets i els que facin falta el primer que s'ha de fer es contribuir, que en aquest mon gratis no hi ha res. Per tenir una sanitat gratuita i un ensenyament gratiut com el que tenim s'ha de cotitzar a la seguretat social, pagar els impostos que hi ha , en definitiva contribuir. A mi m'està molt bé el discurs de tots tenim els mateixos drets i tots som iguals i es veritat, però si es així tots hem de tenir les mateixes obligacions. PxC no es la solució ni mai ho serà però algú ha d'obrir els ulls i fer alguna cosa perquè tal com diu l'altre vigatà normal no es pot arribar a un país beneficiar-te de tot sense contribuir en res. Aquí en treballen 4 i en viuen 200 i aixó es impossible d'aguantar en qualsevol lloc del món
+0
-0
però real
Cruel, 02/04/2011 a les 08:30
El que diu el vigatà normal és un reflex del què passa a la nostra societat. Fa uns dies que va sortir una enquesta sobre la immigració a Catalunya i els resultats ho donaven com a molt preocupant. En un moment com l'actual s'hi va passar de puntetes. Quatre articles als diaris i tema tancat.
És molt important escoltar als que conviuen cada dia amb la immigració, valorar les seves paraules i actuar. No em serveix el terme racista. Tots ho som. Ep! Fins i tot ells! La igualtat ha de superar qualsevol altre punt.Tots, absolutament tots, hem de ser iguals. Les ajudes han d'arribar als de 'casa' i als de 'fora'. No pel fet de ser immigrat has de tenir més sort que els altres. (i això passa. Tots ho sabem...) Durant la recollida d'aliments dels centres sanitaris de la setmana passada, s'hi va acostar un immigrat, va agafar un paquet i va deixar anar; -oi que ja m'ho puc emportar?-
No s'han fet les coses be i es té que desfer per tornar a començar.
+0
-0
Ens deixem enganyar
Anònim, 01/04/2011 a les 18:26
És veritat que la immigració porta problemes, molts de convivència, i que aquests problemes s'agreugen quan hi ha una crisi com la d'ara. Però la "solució" PxC no és tal solució, perquè el senyor Anglada no té cap intenció d'arreglar aquests problemes, ans al contrari: a ell li va bé que hi hagi problemes (com més, millor) perquè es presenta com l'únic capaç d'arreglar-los (i tampoc té cap possibilitat de fer-ho). Per això, de tant en tant, atia encara més el foc i, si no hi ha prou problemes, se'ls inventa.
Potser els altres polítics no ens mereixen gaire confiança però rumiem-nos-ho bé: si se'ns cala foc a casa, ens l'apagarà un piròman amb una llauna de benzina?
+1
-0
debat
Ermessenda, 01/04/2011 a les 16:20
El tema de la immigració demana un debat serè i tranquil, que abordi les pors que esmenta l'articulista i que ens doni arguments per vèncer-les de manera justa i sense discriminar ningú. Entenc els problemes que planteja i també penso que PxC no és la solució, sinó una mica més de llenya al foc que pot acabar socarrimant-nos a tots.
+2
-0
Apa, ja hi som
Mr. X, 01/04/2011 a les 15:21
Jordi Vigatà, els ciutadans immigrants que viuen aqui no tenen al condició legal per votar, i això és quelcom d'allò més normal. Ves tu a Marroc, i exigeix que et deixin votar o que et donin la nacionalitat només perquè hi resideixes. Et diran que no, i ho diran amb tota la raó.

Hi ha gent que confon tolerància amb propaganda progre, que no progressista, i llavors diueu coses com aquesta, que una persona que no té la nacionalitat del país on resideix ha tenir els mateixos drets que una persona que si que la té. Però és que us penseu que els drets polítics són com les prestacions i subvencions del tripartit, que cauen del cel per ser "guais"?

Ah, i jo he viscut al Remei, i conec molta gent que hi ha viscut i alguns que encara hi viuen, i opinen diferent que tu respecte la immigració i la convivència.

