Europa press

Logo ep

Metges de Granada i Barcelona realitzen la primera cadena de trasplantaments d'Espanya

15:2428.04.2011

MADRID, 28 (EUROPA PRESS)

L'Hospital Virgen de las Nieves de Granada i la Fundació Puigvert de Barcelona han realitzat amb èxit la primera cadena de trasplantaments renals de viu, que incloïa la donació d'un donant altruista o 'bon samarità' que va donar el seu ronyó a un desconegut.

Així ho han anunciat aquest dijous la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, i el director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Rafael Matesanz, informant que en aquesta cadena d'intervencions han participat en total sis persones: el citat 'bon samarità', dues parelles (amb dos donants i dos receptors) i un últim receptor que estava a la llista d'espera de donant mort.

Les sis intervencions es van realitzar el passat 6 d'abril en els dos hospitals "en a penes unes hores", entre les vuit del matí a les cinc de la tarda d'aquest dia, i tant els donants com els receptors ja han rebut l'alta i es troben bé de salut.

El primer trasplantament es va realitzar a Barcelona, i en ell van participar el 'bon samarità' i el receptor d'una parella. Al seu torn, al donant d'aquesta parella se li va extreure un dels ronyons i es va enviar a Granada, on esperava el receptor de l'altra parella.

Finalment, la cadena ha conclòs amb l'extracció del ronyó de la donant d'aquesta segona parella i el seu trasllat a Barcelona, on es va realitzar l'últim trasplantament a un ciutadà que estava en llista d'espera.

Totes les intervencions han estat possibles gràcies a la "bona col·laboració" entre l'ONT, els coordinadors autonòmics de trasplantaments i els professionals dels dos hospitals, segons ha destacat el doctor Matesanz, explicant l'"avantatge" que "els qui han viatjat han estat els òrgans", i no els donants ni els receptors.

Tot i això, ha afegit, el començament d'aquesta cadena no hagués estat possible sense la "generositat" del donant 'bon samarità', una figura aprovada el 2010 per l'ONT i les comunitats per fomentar el trasplantament renal de donants vius, i a la qual des del seu anunci s'han apuntat un total de 35 persones, de les quals 18 han estat rebutjades per diverses causes.[FIN]

Cercador

Últimes notícies