Dissabte, 9 de abril de 2011 | 14:06
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

“El finançament local és un tema pendent de la democràcia espanyola”

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter

Manuel Bustos. Alcalde de Sabadell

“El finançament local és un tema pendent de la democràcia espanyola”

28/03/2011 10:35
bustos

Fernando del Collado.- Sabadell és una ciutat que sobrepassa els 200.000 habitants i que encara avui és coneguda històricament per la seva indústria tèxtil. Però els canvis dels darrers anys, que es van iniciar als vuitanta, han donat un impuls a la ciutat que només es pot qualificar d'històric. En paraules del seu alcalde , Manuel Bustos, "la història d'una ciutat sempre s'ha de mirar en positiu. Pensant en el futur, en això que cal fer per tirar endavant”.

--Què s’ha fet en aquests darrers quatre anys?
--Doncs en aquests quatre anys s’han fet moltes coses, perquè hem fet possible que grans inversions es facin realitat . Exemples en són la pista d’atletisme, escoles bressol, noves biblioteques, nous centres cívics... En definitiva, la millora de l’espai públic. El començament de grans obres com el metro o com les rondes, o el desenvolupament d'un nou espai i inversions de noves industries. Hem col•locat la primera pedra del nou KEA. Tot això son elements que fan possible que una ciutat com Sabadell, en aquest període, hagi fet realitat inversions extraordinàriament necessàries per la qualitat de vida dels ciutadans i iniciar projectes estratègics que atreguin la inversió. Per tant ha estat un període molt intens, que es la prèvia pel proper mandat en el que evidentment aquestes obres s’han de començar a enllestir i iniciar nous projectes.

--Però Sr. Bustos, aquest període ha coincidint justament amb el període de la crisis. Com ha estat aquesta convivència?
--Amb una doble variant. Per una banda, ha estat el període de més inversió pública que ha tingut la ciutat al llarg de la seva història, i al mateix temps en que les condicions externes que provoquen la crisi. La crisi externa ha provocat un augment de l'atur a la ciutat, avui estem en unes 19.000 persones a l’atur. Els meus càlculs ,perquè puc veure les dades de l’atur en un període més gran, és que hi ha un atur més estructural que no conjuntural. Podríem dir que 10.000 o 12.000 persones s’han vist a l’atur sense tenir-ho previst. Això és el que motiva aquestes inversions que abans comentava, d'nfraestructures en comunicacions per ser més competitius i nous espais industrials per atreure inversions que puguin generar ocupació, com serà en aquest cas IKEA i que prioritàriament serà gent de Sabadell qui hi treballi.

--Alcalde, el tema de la immigració. Com viu Sabadell aquesta qüestió? Com està la situació?

--Sabadell és una ciutat que no té els nivells de immigració que comportin situacions de risc. Les nostres mitjanes de immigració estan per sota de Catalunya, i a més a més tenim una immigració molt diversa que no és d'un sol país, que no són d'una mateixa cultura, com passa en altres ciutats que tenen una presència migratòria molt potent d’una sola cultura o d’un sol país. Nosaltres tenim molta diversificació i jo crec que la normalitat és la protagonista en la convivència d’aquests nouvinguts que ja formen part de la nostra ciutat.

--Parlem de les relacions de l’Ajuntament de Sabadell amb les institucions. Com és la relació amb la Generalitat?
--Nosaltres sempre tenim, o almenys jo com a alcalde, un objectiu, que és “tot per Sabadell” . I entenc que moltes vegades amb un titular no s’aconsegueix més que amb una bona relació. Que vull dir amb això? Hi ha alguns que pensen que només des de la posició de critica es poden aconseguir més beneficis per la ciutat, però jo crec que hem de combinar les dues coses. Hi ha lleialtat institucional per una banda i fermesa en la defensa de la nostra ciutat. per l'altra Per tant jo no soc oposició, ni els ajuntaments són oposició al govern de la Generalitat, nosaltres som govern de Catalunya. Hi ha un govern que és la Generalitat i nosaltres que governem el territori, governem les ciutats. I ells ho han d’entendre. I això no vol dir complicitats o servilismes o supeditacions. Vol dir fermesa en les conviccions. Ara ,jo no soc partidari de controlar el govern ni generar alternativa. Jo sóc alcalde.

--I les relacions amb la resta de institucions com la Diputació o el Govern central com son?
--Jo sempre explico una anècdota perquè s’entengui la meva manera d’entendre la governació  de la ciutat i perquè s'entengui la meva relació amb el govern de l’estat.  A Catalunya va haver-hi un moment en que tothom demanava la dimissió de la Magdalena Alvarez, tothom. Tothom sortia i demanava la seva dimissió, i jo no. I un dia després de molta tensió política em van preguntar: "Escolta, tu per què no demanes la seva dimissió?". I vaig dir, coi, perquè ja l’heu demanat tots, jo no aporto res més. La veritat és que en el fons jo estava negociant amb la Ministra  subvencions per Sabadell, una per ajudar-nos a rehabilitar un centre cívic i l’altra de recuperació del Teatre Principal. Clar, estàvem en plena negociació d’aquest conveni econòmic. Jo anava a Madrid i ella em preguntava, “Tu qué ¿me vas a pedir la dimisión?". I jo li deia, tu m’has vist fent-ho?. Y ella em deia, “pues te lo agradezco, porque mira que sois, mira que sois...”. Jo crec que hi ha coses en les que teníem raó, perquè va ser una Ministra que no va entendre Catalunya i no va saber gestionar les dificultats que van generar les obres de l’AVE al entorn de Barcelona. Però jo crec que vaig ser més útil, perquè vaig aconseguir el que no van aconseguir d’altres ciutats que ho van demanar.

