Dijous, 28 de abril de 2011 | 16:05
Vostè es troba a: Inici > Societat >

El jutge conclou que el túnel de batuda de Sant Boi era insegur

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El vent ho va desplomar i van morir quatre nens
El jutge conclou que el túnel de batuda de Sant Boi era insegur
Societat 27/04/2011 18:54
El titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Sant Boi de Llobregat ha conclòs que existeixen indicis que l'edificació del túnel de batuda que es va esfondrar al gener de 2009 i va provocar la mort de quatre nens "no reunia les condicions precises i necessàries de solidesa i seguretat" necessàries per a la seva funció.
Tunel de bato de Sant Boi
En un acte en el qual dóna per finalitzada la investigació i sol·licita a les parts que qualifiquin, el jutge considera que hi ha indicis racionals per pensar que l'edificació no va seguir "la lex artis constructiva per a l'execució dels murs".

Creu que el constructor imputat, José María G. M., va infringir greument el deure diligencia en la construcció del túnel, i que els dos tècnics de l'Ajuntament també imputats, Carmen R.A. i Daniel C.M., van infringir el seu deure de comprovar l'execució, la qual cosa va portar a realitzar una obra "amb greus negligències que van causar l'ensulsiada".

Segons l'acte, l'enfonsament del túnel, ubicat al recinte del camp municipal de Beisbol de la localitat, es va produir el 24 de gener de 2009 sobre les 11:30 hores quan, pel mal temps, la coberta del recinte es va arrencar del seu suport provocant la caiguda de les parets que servien de tancament i suport estructural.

Es tractava d'un edifici format per una nau rectangular de 24,5 metres de llarg i 12 d'ample, acabat amb una coberta metàl·lica amb dues vessants, amb una alçada de 5,3 metres en un costat i 7,1 en la part més alta.

Apunta que el dia dels fets hi va haver vents molt forts i que fins aquell dia no hi havia cap pla autonòmic o estatal que contemplés el risc de ventades, a excepció dels de l'àmbit marítim, encara que a finals d'abril d'aquest mateix any, la comissió de Protecció Civil de Catalunya va aprovar un protocol d'actuació davant aquest tipus de situacions.

L'Ajuntament de Sant Boi va adjudicar el 1993 les obres del túnel a la constructora J. García Martos i el promotor de l'obra va ser l'Ajuntament i des de llavors fins l'enfonsament es van fer reparacions considerades de manteniment, tant a petició del club que té cedides les instal·lacions com pels tècnics municipals després de les inspeccions.

Diverses negligències

De l'informe pericial es desprèn, segons la jutge, que van existir diverses negligències en la construcció com, per exemple, que els murs de càrrega haurien d'haver estat farcits de formigó i que en el moment d'executar l'obra els blocs no estaven prou humits.

"Hi ha indicis per considerar que el conjunt estructural era incapaç de suportar la sobrecàrrega de vent perquè el mur de càrrega no tenia les condicions de rigidesa necessàries i no estava lligat amb el pòrtic de cap manera", planteja en l'escrit.

La jutge ha finalitzat la investigació i l'ha traslladat al Ministeri Fiscal, que ara té 10 dies per demanar l'obertura de judici oral formulant l'escrit d'acusació per delictes d'homicidi i lesions o demanar l'arxiu de la causa.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1