Divendres, 29 de abril de 2011 | 14:55
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

"A la literatura, com a la vida, s'entra amb dolor i llàgrimes"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Ana María Matute reviu la seva dura infància en el lliurament del Cervantes
"A la literatura, com a la vida, s'entra amb dolor i llàgrimes"
27/04/2011 13:27
9matute
L'escriptora i acadèmica Ana María Matute (Barcelona, 1925), que ha rebut aquest dimecres el Premi Cervantes 2011 de les mans del rei Juan Carlos, ha subratllat el seu "lliurament total" a la invenció al llarg de la seva vida.
"Sant Joan va dir: 'El que no estima està mort' i jo m'atreveixo a dir: 'El que no inventa, no viu", ha indicat l'autora.

En el seu discurs de recepció, poblada de referències autobiogràfiques i que ha estat precedit per una paraules en record al poeta xilè recentment mort Gonzalo Rojas, l'escriptora s'ha centrat en els seus primers contactes amb la ficció, que van començar amb només cinc anys, poc abans de la guerra que va partir en dos la seva infància.

"El temps en què jo inventava era un temps molt nen i molt fràgil, en el qual jo em sentia diferent: era tartamuda, més per por que per defecte físic. La prova d'això és que aquesta quequesa va desaparèixer durant els bombardejos. O així ho crec", ha explicat l'autora catalana.

"Però el cas és que, excepte excepcions", ha precisat, "les nenes d'aquell temps, dones retallades, poc o res tenien a veure amb mi. I dic això per explicar -i potser explicar-me d'alguna manera- la meva estranyesa, el meu lliurament total, absolut, a això que després vaig saber que es deia Literatura. I que ha estat, i és, el far salvador de moltes de les meves tempestes". En aquest sentit, ha recordat que "a la literatura, com a la vida, s'entra amb dolor i llàgrimes".
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1