Vota
Resultat:
18 vots
Actualitzat el 22/04/2011 a les 00:01h

Sant Jordi ha perdut la llança

Demà celebrarem Sant Jordi i, malgrat que cau de ple en Setmana Santa, no tinc cap mena de dubte sobre si serem molts o pocs els qui anirem a passejar entre les parades de roses i de llibres. Serem molts, comprarem moltes roses, comprarem molts llibres i acabarem el dia proclamant, per enèsima vegada consecutiva, que els catalans hem sabut inventar-nos una festa tan especial que és la millor festa possible de totes les que fem i desfem durant l’any arreu del país. No cal dir que si el temps acompanya, cosa que esperem, la festa encara sortirà més rodona i parlarem d’èxit.

Els ingredients d’ordre personal i col•lectiu –amor, cultura i país– que combina la festa tenen tanta força que no deu guanyar-nos ningú, o gairebé ningú, en el rànquing de les celebracions màgiques universals. L’expectació dels nens esperant a plaça el cavaller que derrota el drac i salva la princesa és, senzillament, indescriptible. L’emoció que senten els adolescents i els joves enamorats quan es regalen –la mirada dolça, el cor bategant– la primera rosa o el primer llibre no compta encara amb les paraules adequades. La il•lusió renovada que pessigolleja les persones diguem-ne madures –i que són els pares o els avis d’aquests infants i joves– davant el devessall d’alegria que inunda la jornada del matí al vespre continua revelant-se totalment enlluernadora. Els catalans hem sabut dotar-nos d’una festa sense parió i podem, si cal, presumir-ne sense cap recança.

No podem presumir, en canvi, de viure el millor moment sociopolític, sinó tot el contrari. Catalunya continua doblement acorralada per un drac de dos caps, que vol dir per enemics de dintre i de fora de casa, i no hi ha manera de sortir-nos-en. Els polítics espanyols, d’una banda, no es cansen de saquejar-nos econòmicament i moralment, amb tanta voracitat que fins i tot es neguen a pagar-nos els deutes, i, de l’altra, una bona part de la classe política catalana, tal com va demostrar l’episodi de solemne covardia escaigut la setmana passada al Parlament després de l’exitosa consulta sobiranista de Barcelona, s’arronsa i ajorna sine die la defensa decidida del país malgrat els innombrables i humiliants envits del cap més furiós del drac que ens devora l’ànima i la butxaca des de fa segles.

El pitjor de tot és que, entre una cosa i l’altra, no veiem per enlloc el cavaller Sant Jordi que Catalunya necessita. Pensem, i desitgem encara més, que un dia o altre es presentarà amb la llança ben punxeguda, però no sabem quan. Aquest dissabte, de moment, tampoc no el veurem, ja ens en podem fer el càrrec. El que veurem aquest Dissabte Sant serà l’arribada a plaça d’un Sant Jordi dalt d’un cavall coix i sense llança. Sense la llança que dies enrere, no se sap ben bé com, va perdre a l’interior de la màxima cambra política catalana i encara no s’ha pogut localitzar entre les fileres dels escons que ocupen els nostres diputats.

Passen els dies i ningú troba la llança perduda de Sant Jordi. Sembla que Algú es va afanyar a entaforar-la en algun amagatall suposadament segur. Es va ben equivocar. La seva recerca continua i, com que no pot ser gaire lluny, finalment sortirà.

Navega per les etiquetes

independènciaSant Jordi

COMENTARIS

+2
-0
Des d'aquí no s'escolta la remor de lesRambles
Anònim, 23/04/2011 a les 15:56
Els catalans que som a l'estranger ens enyorem particularment avui... esperem que d'aquí poc Sant Jordi deixi de ser una peculiaritat d'una regió espanyola i esdevingui un esdeveniment amb el ressó internacional que mereix (a Alemanya ningú no sap de què va això) una festa que arrossega la màgia que molt bé has descrit i mou un país sencer.
+9
-0
Que tingueu raó
Anònim, 22/04/2011 a les 07:09
Jo també ho espero.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Antoni Pladevall
Antoni Pladevall (Taradell, 1961). Escriptor. Doctor en filologia clàssica, actualment imparteix classes de grec i de llatí a l’Institut de Vic (Vic). Ha col·laborat amb articles de tema literari o historiogràfic a revistes com Ausa, Reduccions, Serra d’Or, Els Marges i Revista de Catalunya. Entre altres llibres, ha publicat l’assaig historiogràfic “La il·lustració a Vic. Les aportacions de Francesc de Veyan i Mola i Llucià Gallissà i Costa” (2000), el dietari “La mentida original” (2000), el volum de proses breus “Quadern de Can Garbells” (2002) i les novel·les “La lliça bruta” (2001), “Massey Ferguson 35” (2003), “Terres de lloguer” (2006: premi Pin i Soler 2005 i premi Amat-Piniella 2007), “La papallona negra” (2009: premi Carlemany 2008) i “Tot és possible” (2011), una ficció sociopolítica sobre la primera onada de consultes sobiranistes del diumenge 13-D.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: