Dissabte, 16 de abril de 2011 | 14:09
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

De desorientacions

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
De desorientacions
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
13/04/2011 20:36
Només sóc una nena que ha après a fer veure que és adulta
(M. Cunningham)
 
Estic desorientada. Ja em perdonareu, però no puc dir una altra cosa. I com que acostumo a ser sincera en tot allò que escric, ara em veig obligada a admetre aquest fet. No entenc res (o quasi res) de tot el que m’envolta.

D’entrada, avui he experimentat la sensació de ment en blanc (molt estranya en mi) a l’hora d’enfrontar-me amb la pantalla de l’ordinador. De què els parlo als lectors de “Compulsió crònica”? Que els hi puc explicar, si ni jo mateixa sé com enfrontar el nostre món: tanta informació, tanta disbauxa, tant despropòsit, tanta contradicció?

I aleshores he pensat que, qui més qui menys, es pot trobar com jo, i que no seria tan forassenyat que en parléssim plegats.

La globalització ens té atrapats com a mosques en una xarxa d’informació (i de desinformació) absolutament esfereïdora. És con un torrent que no ens deixa respirar i que ens arrossega fent remolins concèntrics, cada cop més profunds, que ens engoleixen. Les notícies de l’altra punta del planeta ens arriben quasi a l’instant. Els mitjans de comunicació i especialment el gran invent, Internet, ens mantenen constantment al dia. Les xarxes socials, per acabar-ho d’adobar, ho traslladen absolutament tot –articles de diari, reportatges filmats, opinions dels entesos (i dels que es pensen que ho són)– al bell mig de les nostres llars. Res no s’escapa (o això sembla) al control generalitzat.
Mafalda triste
I, tanmateix, és aleshores quan em sento desbordada, sorpresa, desconcertada, dolguda, emprenyada.

Desbordada per l’allau d’esdeveniments terribles que assolen la Terra. Alguns, naturals. D’altres, creats per l’home. I, per a postres, uns tercers que la intervenció humana mediatitza i empitjora. Podem llegir: terratrèmol i tsunami al Japó. I podem afegir: desastre nuclear.

Sorpresa per la incapacitat de l’ésser humà de posar-se d’acord en allò que l’afecta de manera tan absolutament I indiscutiblement directa. Podem llegir: contaminació ambiental, desglaç dels casquets polars, desaparició d’espècies, pujada del nivell del mar. En una paraula, escalfament global, desastre ecològic. Malbaratament i aniquilació del nostre bé més preuat, el lloc on vivim.

Desconcertada (ja he dit a la citació que sóc una nena que fa veure que és adulta; per tant, no us ha d’estranyar el meu desconcert) per la inamovible actitud dels que manen davant de tants problemes enormes i evidents. Podem llegir: milions de persones que passen fam, milions de gent malalta, racisme generalitzat, països amb pena de mort, crueltat amb les dones i els nens, proliferació de les guerres, fabricació d’armes, manteniment de les desigualtats socials i culturals, maltractament dels animals, etc. etc.

Dolguda pel convenciment de la impossibilitat imminent d’arreglar res. Podem llegir: els diners tot ho dominen. Són els responsables de l’empitjorament de la vida al món i de la crisi terrible que estem patint. Una crisi que, com sempre, només afecta als més desafavorits. Dol molt veure que hi ha tanta gent anònima que lluita, que s’esforça a fer coses, a col•laborar, i que tot cau en un forat sense fons que mai no es tanca. Dol molt veure que la majoria de nosaltres no pintem res.
Felipe, amigo de Mafalda
Emprenyada. Sí. Emprenyada amb mi mateixa i amb la meva espècie, la més evolucionada i la més mentidera, hipòcrita, cruel, incapaç i fosca. L’única que sent complaença en el patiment dels seus iguals. L’única que gaudeix amb la misèria dels altres. L’única que no té inconvenient en autoaniquilar-se.

I ara em preguntareu, pacients lectors, què té a veure tot això amb una columna suposadament de cultura?

Doncs res. I tot. La columnista se sent avui així, perquè quan engega la tele o posa en marxa el facebook la informació l’aclapara i la venç. Perquè la columnista és humana en el millor sentit de la paraula, humana bona, i encara pensa que tal vegada la formació, l’educació i la cultura (que ingènua, però recordeu que és una nena) són les úniques propostes (sempre i quan siguin honestes) que ens poden salvar.

