Dijous, 7 de abril de 2011 | 14:15
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"La inseguretat a Barcelona és una llegenda urbana total"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Raimon Martínez Fraile. Director del Saló Internacional del Turisme a Catalunya
"La inseguretat a Barcelona és una llegenda urbana total"
06/04/2011 20:02
9martinez-fraile
X. Prera.- Aquest dijous comença a la Fira de Barcelona el Saló Internacional del Turisme a Catalunya, on fins diumenge més de seixanta països oferiran les seves propostes per aprofitar el temps de vacances. El director del Saló, Raimon Martínez Farile, augura una gran temporada turística i assenyala que Barcelona està considerada un dels destins turístics més segurs a nivell mundial.
--Què trobarà aquest any el visitant del Saló Internacional de Turisme de Catalunya?
--Bé, doncs trobarà més oferta que mai. Hi ha novetats, per exemple, en el sector dels creuers, que augmenta la presència d’empreses del sector perquè l’any passat va ser un èxit (de dotze a catorze). Una altra de les novetats importants és que, per primera vegada, hi haurà la presència de Paradores, que té una implantació molt important a Catalunya i no havien vingut mai.

Quant als països, n’hi ha nou de nous –entre ells Brasil, Xipre, Colòmbia, Síria, Dinamarca, Tuníssia o Mongòlia- i apostem per dues àrees noves com la del Turisme Experiencial i la del Turisme Esportiu. Des del punt de vista professional, els que ja hi eren en el passat tornen a venir i ho fan amb més presència, amb el que confiem a consolidar-nos –tot i que ja ho estem- com un dels salons líder en oferta turística.

--S’espera un any molt bo per al turisme. Per quins motius?
--És indubtable que ho serà. L’any 2010 ja va ser bo i el 2009, el primer de la crisi, no va ser dolent. I aquesta temporada creiem que pot ser molt bona quant a demanda.

D’una banda, es recupera el visitant europeu i es consolida l’espanyol. Els destins que oferim tenen una marca i una característica que és la seguretat, molt important per al turisme vacacional. I en quant a la demanda nacional, persones que potser tenien la intenció de viatjar fora, per circumstàncies de vista alienes al sector com són les revoltes als països àrabs, es quedaran més a prop de casa.

--Vostè coneix a la perfecció Barcelona i el món del turisme, i sap que hi ha una mena de debat sobre la seguretat. Això arriba al potencial turista que ve d’Europa i els Estats Units?
--Aquestes informacions surten als nostres mitjans de comunicació i al potencial turista, que és fonamentalment europeu, tant se li’n fot, perquè saben que és mentida. Barcelona està considerat un dels destins turístics més segurs a nivell mundial. Com a prova, una dada: la valoració que fa el turista estranger respecte a la seguretat en Barcelona és del 8,3, la més alta entre les principals ciutats europees.
Fira de Turisme de Barcelona
I com ahir al matí vaig tenir el plaer de sentir dir a l’alcalde, Jordi Hereu, hi ha més delictes a Oxford Street que a la Rambla. Això, per tant, és una llegenda urbana total i absoluta que ens fa mal, i no entenc quins interessos pot haver-hi darrere, perquè sens dubte que el turisme és molt important per a l’economia barcelonina. Sincerament, no entenc l’obstinació de determinats mitjans, ni quins interessos poden tenir.

--Un altre dels debats és la necessitat d’un canvi de model: del ‘sol y playa’ a un turisme de més qualitat. Aquest debat es nota al Saló?
--És un altre dels grans tòpics que existeixen en aquest país. El turisme de ‘sol y playa’, que en definitiva és el turisme vacacional, és un dels elements essencials de la cerca de l’oci. L’oci, en aquest primer món en què vivim, s’ha convertit en part essencial de la vida de les persones amb recursos. Per tant, crec que és una tonteria dir que depenem del sol i platja. Qui es creu que a Barcelona, un dels principals destins turístics del món, la gent ve simplement perquè fa sol o plou? Doncs no, és mentida.

La gent, quan va de vacances busca oci i, si m’ho permet, busca comprar un tros de felicitat. I de vegades plou i de vegades fa sol, però el més important és que busquem plaer, i és estúpid pensar que això només depèn del temps. Diria que depèn més de la sensació de seguretat que, de vegades, desgraciadament, no podem trobar a altres llocs.

--Paradores hi és per primera vegada al Saló. Com és que no hi havia estat mai?
--Perquè se’ls hi ha convidat, senzillament. Tenen una magnífica presència a Catalunya, i hi seran amb una oferta magnífica, amb una relació qualitat-preu extraordinària i molt bona des del punt de vista de les ubicacions. Havien d’estar presents en un saló com el nostre, que és fonamentalment de proximitat, i em refereix a Catalunya i Espanya.

--Assistim a un renaixement del turisme de proximitat, provocada per la crisi econòmica i la voluntat d’estalvi?
--És que això de la disminució del consum és discutible. Amb la crisi han canviat moltes coses, però la determinació de la gent d’anar de vacances i mantenir el seu racó d’oci, i hi ha estudis que ho demostren, no s’ha mogut. L’oci forma ja part de la cultura d’aquest primer món en què vivim. Necessitem evadir-nos, escapar, ja sigui anant a la Costa Daurada o a la Corunya. Per tant, no és tant un turisme de proximitat sinó d’on puc ser feliç gastant el que tinc.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1