Dimarts, 5 de abril de 2011 | 16:16
Vostè es troba a: Inici > Economia >

Els sindicats ja no creuen que la creació d'ocupació comenci aquest any

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
I el Govern encara està 'dissenyant i calendaritzant les accions concretes'
Els sindicats ja no creuen que la creació d'ocupació comenci aquest any
04/04/2011 18:03
9mena-esther sanchez
X. Prera.- “En aquests moments estem dissenyant i calendaritzant les accions concretes per dur-les a terme”. És el que està fent el Govern de la Generalitat, quasi 100 dies després de prendre possessió, per mirar de mitigar un creixement de l’atur que no cessa.
La frase és de la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat i número dos del conseller Mena, Esther Sánchez. El pitjor és que ambdós duen tres mesos amb aquest mateix discurs, i Catalunya ha perdut quasi 50.000 llocs de treball des que CiU està al Govern, 8.600 dels quals el darrer mes.

Mentrestant, el discurs del conseller de reduir l’atur a la meitat sona molt llunyà. Els sindicats ja no es creuen, si en algun moment ho van creure, allò de que al segon semestre es crearà ocupació. Se’n crearà en els propers mesos –d’abril a agost hi haurà mesos positius- però en la majoria dels casos seran llocs de treball temporals que s’esvairan amb la tardor.

Segons que explica a CatalunyaPress la Secretària de Socioeconomia de CCOO, Cristian Faciaben, ja al març s’ha pogut notar una mica la influència de la Setmana Santa, ja que en caure molt tard, alguns establiments turístics ja hauran obert al març. Això hauria mitigat una dada igualment dolenta, ja que Catalunya ha liderat la destrucció d’ocupació amb 8.600 nous aturats.

No s’albira el canvi de tendència

El futur tampoc pinta gaire bé. Ningú té varetes màgiques, i el mercat labora, en opinió de Faciaben, “encara no dóna senyals d’un canvi de tendència”. Ho exemplifica amb les contractacions, unes 26.000 a Catalunya aquest mes. “Amb aquests números i més de 600.000 aturats no sembla que la situació es pugui revertir a curt i mitjà termini”, conclou.

A UGT pensen semblant. El seu secretari de Comunicació, Miguel Ángel Escobar, creu que hi ha alguns indicadors macroeconòmics, com la producció industrial, que semblen recuperar-se, però que en les empreses s’ha instal•lat una mena de “pànic a contractar” que dificultarà que la recuperació es tradueixi en creació de llocs de treball.

Ara, els serveis

Si en un primer moment la destrucció d’ocupació es va cebar amb la construcció i després en la indústria, sembla que ha arribat el torn dels serveis. Més del 70% de les ocupacions destruïdes aquest març pertanyen a aquest sector, i a UGT creuen que moltes empreses estan “actualitzant els seus balanços econòmics amb càrrec a la plantilla”, i “reduint costos en personal de neteja o consultories externes”.

Els sindicats reparteixen culpes

Arribats en aquest punt, els sindicats reparteixen culpes. Deixen clar que la reforma laboral, que aviat farà un any, no ha funcionat, i que ha servit per crear ocupació temporal i per acomiadar més barat. No obstant això, i sobretot després del fracàs de la cimera anticrisi del passat 25 d’abril, exigeixen al Govern mesures dedicades no tant a les empreses –que també- sinó a les persones: en especial formació i un reforçament del SOC. Lluny d’això, el govern sembla voler privatitzar-lo, fent entrar en la mediació a empreses de treball temporal.

Mentrestant, i això agreuja la situació, un 25% dels aturats a Catalunya ja no gaudeixen de cap prestació.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1