Dijous, 7 de abril de 2011 | 14:09
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

La força associacionista: relataires al poder!

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
La força associacionista: relataires al poder!
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
06/04/2011 12:14
Després de la meva continuada defensa de la cultura i del meu clar posicionament en contra de les retallades que proposa el govern, avui no me’n puc estar d’aprofitar un recent esdeveniment en el qual hi estic implicada per incidir en la reflexió al voltant del tema.

El passat dissabte dia 2 va tenir lloc a la Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès la presentació del llibre Barcelona, t’estimo, un recull de relats de diversos autors publicat per l’Associació de Relataires en Català i l’editorial Meteora.
Relataires
Barcelona, t‘estimo es remunta a una iniciativa de l’any 2008, un projecte iniciat al portal literari “Relats en català” a imatge dels films “Paris, je t’aime” i “New York, I Love you”. En aquella ocasió no va arribar a bon port, però posteriorment la idea fou recuperada, en forma de concurs, pels actius Relataires. Amb un significatiu èxit de participació, finalment el jurat va seleccionar 29 històries que han acabat integrant el volum.

Fa uns mesos, arran de la presentació del llibre Garbuix de contes, ja vaig parlar en aquest diari de l’Associació de Relataires en Català, un grup de gent magnífica i pencaire, unida per l’amor a l’escriptura i a les lletres. Amb Garbuix de contes van estrenar-se en la publicació i ara, amb els textos sobre Barcelona, han tret a la llum el segon títol de la seva col•lecció. I la cosa no s’atura aquí, perquè tenen (tenim, ja que m’he unit a ells) un munt de projectes en marxa.

Els Relataires són l’exemple de l’òptim funcionament de la nostra coneguda tradició associacionista. El país sempre s’ha distingit per ser pioner en aquest sentit. La gent no té mandra de reunir-se i de treballar, de tirar endavant iniciatives diverses, esmerçant el temps que faci falta, amb il•lusió. Per això l’Associació de Relataires és cada cop més forta i els membres han augmentat de manera més que satisfactòria des de la primera presentació.
Sin título
I aleshores és quan jo, a risc de fer-me pesada, torno a llençar una crida a aquells que ens governen:

Com és que no aprofiten tot aquest potencial? Tenen un munt de gent amb engrescadores capacitats, idees i projectes. Grups com els Relataires, igual de motivats, n’hi ha un munt arreu de Catalunya.

Però, senyors, les coses no es fan totes soles. De vegades, senyors, fa falta una miqueta de suport.

Quan retallen les prestacions bàsiques que mouen un país (ensenyament, cultura), per no parlar de la sanitat, poden vostès dormir tranquils?

http://associaciorelataires.com/
Elies
07/04/2011
Totalment d'acord amb tu Anna Maria. Com a membre de l'associació, dono fe de la il·lusió, l'empenta i la creativitat de tot aquest col·lectiu. Malgrat tot, estic parcialment d'acord amb en Jordi V., la cosa no pinta gens bé. Ja veurem.
JORDI V.
07/04/2011
No voldria ser pessimista, però sóc pessimista. La profunditat de la crisi econòmica (o això ens volen fer creure) es tan gran que, no només estic segur que dormen tranquils, si no que penso que estan convençuts que fan el que han de fer (d'acord amb el seu pensament liberal i d'economia de mercat). Des d'aquest plantejament, els ajuts a temes culturals són de les primeres coses que es carreguen, les consideren superflues. I la sanitat i l'ensenyament, com a partides més importants, paguen els plats trencats de la "crisi", i d'aquesta manera també promouen l'inicitativa privada en aquests dos àmbits. Ras i curt, que els importen poc les iniciatives culturals (això ara no toca) i van desmuntant part de l'estat del benestar "privatitzant" àrees tan sensibles com les que hem esmentat. I això, sóc pessimista, no té aturador. Al contrari, anirà a més.
Montserrat Ll.
07/04/2011
Jo també vaig assistir al acte. Com a part implicada, ja que també he participat en el projecte i sóc relataire. L’Anna ha encertat de ple en tot el que ha dit, també la Gemma ha deixat un comentari ben èxplicit, expressant l’ambient que va regnar durant la jornada, posant de manifest la il•lusió, afecte i companyonia que ens uneix als relataires. També t’agraeixo Anna la reflexió final de l’article dedicada als que governen, espero que pensin bé on i com apliquen les retallades.
Shaudin Melgar-Foraster
07/04/2011
No estic directament implicada en aquest últim projecte, ja acabat, de l’Associació de Relataires en Català, “Barcelona, t’estimo”, però sóc part d’aquesta associació i sé el que fan, o fem, per tant subscric el que comentes a l’article. Tens molta raó, a Catalunya hi ha una tradició associacionista molt forta i que és d’admirar. Em sento orgullosa de ser catalana quan veig tanta iŀlusió, tantes bones idees, tant talent i tant esforç, però alhora em dol veure com una gran part d’aquestes associacions no tenen el suport governamental que es mereixen. Endavant Associació de Relataires! I molta sort amb “Barcelona, t’estimo”!
Gemma C. O.
07/04/2011
Vaig tenir la sort de poder assistir aquest acte i no puc per menys que donar la raó a l'Anna. La felicitat, l'emoció , la il.lusió dels relataires, es respirava en tota la sala. Feia goig de veure els ecriptors, els amics, els familiars i els "amics" de xarxes socials com el Fb. tots amb la lluissor al ulls. Molts es saludavem i es coneixien, personalment ,amb grans abraçades. Tot aquest potencial, la nostre tradició associativa tan forta, no es pot deixar perdre, s'ha de potenciar i sobe tot, aporfitar tots els telents que resten amagats.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1