I perquè, perdoneu-me la broma fàcil, la columnista ja està tipa de contemporitzar. No hi ha un pam de net. I algú ho havia de dir.
Jordi Canals
15/04/2011
Bravo Pep!
Pep Keats
15/04/2011
Aquest article és un viatge dels argonautes guiats per Anna, van anar a Yolcos en la nau Argos, a conquerir el Velló d'or Globalització és una paraula nova que amaga una realitat antiga. Hi ha un text d'un Manuscrit trobat a Paros que és una bona prova d'això que diu: "Amb l'extensió de l'Imperi, la generalització de la llei, la llengua i els costums romans, la imposició de la seva moneda com a únic valor estable i la necessitat de mantenir un ritme de creixement d'acord amb les expectatives a les quals ha estat induït el poble romà han fet que el món, regit pel poder de Roma, s'hagi fet un, interdependent, amalgamat com un pobre a la seva misèria. Roma ha imposat un sistema de valors no només d'índole política o moral, sinó també de naturalesa econòmica. Les lleis que regeixen els mercats, la magnitud de la producció agrícola, la càrrega dels impostos o l'escalada de preus es decideixen a Roma, lluny de els llocs de producció. Aproven decrets i dicten lleis que intenten mantenir l'estat actual de les coses: les províncies pobres han de seguir pobres, els esclaus han de seguir sent eclavos, la guerra ha de seguir estenent entre els pobles sotmesos.L'Imperi evita a tota costa que les grans idees, les mateixes que un cop van fer bategar el cor de Roma, s'universalitzin. La llibertat, la dignitat i la justícia no han de globalitzar. Han de ser part exclusiva de l'essència dels vencedors ... " S'està jugant a portar a la societat al límit del que és suportable. I algun dia hi haurà un incendi. Llevat que la por acabi amb tot, i que les dones sàpiguen treure'ns d'aquest desastre. Les dones són la pau, la vida, la pervivència. Vosaltres sou el futur, la clau de la naturalesa.
Teresa
14/04/2011
Volia dir tenir fe!!
Elies
14/04/2011
Ja tens raó, ja. De tota manera hem de continuar intentant fer del nostre un món millor, encara que sigui només pensant en els nostres descendents.
JORDI V.
14/04/2011
JA HO DIT EN ALTRES COMENTARIS, JO TAMBÉ SÓC PESSIMISTA. Només sentint la notícia ahir del que cobren els banquers espanyols de sou, ja n'hi ha per estripar-ho tot. Has parlat de control amb els nous mitjans tècnics... ens encaminem cap al mòn feliç d'en Huxley?
Jordi Canals
14/04/2011
El mon des que és mon és així d’enrevessat. Ara i adés, en tot hi ha un punt d’hipocresia, la política ho disfressa completament ; jo puc expressar un sentiment com a persona i políticament estic cobert si en dic una altra. Com s’entén això si soc el mateix ésser? Així marxem!
Teresa
14/04/2011
Jo també sóc molt pessimista quan el futur de la nostra "civilització"; m'oloro que no li queda gaire. Sí que ens arriba molta informació, però manipulada i restringida per uns i altres. I per altra banda, crec que els desastres naturals i els provocats per l'home sí que estan relacionats, perquè jo crec en una energia global on tots estem implicats. Som natura i les males vibracions que emetem els humans per força han de tenir conseqüències en la mare Terra. Total, un daltabaix! Ens cal viure de les petites alegries quotidianes, com llegir aquests blocs i esperar que el Barça guanyi...perquè si hem d'esperar que el món s'arregli potser acabarem tots frustrats!! O potser cal tenir fer en aquella frase que algú va dir: "La bellesa salvarà el món"
Antoine
14/04/2011
doncs si, tenim el mon malalt per societat addicta al Deu Diner. Un cop llegit al teu article m´agradaria fer una síntesi en forma d´eslogan "un altre societat és necessària i urgent"
mercè trias
14/04/2011
Desprès d'un comentari global de tot el passa èn el mòn, però que tambè ens passa a nossaltres.. seria repetir una vegada nès las teves paraules , anem directament al forat negra, òn veure la llum serà molt tard massa!!! els interessos creats per tots aquest que ens manen i manegan, per el desastres que la propia selescciò natural de la terra ja fà.. i lo que ajudem nossaltres volguem.. perquè moltes coses passan Anna, saben que passaràn i ja els i estàbè als de dalt.. perque aixì tene meiys feina.. trist de dir, però es aixì. Un bon article amiga quan semblava que que no sabies "que dir".. La Mafalda i companya deuen estar contents de tenis una aliada amb tù. bon dia. Espero que tots rebem aquest missatje i ens serveixi de reflexiò. Bon dia Anna , bon dia a tots!!!!
Shaudin Melgar-Foraster
14/04/2011
Ai, què puc dir si jo em sento ben bé així. I avui en particular, ves per on. I també em sento atrapada en una xarxa d’informació absolutament esfereïdora –avui ho pensava. Quant als fets que exposes, totalment d’acord. És per estar desbordada, sorpresa, desconcertada, dolguda i emprenyada. Només vull afegir que per haver experimentat la sensació de la ment en blanc, te n’has sortit d’allò més bé, ningú no ho diria. Ah, molt encertades les imatges de Mafalda (m’encanta la Mafalda!).
Carme Luis Ttajé
14/04/2011
M'agrada molt, has retretat el mon i el nostre païs, tal com és . I tot mirat, desde els ulls d'una nena, que ja és gran, una nena que en realitat totes portem a dins, a mi també emb passa. De tot el has escrit, el que més m'agrada, és que els de la nostre espècie siguem els més cruels i miserables amb nosaltres mateixos. Anna, Gràcies peque cada dia amb tú aprenc una lliçó, Gràcies, per compartir els teus sentiments, aixó, fa que siguem millors persones.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1