Dimecres, 20 de abril de 2011 | 14:34
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

"És lamentable que les ràdios privades defensin obertament el tancament d'un mitjà públic"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC TRIOLA. DIRECTOR GENERAL DE COM RÀDIO.
"És lamentable que les ràdios privades defensin obertament el tancament d'un mitjà públic"
11/04/2011 19:07
9triola
X. Prera.- La patronal de les ràdios privades està en plena campanya en favor del tancament de COM Ràdio. Des de l'emissora pública, lluny d'acovardir-se, s'ha iniciat una mena de campanya de contraprogramació per defensar la funció pública del mitjà. En parlem amb el director general, Francesc Triola.
--COM Ràdio està en perill?
--A veure... jo crec que no. Ens sembla una ingerència per part de la patronal radiofònica que diguin que ens volen tancar. Ho veiem com una afronta important, no només per nosaltres sinó per tots els treballadors de les ràdios locals, perquè es parla del tancament del Consorci de la Comunicació Local però, a banda, també es parla de minoritzar el servei local de ràdio.

--COM Ràdio ha experimentat una important crescuda, segons el Baròmetre i l’EGM. Ho relacioneu amb l’aparició d’aquest document de la patronal?
--És cert, tot contradiu el document. El Baròmetre ens atorga 81.000 oients, i la pujada la referma l’EGM amb 52.000, i just en aquest moment apareix un document que dubta de la necessitat de l’emissora. Això no té ni cap ni peus, si no és que hi ha algú interessat a quedar-se amb les freqüències de COM Ràdio.

--En qualsevol cas, l’informe està a la taula de Presidència del Govern. Veient el que està passant amb la CCMA, el Baròmetre o l’ACN, els preocupa?
--Sabem que podrem anar fent, i demanem a la gent que ens donin el seu suport. En aquest sentit, en dos dies 1.000 persones han signat a favor del manifest que jo mateix publicava dijous a El Periódico de Catalunya. Crec que és un èxit importantíssim.

I de la validesa de COM Ràdio en parlen, no només nosaltres, sinó organismes internacionals com la UNAOC (United Nations – Alliance of Civilizacions-), que veu la sindicada de COM Ràdio com una bona pràctica. Això ho vam presentar a l’Haia i ho presentarem aquest dijous per videoconferència amb projectes de Canadà i els Estats Units com a exemples de bones pràctiques dins del programa Cities of Migration.

I també dijous anirem al Regne Unit per reunir-nos amb responsables de la BBC, que s’han mostrat molt interessats amb el model de sindicació de continguts de COM Ràdio. A canvi, ells ens mostraran un dels seus projectes més apassionants; la unificació de redaccions de televisió i ràdio.

--Aquí hem seguit el tema del Baròmetre, que també podria figurar en molts manuals de bones pràctiques, i això no li servirà, si molt no canvien les coses, per sobreviure. La voluntat del Govern sembla molt ferma.
--Sí, però són casos diferents, al Baròmetre li tallen el finançament, i en el nostre cas la Diputació de Barcelona i els ajuntaments han refermat que volen seguir amb el projecte. Són les ràdios privades les que, sense tenir en compte de qui depèn COM Ràdio, han anat a la Generalitat i li han demanat el tancament. No ens tancaran perquè no ens poden dissoldre; no depenem dels pressupostos de la Generalitat. Malgrat tot, em sembla lamentable que uns privats defensin obertament el tancament d’un mitjà i ho facin per sobre de totes les entitats que aporten el finançament a la nostra ràdio.

--El seu cavall de batalla sembla estar més a la justícia...
--Les freqüències que ens van atorgar són com les que es van atorgar en el seu moment a les televisions locals. Hi havia d’haver un operador públic a cada multiplex. En canvi, hi ha llocs com el Maresme, el Vallès, el Baix Llobregat o Barcelonès on hi ha un multiplex de quatre canals, tots públics. Això ho va recòrrer la patronal i han guanyat, i s’ha de tornar a fer el concurs perquè no estava justificat el fet que hi hagués més d’un canal públic al multiplex. Fins aquí tot correcte, nosaltres anirem al Suprem i a veure que passa amb aquest presumpte defecte de forma.

Però el que ens sembla lamentable és que demanin explícitament perseguir la ràdio d’aquest país per sobre de COM Ràdio. I és que també demanen que les ràdios del tercer sector passin a l’espai públic, que es tanqui el Consorci de la Comunicació Local i que treguin la publicitat de Catalunya Ràdio. Això què és?

I tancar un mitjà i minimitzar tota la resta, això significa afectar directa o indirectament el lloc de treball d’entre 500 i 600 treballadors. Davant d’aquesta agressió, nosaltres entenem que hem de fer un pas endavant i demanar empara al Col•legi de Periodistes. No pot ser que un grup de privats, que entre d’altres coses no paguen el sou que paguem nosaltres, demanin un tancament sense mitges tintes i enviïn tota aquesta gent a l’atur pels seus interessos.

--Hi ha un tòpic: COM Ràdio surt cara. Com es rebat això?
--Som l’emissora pública que gasta menys per ràtio. Tenim una programació, una sindicació de continguts i un canal d’ona mitjana que és l’únic que es dedica exclusivament a la multiculturalitat. I aquesta tasca de servei públic que ningú més fa la fem amb menys cost, per exemple, que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

--No creu que s’està arrelant molt aquest tòpic que tot el que és públic malbarata recursos?
--Hi ha determinats opinadors que defensen aquest tipus de tesis, però el que diuen aquests mitjans, que cobren per explicar el que diuen interessos privats, és el que realment pensa la gent?

Hi ha gent molt interessada en destrossar tot allò públic. Estan passant coses similars amb la Sanitat o l’Educació.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1