Divendres, 8 de abril de 2011 | 14:17
Vostè es troba a: Inici > Societat >

La "pluja d'ocells" arriba a Espanya

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
SEU alerta de la defunció massiva d'aus en el Cantàbric i Galícia
La "pluja d'ocells" arriba a Espanya
Societat 07/04/2011 13:03
EP.- Primer va ser a Estats Units i posteriorment també es va detectar el mateix fenomen a Falköping, Suècia. Ara sembla que l'estrany fenomen de la "pluja d'ocells" morts ha arribat a Espanya, on s'han trobat diversos centenars de frarets morts.
9Ocells volant
SEU/BirdLife ha alertat sobre la defunció massiva de frarets a les costes del mar Cantàbric i Galícia, ja que al març van ser trobats morts 202, encara que el nombre real de podria ser de milers, segons ha informat l'organització.

Concretament, l'alarma va saltar a Castro-Urdiales, gràcies a la "ràpida actuació" del Grup Ibèric d'Aus Marines (GIAM), segons l'organització. En aquest context, SEU/BirdLife ha mobilitzat a la zona a més de 40 voluntaris en col·laboració amb diverses associacions locals.

A més, ha detallat que l'esforç es va concentrar a Cantàbria i Astúries, però també es prospectaron platges en punts de Galícia i el País Basc.

En aquest sentit, el coordinador del GIAM a Astúries, Manuel Fernández Pajuelo, ha comentat que el fenomen va perdre intensitat en la tercera setmana de març, a excepció d'alguns punts del litoral asturià que van registrar els màxims llavors. El dia 26, al tancament de la recollida de dades, el total ascendeix a 202 exemplars, destacant els 73 trobats a Astúries i 82 a Cantàbria. Entre les aus orillades es van trobar dues anellades, ambdues procedents de les colònies britàniques.

Tenint en compte la precipitació dels esdeveniments, l'existència de serveis de neteja en platges, SEU Birdlife ha previst que el nombre total d'aus orillades fos considerablement més alt. A més, agrega en casos com aquest la majoria de les aus s'enfonsen abans d'arribar a la costa.

Possibles causes de la mortalitat

L'organització ha advertit que, les primeres dades van fer pensar que la mort de les aus es deu a l'abocament "deliberat d'hidrocarburs en alta mar", ja que algunes presentaven traces d'hidrocarburs en el seu sistema digestiu, però la gran majoria estaven completament nets.

Finalment, ha assenyalat que les aus podrien haver-se vist afectades pels perllongats temporals atlàntics de les setmanes anteriors i la resultant escassetat d'aliment.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1