--Ja que estem en el tema econòmic, el tant citat finançament local.

--Aquest és un tema pendent de la democràcia espanyola. He parlat d’aquest tema en nombroses ocasions. I em diuen no et canses de parlar, de reivindicar. I jo dic no, no, no. Fins que no ho tinguem. És l'assignatura pendent de la democràcia. És, crec, la vergonya política d’un estat democràtic com el nostre que en 32 anys no s'hagi assumit la responsabilitat  d’una manera per totes de traslladar un sistema econòmic, un model econòmic a l’administració local en conceptes de responsabilitat i competències democràtiques que avui no tenim. I això ho dic en veu alta, no tinc cap inconvenient.

--En aquests moments Sabadell està pendent del metro del Vallès, que és un tema clau.. Què em pot dir de les comunicacions de la ciutat?
--No només, jo crec que el metro transformarà la vida a milers de ciutadans que tindran un transport ràpid, econòmic i eficient. Però jo també reclamo les rondes i el quart cinturó. Jo crec en aquestes vies de comunicació perquè el metro no arriba a tot arreu, el tren no pot arribar a tot arreu, el cost econòmic és immens. No hi ha ciutat del món que només tingui transport ferroviari. Hi ha ciutats amb transport ferroviari molt potent. Nosaltres tenim un dèficit estructural des de fa molt de temps. Però també te el sistema transport públic viari i per tant el transport privat és el que acaba de completar la mobilitat en un àrea com la que tenim a la regió metropolitana, que som més de cinc milions de ciutadans que treballem, estudiem, que tenim relacions familiars en tot un àmbit molt concentrat i que necessitem més comunicacions. Si Barcelona i el Vallés estiguessin separat per un riu, quants ponts tindríem? Anem a qualsevol ciutat d’Europa separada per un riu i mirem quants ponts tenen: Paris, Londres, és igual. Aquí tenim tres passos i hi viuen gairebé tres milions de ciutadans i treballen dos milions més. Això és clarament insuficient. Les comunicacions són vitals per la competitivitat d’una societat. 

BUSTOS 76
-- L’habitatge a Sabadell...
-- En això som líders, nosaltres liderem la construcció de habitatge social a tot Catalunya, no sé a Espanya no tenim les dades del conjunt de l’estat, però l’Ajuntament que fem més habitatge per gent jove, per gent gran i per famílies que no disposen de recursos de tot Catalunya. T’agafis el ràtio que t’agafis. Per número d’habitants, per metre quadrat, el que agafis. Tant és així que Catalunya quan va fer la llei va posar a Sabadell com a referent en la construcció d’habitatge .


-- Vostè fa més cas a allò que li diu la gent quan surt de l’Ajuntament i està en un carrer de Sabadell o mira cada dia les enquestes?
-- Les enquestes s’han de valorar en el seu moment real que no és menor. Perquè les enquestes traslladem les sensibilitats i sobre tot si les enquestes son ponderades i aborden un període de temps llarg. És evident que la percepció que té un alcalde és extraordinàriament més directe i confia en el que té a dintre. Però també et pots trobar amb gent que diu coses que tu vols sentir perquè ets alcalde. Per tant, les dues coses son importants a l’hora de prendre decisions. I a vegades hi ha enquestes que et sorprenem perquè dius com pot ser que la gent pensi això, però alguna cosa hi ha al darrere, no pot ser que a la enquesta surti que la gent pensi que quelcom es dolent i no ho pensi. Jo penso que s’ha de veure perquè pensen això, perquè hi ha hagut alguna cosa que provoca tot això. Les dues coses son necessaris per decidir que es fa i com es fa.

-- El Sr. Bustos, es candidat per la reelecció a l’alcaldia de Sabadell, en cas de que guanyi quines son les prioritats pels propers quatre anys?
-- La prioritat es generar oportunitats perquè l’economia local pugui generar ocupació. Espais industrials nous, noves empreses que tinguin confiança per instal•lar-se en Sabadell, que generin oportunitats. I nosaltres mentrestant formant a les persones que estiguin a l’atur perquè tinguin més oportunitats. Això és una prioritat més en enllà de les competències que tingui un alcalde jo agafo com una responsabilitat envers els meus veïns, perquè han passat moments de verdadera desesperació. La segona és evident que és continuant generant la inversió pública, les infraestructures, el metro, les grans obres. La tercera es mantenir el que tenim, que ja és molt. De biblioteques, escoles bressols, sistema educatiu, sistema sanitari. I tot això englobat en un element que no es tant de obra feta com de valors que son els valors de convivència, de respecte, de tolerància, de posar en valor els valors i això significa de intentar col•laborar i aportar compromís de tots i de totes les que tenen la responsabilitat de gestionar la societat i que no es només l’Ajuntament, perquè aquells valors que semblen que han passat a segon pla, es tornin a posar de protagonistes, que és el respecte per lo demés i per els demés. Em tindran a la primera línea de la batalla en defensa de la convivència i aquells que vulguin trencar-la
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1