Diumenge, 10 de abril de 2011 | 14:21
Vostè es troba a: Inici > Comunicació >

Els diaris espanyols suspenen en credibilitat

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
No informen sobre els seus processos periodístics
Els diaris espanyols suspenen en credibilitat
06/04/2011 13:41
Premsa periodicos
Les principals capçaleres de premsa dels més importants grups de comunicació espanyols informen escassament sobre els seus processos de producció periodística. El País és el diari que millor nota treu, però queda lluny de la transparència de les grans capçaleres anglosaxones.
Així ho ha determinat l'Informe 'Espores de falgueres i elefants', elaborat per Fundació Compromís Empresarial, sobre la responsabilitat corporativa dels periòdics.

El País, El Mundo, ABC, La Vanguardia, El Periódico, La Razón, Público i La Gaceta han estat objecte d'estudi de la Fundació Compromís Empresarial, que ha realitzat el 'Informe Espores de falgueres i elefants' sobre la responsabilitat corporativa dels diaris, del qual es desprenen dades de transparència poc encoratjadores que afecten directament a la credibilitat de la premsa, el seu màxim actiu per definició. Els mitjans de comunicació, i en concret els diaris, tenen la responsabilitat de convertir-se en els ulls del lector, per això han de garantir que la informació publicada és elaborada a través d'un procés legítim, transparent i ètic i està regida per uns criteris d'objectivitat i veracitat.

Els diaris tenen el deure de publicar a la seva pàgina web els documents que acreditin aspectes tan importants com la seva política davant el respecte a l'honor i la intimitat, el tractament que donarà als continguts de risc, l'ètica que regeix la publicació o no d'anuncis de contacte o les polítiques que encaminen cap a una publicitat responsable i l'existència o no de canals de comunicació amb el lector.

El País és l'únic el Llibre  d'Estil del qual marca la posició del diari davant diversos temes com el suïcidi, la violació i les expressions malsonants. Aquest mateix document corporatiu exemplifica també casos concrets de respecte a l'honor. La resta de diaris analitzats no aborden aquests temes en la seva documentació pública, sembrant el dubte sobre l'existència o no de polítiques que els regeixin.
També El País és l'únic que recull pautes de comportament que garanteixen la veracitat de les seves informacions tant en el seu Llibre d'Estil com en el seu Estatut de Redacció.

La Razón, Público i La Gaceta són els únics que renuncien als ingressos per la publicació d'anuncis de contacte, comprometent-se així amb temes com la lluita contra la degradació de la dona o les trames de tracta de persones, encara que no plasmen aquest compromís en els seus webs.

El País, El Mundo, ABC, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, La Razón i Público, a excepció de la Gaceta, reserven un espai a les seves pàgines per publicar cartes al director, en canvi, només El País i La Vanguardia posseeixen la figura del defensor del lector, un professional que s'encarrega de resoldre dubtes i escoltar i llegir les queixes dels lectors.

Cap dels diaris analitzats posseeix una secció fixa per a rectificacions ni compleixen amb els altres aspectes requerits en aquest punt, com sí ho fan els diaris de referència anglosaxons: The Guardian i The New York Times.

SEgons aquest informe, és recomanable que es faci públic el sistema de control i compliment que regeix la publicació. És important l'existència d'òrgans interns de seguiment i control, mecanismes externs que verifiquin el compliment, com a auditories, i, finalment, la possessió d'un codi deontològic que promogui la sensibilització interna amb els temes relacionats amb la responsabilitat social, aspectes sobre els quals cap diari espanyol analitzat informa.
taula transparència periodicos
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1