Nació Digital | Actualitzat el 09/04/2011 a les 18:14h

Victòria històrica del rugbi català

La USAP va guanyar ahir el Toló per 29-25 en un partit que L'Équipe considera "el més bonic de la història"

L'equip de Perpnyà, de Barcelona a les semifinals. Foto: Usap

Un equip català jugarà les semifinals de la Copa d'Europa de Rugbi. La Usap ha guanyat el Toló per 29-25 davant la bogeria col·lectiva de l'Estadi Lluís Companys. Estar entre els quatre millors del campionat és una gran fita pels nordcatalans.

La victòria ha arribat davant de 55.000 persones que han omplert el recinte de la muntanya màgica per veure i viure en directe l'enfrontament de quarts de final, tot un espectacle esportiu, una gran festa del rugbi català.

S'ha avançat l'equip francés a la primera part amb un 0-3. El Toló ha portat el ritme en aquest compàs inicial. La primera part ha acabat amb un juts 6-11. La represa ha estat una altra cosa i els nordcatalans han sortit decidits a canviar la situació, i ho han aconseguit, amb treball de formigueta.

L'equip de Perpinyà ha arrossegat més de 32.000 aficionats des de la Catalunya Nord fins el Lluís Companys de Barcelona i això ha provocat cues aquest matí de dissabte al principal eix de comunicació, l'autopista AP-7.

La crònica de L'Équipe, el diari esportiu més influent d'Europa, considera que aquest ha estat "el partit més bonic de la història de la H-Cup". El títol, " Passió en sang i or ", no pot ser més explícit respecte a l'èxit de la jornada. 

Navega per les etiquetes

UsapRugbi

COMENTARIS

+1
-0
Jean Marti
Anònim, 10/04/2011 a les 14:45
S'il vous plaît messieurs, la victoire est toujours une équipe française, rien d'une victoire catalane. Vous êtes fou
+0
-0
Au que t'interfereixin
Araki, 10/04/2011 a les 13:34
O sigui, que "La USAP guanya *al* Toló" és incorrecte, però "[...] la persona [...] *a* qui he guanyat" sí que deu ser-ho, ja que surt de la boca del Doctor Innisfree... molt bé, xato.

"Guanyar" és un verb transitiu que té el sentit principal i original d'"obtenir amb esforç", no pas de "vèncer". Aquest segon significat és sobrevingut, per analogia amb el verb original, ara desplaçat. "Guanyo el meu cosí al dòmino" només és diferent de "Guanyo una ampolla de vi a les tabes" perquè intel·lectualment sabem que és improbable que t'hi hagis jugat el teu cosí... Gramàticalment, grinyola, perquè "vèncer" no és el sentit original de "guanyar".

Un exemple semblant és "trucar" i la famosa obligació normativa de dir "li truco", intransitiu, quan molta gent insisteix a fer-ne un transitiu: "el truco", per analogia amb "cridar", potser per analogia amb "llamar", o potser amb el transitiu autèntic "telefonar".

El que tu pretens és normalitzar aquestes analogies com, si no recordo malament, un dia pretenies normalitzar el fet, irregular, que alguns parlants i sobre tot alguns neoparlants, sobre tot de Barcelona, insisteixin a fer un "què" perfectament tònic amb una vocal neutra impossible en català continental.

Evidentment és la teva opinió i tens dret a fer-ne propaganda, fer el ridícul en el procés i fins i tot ser un torracollons, que t'ho haurem de tolerar.

El problema és que aquesta dèria per reconèixer excepcions i irregularitats està molt bé per a l'aula i les, com tu en dius, "palles mentals", d'alguns que heu fet dues classes de català a la universitat i us penseu que sou Pompeu Fabra, però fa inviable una llengua estàndard amb cara i ulls.

Jo prefereixo tenir una llengua estàndard sòlida i coherent que no pas anar fotent el fatxenda pels digitals (i com veus, sense ni tenir tota la raó, i contradint-te tu sol amb els fets de la teva parla).
+0
-1
Araki, que descarriles...
innisfree, 10/04/2011 a les 09:31
"El directe de "guanyar" és la cosa guanyada, en aquest cas el partit: L'USAP li guanya el matx al Toló. Si de cas, "L'USAP "venç" el Toló".

És el problema de tenir els llibres i les normes al cap, però no saber parlar."

...

HA, HA, HA!!! Deixa'm riure, Araki. Com a acudit, això teu és molt bo.

A tu sí que l'escriure t'ha fet perdre el llegir. Quan faig aquestes apreciacions és precisament perquè la llengua parlada de la gent no interferida encara manté aquests usos, no pas perquè ho diguin els llibres.

Perdona que et digui que no en tens ni idea. D'on l'has tret aquesta palla mental? Com es pot anar pel món amb els papers tan mullats? O sigui, que quan jo dic "l'he guanyat" només em puc referir al partit, però no a la persona (o l'equip) a qui he guanyat.

"He guanyat el meu cosí al dòmino." Això és un impossible lingüístic, segons tu? No diguis bajanades, Araki, que fas riure.

"El Barça guanya el Toló" és perfectament compatible amb "El Barça guanya el matx al Toló". Fixa't com pronominalitza. La primera frase es converteix en: "El Barça el guanya" (el Toló). La segona: "El Barça li guanya el matx" (al Toló).

No sé quins llibres hi tens, tu, al cap, però han de ser molt dolents. I quant a no saber parlar, en fi, fa anys que vaig pel món i m'han entès a tot arreu.

En tot cas, ND, amb molt bon criteri, ha rectificat.
Gràcies, un cop més, ND.

Ara només falta que canvieu el titular i hi poseu: "la USAP".

+2
-0
Sempre endanvant
Anònim, 10/04/2011 a les 05:54
Quin ambientàs a l´Estadi. Una jornada històrica arrodonida amb un victòria memorable. Torneu aviat a Barcelona! On est en demi!


http://www.youtube.com/watch?v=02QsoEjwNEI
+1
-0
Correctors de pega
Araki, 10/04/2011 a les 04:21
El directe de "guanyar" és la cosa guanyada, en aquest cas el partit: L'USAP li guanya el matx al Toló. Si de cas, "L'USAP "venç" el Toló".

És el problema de tenir els llibres i les normes al cap, però no saber parlar.
+10
-0
Bravo!
Anònim, 09/04/2011 a les 22:51
Els aficionats de la USAP han aconseguit en un dia el que els pericos no van aconseguir en 12 anys: omplir Montjuïc.
+11
-0
Provençals & Catalans
Anònim, 09/04/2011 a les 22:43
Tots units. En avant! Visca l'esport.
Hui, Dissabte 9 d'abril 2011:
55,000 personas a l'Estadi Olimpic de Barcelona!
+11
-0
Nació europea
Batlle, 09/04/2011 a les 22:12


Els Països Catalans - nació europea de fa més de mil anys.

I som-hi, això rai, que en farem uns quants més, ben tost tots units un altre cop.

Enhorabona.
+15
-0
SEMPRE ENDEVANT
Anònim, 09/04/2011 a les 20:23
Fiers d'être Catalans!!!
Visca USAP Visca Barça i Visca Catalunya
vive le pays catalan.
+4
-2
en català, el CD...
innisfree, 09/04/2011 a les 20:07
Ha guanyar El Toló.
En català, el CD, sense preposició.

+15
-0
Hi han fronteres a Europa?
Anònim, 09/04/2011 a les 18:46
Sempre endavant amb els Països catalans
+22
-0
USAP
Anònim, 09/04/2011 a les 18:42
Un plaer tenir-vos, germans catalans. Felicitats pel resultat i Visca Catalunya Lliure!!!
+14
-0
USAP
Anònim, 09/04/2011 a les 18:24
Felicitats!!!!!!!
+11
-0
Resultat
www.liffey.cat, 09/04/2011 a les 18:20
Ha guanyat per 29-25.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

La consulta de Barcelona, al minut


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: