Vota
Resultat:
17 vots
Actualitzat el 11/04/2011 a les 00:02h

10-A, doble interpretació

El resultat de la consulta sobiranista que ahir es va fer a Barcelona permet dues interpretacions. D’un costat, els organitzadors i el món independentista en general se’n poden felicitar. Barcelona ha estat la culminació del procés de consulta. Una culminació notable. La capital de Catalunya no és una ciutat fàcil i el percentatge final de participació demostra que s’hi ha treballat amb molta constància i encert i que, malgrat totes les limitacions, la iniciativa ha arribat a l’opinió pública. L’alcalde de Barcelona hi ha posat tantes traves com ha pogut i ha acabat criticant Convergència i Unió. La desqualificació del seu adversari polític no deixa de ser una excusa massa fàcil per entelar la seva hostilitat. Una hostilitat absurda políticament en un dirigent que, si aspira a continuar governant la ciutat, ho haurà de fer amb els partits independentistes que han donat suport a la consulta. Una cosa és la indiferència i l’altra l’agressió directa.

El detractors de l’independentisme en general i de les consultes en particulars no han rebut cap correctiu. La realitat social i nacional de la ciutat, les limitacions d’una iniciativa carregada de voluntarisme i els efectes d’uns mitjans de comunicació –públic i privats– majoritàriament contraris a aquestes “aventures”  no han permès “el gran miracle”. El resultat de la votació no han donat la raó als més derrotistes però tampoc als més entusiastes. Ha cridat molt l’atenció, això sí, el nerviosisme desbocat d’alguns dirigents socials i alguns mitjans de comunicació, que, com a demòcrates que són, no s’haurien d’haver alterat tant. Uns nervis que han demostrat, per exemple, l’exdirigent de CDC Miquel Roca o El Periódico de Catalunya a tota portada.

A l’altre costat, també han sorprès algunes implicacions poc esperades. Com ara la del mateix president Artur Mas o la de l’expresident Jordi Pujol. La seva complicitat, tot i que s’hagi concretat amb molta cautela i fins tot amb reticències, ha estat determinant en l’èxit de la iniciativa. La seva participació la va traure de la marginalitat a què l’havien sentenciada precisament el silenci dels hostils. Potser ha estat aquesta col·laboració la que justifica, al remat, l’actitud d’aquells com Jordi Hereu, Miquel Roca o El Periódico que han acabat incitant –sense voler-ho, no cal dir-ho– a la participació. L’èxit, relatiu però indiscutible, del 10-A, permet continuar pensant que tot és possible en un temps raonable. L’activisme civil que l’ha fet possible ha de reflexionar ara quina serà la pròxima jugada.

Referències a Internet

Barcelona Decideix

COMENTARIS

+0
-1
Números
Ignorant, 11/04/2011 a les 16:27
Bé Gelet. Gran argument, tan meditat com si jo et dic que el 80% dels barcelonins no són independentistes. No tothom que va votar ho és. I també n'hi haurà molts que haurien votat sí i no hi van anar. Però gobernar una ciutat no vol dir sotmetre's als capricis del 20%...
+4
-0
Sorspresa!!
Gelet, 11/04/2011 a les 14:15
De sobte el Sr.Hereu es troba governant una ciutat a on el 20% dels ciutadants són independentistes i un diari com el periódico de Catalunya que te uns lectors majoritariament de la ciutat de Barcelona i votants socialistes que veu com el seu lector mig no es correspon amb la seva línea editorial.Que farem...
+1
-1
Menys manar
Araki, 11/04/2011 a les 13:11
Sr. Sanchis, el que li toca a vostè és manar menys als altres i aplicar-se les seves recomanacions vostè mateix. Després de vuit anys de picar molta pedra per a Convergència, els que com vostè es pensaven que quan recuperarien el Govern farien alguna cosa de profit per l'assoliment de la democràcia plena, és a dir, de la independència, han quedat amb el cul a l'aire i cara de badoc.

És sorprenent però, que malgrat tot el maltracte i menyspreu que els dedica el govern amic, amb una nimiesa com haver votat d'amagatotis i sense que el vegi ningú, vostè ja s'apressi a voler absoldre el mateix Mas que s'ha venut l'ànima als Godó i als sectors més putrefactes de la fossa sèptica on sura l'"Oasi". Qui llegeixi amb cura el seu article li veurà la intenció.

I no cal entrar a comentar aquest no menys sorprenent afany per redimir l'enemic número u de la causa independentista, l'expresident Pujol, que pot tenir moltes coses al cap, però sap perfectament què vol dir ell i què és el que la gent li vol entendre, que són dues coses ben diferents. Sorprén que vostè s'autoenganyi en això també.

En fi, mani menys als altres que reflexionin i faci-ho vostè una mica més. Imagini's on seria l'independentisme parlamentari si en comptes de vuit anys treballant incansablement per a destruir-lo i per crear el mite de la CDC independentista vostè i tota la colla hi haguessin treballat a favor.

Malgrat tot, sense acritut i amb molta admiració.
+10
-1
col-laboracioniste-e
Anteri, 11/04/2011 a les 10:22
El sr. Roca, responsable politic en directe i en la sombra de
molts dels problemes que te Catalunya per desferse d,espanya.
+7
-1
Consultes
Lluïsa, 11/04/2011 a les 10:20
L'endemà d'unes eleccions tothom ha guanyat. Per descomptat, als que hem votat en alguna d'aquestes consultes, ens hauria agradat que la participació fos major. Però és evident que hem fet un gran pas. Només cal veure la cara de circunstàncies i els arguments de mal pagador dels que no les volien.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Vicent Sanchis
Nascut a València el 1961 fa tres dècades que es dedica al periodisme. Ha estat director de les revistes El Temps i Setze i dels diaris El Observador i Avui, aquest darrer durant dotze anys. Ara fa classes de periodisme i col·labora en diversos mitjans com a articulista i contertulià. Ha fet també televisió i darrerament ha dirigit el canal BarçaTV, d'on va ser fet fora l'endemà de prendre possessió la nova junta com a conseqüència de l'"auditoria laboral" perpetrada per Sandro Rosell.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: