Dimarts, 26 de abril de 2011 | 14:44
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Mas parla japonès a la Sagrada Família

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Dia de Solidaritat amb Japó

Mas parla japonès a la Sagrada Família

Cultura 23/04/2011 14:13
"Avui sóc japonesa, avui tots nosaltres som japonesos", ha dit l'actriu Montserrat Carulla, presentadora de l'acte d'homenatge en la Sagrada Família a les víctimes del terremono a Japó. Vestida amb un quimono blanc, el color del duel, Carulla ha demanat un minut de silenci als assistents a l'acte, presidit per l'ambaixador de Japó a Espanya, Fumiaki Takahashi, i el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha parlat unes paraules en japonès.
carulla
Carulla ha incidit en l'estima de Japó per Catalunya i ha assenyalat algunes relacions entre els dos territoris, com el Palau Sant Jordi de Japó, dissenyat per l'arquitecte Arata Isozaki i el recent Premi Internacional Catalunya 2011, lliurat a l'escriptor Haruki Murakami.

Segons ha explicat l'actriu catalana, l'interès dels japonesos per Barcelona va començar en 1980 per un anunci de televisió d'un licor japonès on es mostraven imatges del Parc Güell, encara que anys abans prestigiosos arquitectes japonesos havien vingut a la ciutat a estudiar els seus edificis.

Així, en 1926 l'arquitecte Kenji Imai va venir a estudiar la tècnica del 'trencadís', que va introduir en les seves obres, seguit per l'escultor Etsuro Sotto, que es va instal·lar a la capital catalana en 1978 i és autor d'alguna de les escultures que decoren la Sagrada Família.

Catalunya ha volgut aprofitar així la Diada de Sant Jordi, que també se celebra des de fa 25 anys a Japó, per rendir un homenatge a les víctimes del terratrèmol i el posterior tsunami que va assolar el país nipó.

Mas ressalta els valors de Japó

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha animat als catalans a imitar els valors de superació davant l'adversitat demostrats pels japonesos després del terratrèmol i tsunami ocorreguts l'11 de març al país.

En la clausura d'un acte de solidaritat amb Japó celebrat en la façana del Naixement de la Sagrada Família, ha lloat l'estoicidad japonesa i el seu "caràcter de determinació, civisme i perseverança".

"Tenen capacitat de superació i de sobrepassar les dificultats, que són les que ens fan falta avui per afrontar els problemes, amb un esforç individual i col·lectiu i prescindint d'elements com la sort, que escapen del nostre control", ha incidit, després de pronunciar unes paraules en japonès.

Poemes d'Espriu i Salvat-Papasseit

Enfront de la presidenta del Parlament, Núria De Gispert; els ex presidents de la Generalitat Jordi Pujol i José Montilla; el president del patronat de la basílica, Joan Rigol; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, entre uns altres, Mes ha recordat els "llaços econòmics i ciutadans" entre Catalunya i Japó.

A la intervenció de Mas li han precedit unes paraules de l'ambaixador de Japó a Espanya, Funiaki Takahashi, qui ha agraït l'amabilitat "" de Catalunya en declarar el dia de la solidaritat en la festivitat de Sant Jordi.

Takahashi ha explicat que el seu país està intentant superar la tragèdia viscuda i ha recordat que el balanç final és de 14.159 morts, 13.163 desapareguts, 1.774 refugiats i 170.000 desplaçats, a més de ciutats senceres desaparegudes.

L'ambaixador ha fet una trucada a la calma i ha lamentat que la situació en la central nuclear de Fukushima estigui causant preocupació a Japó i fora, però ha assegurat que "no s'aprecia un augment de substàncies radioactives que suposi un perill per a la salut de les persones".

Durant l'acte s'han llegit poemes sobre el país nipó dels poetes Carles Riba, Màrius Torres, Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Otomo No Tabito i Matsuo Baho, entre uns altres, i s'han interpretat diverses cançons, entre elles 'El Cant dels Ocells', de Pau Casals, llegits pels actors Rosa Novell i Pere Arquillué, i la japonesa Akiko Iwasawa.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1