Redacció | Actualitzat el 12/04/2011 a les 11:23h

L'oposició siriana denuncia 200 morts

Demana a la Lliga Àrab que imposi sancions al règim

El principal moviment de defensa dels drets humans a Síria, el grup de la Declaració de Damasc, ha afirmat que ja hi ha hagut 200 morts des de l'inici de les protestes al país, i ha demanat a la Lliga Àrab que imposi sancions a la jerarquia que governa el país. "L'aixecament a Síria ja compta amb 200 màrtirs, centenars de ferits i un nombre similar de detencions", deia el grup en una carta enviada el dilluns al secretari general de la Lliga Àrab.

Les protestes van començar fa un mes a la ciutat de Daraa, al sud del país, i s'han anat escampat arreu. Els manifestants demanen llibertat d'expressió i de reunió, i que acabi la corrupció del govern. També es reclama una llei antiterrorista, en lloc de l'actual llei d'emergència, vigent a Síria des del 1963 quan el Partit Baas va prendre el poder per la força i va prohibir tots els partits opositors.



El príncep Bashar encara per primer cop protestes ciutadanes des que va començar el seu mandat fa onze anys i ha respost amb la força, disparant contra els manifestants desarmats, segons afirmen els testimonis, i amb promeses vagues per calmar les demandes de la població.

La Declaració de Damasc



La Declaració de Damasc rep aquest nom per un document signat el 2005 per destacats líders ciutadans, islamistes i liberals, que demanava la fi dels 41 anys de règim de la família d'al-Assad i la instauració d'un sistema democràtic.



La carta fa una crida a la Lliga Àrab: "Us demanem que imposeu sancions polítiques, diplomàtiques i econòmiques al règim siri, que continua essent el guardià fidel del llegat d'Hafiz al-Assad", en referència al mandat de ferro d'aquest dirigent, pare de l'actual príncep, el President Bashar. "El règim desencadena les seves forces per assetjar ciutats i aterrir els ciutadans, mentre els manifestants arreu de Síria criden per la pau", afegia.



La majoria dels membres de la Declaració de Damasc han passat molt temps tancats a la presó, incloent-hi el líder de l'oposició, Raid al-Turk, que ha estat més de disset anys aïllat en solitari per ordre d'Hafiz al-Assad.



Fayez Sara, un periodista que va ser empresonat fa dos anys i mig juntament amb onze membres de la Declaració de Damasc, va ser alliberat el 2010, però ha estat arrestat una altra vegada aquest diumenge, segons els activistes.



"La policia secreta ha estat seguint a tot aquell que defensava els drets humans. De vegades els fan comparèixer per una 'interrogació' i els mantenen allà. De vegades els agafen al carrer o entren a les seves cases", deia un defensor dels drets.



Una conspiració exterior



Les autoritats han dit que grups armats i "infiltrats" són els responsables de la violència i que també han mort soldats i policies.



En canvi, la carta continuava: "L'únic que ha fet el President al-Assad els últims onze anys han estat promeses. En lloc d'aportar solucions, parla sempre d'una conspiració exterior".

Navega per les etiquetes

Síria

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: