Vota
Resultat:
0 vots
Redacció osona.com | Actualitzat el 14/04/2011 a les 10:12h

El Congrés Europorc posa a debat els tractaments de les dejeccions ramaderes

El certamen ha obert les portes aquest dimecres al matí.

Galeria de fotos (Adrià Costa)

Ponència de Josep Maria Cervera, aquest dimecres a la tarda. Foto: Adrià Costa

Aquesta dimecres a la tarda, s’ha portat a terme la inauguració del Congrés Europorc que ha estat presidida pel president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic)  i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya, i pel director general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Miquel Molins. També ha comptat amb les intervencions del president del Consell Territorial d’Unnim a Manlleu, Joan Contijoch,  i del director de l’Àrea d’Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep M. Cervera. El Congrés compta amb gairebé  350 professionals del sector porcí inscrits.

Durant la seva intervenció, Josep Burgaya ha dit que el Congrés Europorc i el Mercat del Ram són “una reivindicació de l’orgull del sector” i ha afegit que, malgrat les adversitats “cal apostar pel sector agroalimentari perquè representa el present i el futur econòmic de la comarca”.

Burgaya ha agraït el suport de totes les entitats organitzadores, patrocinadores i col•laboradores del Congrés i ha conclòs dient que  gràcies a tots aquest certamen ha estat “un èxit edició rere edició”.

Per la seva banda, Cervera ha afirmat que l’Europorc és un Congrés de referència i amb una bona perspectiva internacional que el converteix en “una gran oportunitat pel sector”. Segons Cervera, en moments difícils és quan es valora “la capacitat de lideratge i desenvolupament d’un sector” i ara és un bon moment per a “l’especialització i la internacionalització”.

Tot seguit, ha parlat Joan Contijoch qui ha assegurat que, 10 anys després de la primera edició del Congrés Europorc és “conegut i reconegut”. El president del Consell Territorial d’Unnim a Manlleu ha remarcat que aquest Congrés és una oportunitat per posar en contacte el sector i perquè sorgeixin noves oportunitats de negoci.


El comerç mundial i el sector ramader

Prèviament a l’acte inaugural,  el cuiner del restaurant i hotel Els Casals de Sagàs, Oriol Rovira ha presentat  la conferència “Tancant Cercles” moderada pel reconegut cuiner osonenc Nandu Jubany. La xerrada ha girat al voltant del cas d’aquest hotel, restaurant i explotació agrària que va haver de ser reconvertit arran dels incendis forestals de l’estiu de 1994.

Rovira ha descrit el model d’explotació que segueixen a Els Casals de Sagàs basat en la “traçabilitat del producte des de l’origen fins al consumidor final” i en “el contacte directe amb els clients”. Oriol Rovira ha subratllat que “per un pagès, tenir un producte amb un valor afegit no és només una qüestió econòmica” i ha afirmat que “és més fàcil que la gent reconegui el teu producte si s’elabora amb cura i estimació”.

Tot seguit, el director de l’Àrea d’Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep M. Cervera, ha parlat sobre  “El comerç mundial i les perspectives del sector ramader”. Cervera ha insistit en buscar vies d’expansió basades en l’exportació i ha animat als assistents a buscar nous mercats i a “convertir el país importador en soci exportador”. Segons el director de l’Àrea d’Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Catalunya “té un gran potencial i hem d’aprofitar-lo per trencar sostre cap a l’exterior i reconvertir el model de negoci”.

La sessió de la tarda ha culminat amb la taula rodona “Eficiència energètica i sostenibilitat de la digestió anaeròbica del purí” que ha comptat amb la participació del gerent de Valentin Muñoz, SL, Jordi Muñoz; del representant de la secció de contaminació atmosfèrica del SART Medi Ambient de la Universitat de Vic, Guerau Arisa, i  del gerent de Proserv, Jordi Ricart. La sessió ha estat moderada pel representant de Gesfer,  Pete Riera.


Els tractaments de dejeccions ramaderes, tema central de la primera jornada

Abans, la primera jornada matinal s’ha iniciat amb la intervenció del responsable de l’Oficina del Departament d’Agricultura i Ramaderia a Osona, Joan Arola, que ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha destacat que la jornada haviade servir per “marcar un criteri de gestió integral en base als tractaments de dejeccions a origen“ amb l’objectiu de “plantejar propostes de futur segons les necessitats de cada explotació ramadera”.

Sota el títol “Tractaments de dejeccions ramaderes a granja en zones d’alta intensitat” , la primera ponència ha comptat amb diverses intervencions de professionals del sector que han reflexionat sobre el present i el futur del sector. El president de GESFER, Salvador Puig, ha presentat la conferència “Tractaments a granja. Una opció en casos d’explotacions amb manca de superfície agrícola”. Puig ha analitzat el mapa del cens porcí a Catalunya on s’ha pogut detectar que és un dels focus més importants de concentració porcina d’Europa i ha fet una caracterització del sector ramader català i de les dejeccions. El president de GESFER ha conclòs dient que “és necessari dissenyar un full de ruta” per tal d’aconseguir “una ramaderia sostenible”.

Tot seguit ha estat el torn del tècnic de GIRO, Albert Magrí,, que ha parlat de les “Tecnologies de tractament aplicables a granges: estat actual i tendències de futur”. Magrí ha exposat els diferents tractament de dejeccions focalitzades en els tractaments a origen basats en sistemes relatius a sòl, aigua i aire com són la separació del sòl i el  líquid (S-L), la digestió anaeròbica, el compostatge, la nitrificació i desnitrificació, la DA + NDN, l’stripping i la precipitació química. Magrí ha remarcat que les tecnologies de tractament han de ser “el resultat d’un pla de gestió” i ha finalitzat dient que cal “col•laborar i no competir entre explotacions” per potenciar sinèrgies positives dins el sector.

Després de la pausa pel cafè, s’ha portat a terme la taula rodona “Casos pràctics de tractaments a granja: pros i contres i propostes” que ha comptat amb la presència del director del SART Medi Ambient de la Universitat de Vic, Josep Turet; el responsable del Servei de Producció Agrícola del Departament d’Agricultura i Ramaderia, Jaume Boixadera; el tècnic de la Cooperativa Plana de Vic, Pere Freixa, i els ramaders Miquel Àngel Colom i Sergi Bou. Turet ha contextualitzat, en el marc històric, els tractaments de dejeccions de les explotacions ramaderes d’Osona per tal d’entendre el present i afrontar millor el futur.

Per la seva banda, Boixadera ha explicat els paràmetres en què es base l’Administració per valorar un tractament de dejecció a origen. Freixa, Colom i Bou han exposat els seus casos pràctics sobre tractaments de compostatge i separació de S-L del sistema biològic Nitrificació i Desnitrificació (N-DN)  i de la planta de biogàs, respectivament.

Presentació del Congrés Europorc 2011

Programa d’activitats

Més informació, des del web d’ImpeVic







Galeries de fotos:
- 2011
- 2010
- 2009

Foto: Adrià Costa

Navega per les etiquetes

ImpeVicporcíEuroporc

Referències a Internet

Europorc

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
La retallada sanitària afectarà el servei als usuaris?
      Vots emesos: 119
Edicions locals
Bloc de fotos
Arxiu històric


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: