Notícies

Divendres  29.04.2011  06:00

Adéu a Google Videos

L'empresa de Califòrnia tanca el servei de vídeos en línia amb tres milions d'enregistraments desats

El 25 de gener de 2005 Google va presentar un nou servei per a rivalitzar amb YouTube, el servidor més potent de vídeos en línia. Un any i mig després, en veient que amb Google Videos no aconseguia d'imposar-se, va treure el xec i va comprar, per 1.650 milions de dòlars, YouTube. Des d'aleshores, Google havia mantingut totes dues marques, encara que el 2009 ja va desactivar la possibilitat de carregar material als servidors de Google Videos. Hom calcula, tanmateix, que hi romanen tres milions d'enregistraments, que es poden perdre si abans de quinze dies no es traspassen a un altre servidor. I és que Google va anunciar fa poc que tancaria Google Videos, concretament demà a la nit. De totes maneres, els usuaris que encara hi tinguin vídeos disposaran de quinze dies, fins el 13 de maig, per recuperar o traslladar els fitxers al seu ordinador o a uns altres servidors. Google, de fet, ha posat a disposició de tots aquests usuaris una eina que automatitza la migració a YouTube.

Recuperació de continguts

Per evitar la pèrdua dels continguts que els usuaris no recuperin aquests dies, des de l'anunci de Google de fa dues setmanes hi ha una iniciativa específica a la xarxa per a salvar els vídeos en perill de desaparició. Archive Team ha llançat una campanya per a allotjar tants vídeos com sigui possible als servidors d'Archive.org.

La iniciativa és idèntica a la que Archive Team ja va emprendre fa dos anys i mig, en ocasió del tancament del servidor de pàgines personals GeoCities. Conscients que GeoCities havia representat una part important de la història d'internet, els membres del grup van dedicar molt d'esforç a desar-ne continguts al seu servidor.

A banda, al bloc col·laboratiu MetaFilter han fet una repassada dels continguts que fins demà es podran visualitzar encara a Google Videos i n'ha triat uns quants que considera significatius. Hi ha desenes de documentals i vídeos, com per exemple 'Inside the Chernobyl Sarcophagus'.