És molt hipocrita per part teva, amb tot el respecte, que adoptis aquest discurs de tolerant, o el què sigui, quan clarament estàs manifestant la teva predilecció per uns immigrants actuals sobre els que van venir fa 40 o 50 anys.

A la gent el què li molesta no és si el nouvingut és de Torredonjimeno o de Nador, el què li molesta són altres coses, i fins que els polítics no se n'adonin, la gent com l'Anglada només en treuran beneficis.
+3
-1
Ens deixem enganyar
Anònim, 01/04/2011 a les 13:27
És veritat que la immigració porta problemes, molts de convivència, i que aquests problemes s'agreugen quan hi ha una crisi com la d'ara. Però la "solució" PxC no és tal solució, perquè el senyor Anglada no té cap intenció d'arreglar aquests problemes, ans al contrari: a ell li va bé que hi hagi problemes (com més, millor) perquè es presenta com l'únic capaç d'arreglar-los (i tampoc té cap possibilitat de fer-ho). Per això, de tant en tant, atia encara més el foc i, si no hi ha prou problemes, se'ls inventa.
Potser els altres polítics no ens mereixen gaire confiança però rumiem-nos-ho bé: si se'ns cala foc a casa, ens l'apagarà un piròman amb una llauna de benzina?
+4
-3
Vergonya
Jordi Vigatà, 01/04/2011 a les 11:28
Vergonya és el nom que té això que dius Vigatà "normal". Jo visc al barri del Remei i ja t'asseguro jo que no passa res amb la immigració. La immigració a Vic està completament integrada, és més, fins i tot està més integrada la immigració africana que la de la resta de l'Estat. I no, no tots els immigrants tenen tots els drets quan se'ls nega el més essencial: el poder a decidir, la facultat de votar. Els immigrants que viuen legalment aquí són tant ciutadans com tu i com jo, per molt que hagin nascut a fora. Sembla mentida que en 2000 anys encara no haguem evolucionat prou per considerar també la immigració ciutadana. Dons ser ciutadà és això: tenir poder de decisió.

Amb quin dret s'exclou als immigrants de poder votar, quan el propi Cap d'Estat és d'origen immigrant? Amb una sola paraula: VERGONYA!
+2
-1
Pel vigatà "normal"
Anònim, 01/04/2011 a les 08:49
Dius que "no eres racista", però és molt fàcil no ser racista quan no hi ha immigració o n'hi ha molt poca. Ara, enfrontat al mirall de les teves debilitats, acabes de descobrir que sí que ho ets, de racista. T'agrada? No podries mirar de fer alguna cosa per cambiar-ho, en lloc d'anar-t'hi enfonsant cada cop més? De debò que ho trobes "normal"?
+7
-6
ARA SOC RACISTA
UN VIGATÀ NORMAL, 01/04/2011 a les 02:11

Jo no era racista, i ara cada dia ho soc més, la majoria d'immmigrans no els interessa pas integrarse, viuen millor apartats, no els busca nigú ni fan falta.

Una immigrant que arriba, li donen tot, tarjeta sanitaria, escola, sense papers. il.legal, te dret a tot, però no pot treballar, si un empresariel lloga se la carréga.

TENIR TOTS ELS DRETS PERO PROHIBIT TREBALLAR

DE QUE VIURÀ DONS DEL QUE MANGUI O LI DONIN.

JO VOTARÉ PXC SEGUR, SON ELS UNICS QUE VAN ALGUNA COSA PER PARAR QUE VIC TINGUI AVIAT UN ALCALDE IMMIGRANT

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Blanca Busquets
Treballa a Catalunya Ràdio des de fa vint-i-cinc anys on ha fet de tot i molt i se sent com a casa. La ràdio l'apassiona, però confessa que la seva vida són les lletres: ja té cinc novel·les publicades, Presó de Neu (2003), El Jersei (2006) Tren a Puigcerdà (2007), Vés a saber on és el cel (2009) i acaba de publicar La nevada del cucut.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: