Vota
Resultat:
29 vots
Oriol Burgada i Laura Busquets / ACN | Actualitzat el 28/04/2011 a les 12:11h

L'alcalde de Manlleu es planteja la insubmissió fiscal

Pere Prat diu que la situació "ja no és sostenible" i no sap "d'on retallar". També alerta que prestar serveis que pertoquen a altres administracions és una sagnia.

L'alcalde de Manlleu, el republicà Pere Prat, al seu despatx. Foto: Laura Busquets/ACN

L'alcalde de Manlleu i candidat a l'alcaldia per ERC, Pere Prat, ha assegurat en una entrevista a l'ACN que es planteja la insubmissió fiscal perquè l'actual situació "no és sostenible" i ja no sap "de quines partides retallar". Prat creu que cal establir unes bases perquè "d'una vegada per totes" els ajuntaments tinguin el finançament que es mereixen. I afegeix que haver de prestar serveis que pertoquen a altres administracions és "una sagnia per als ajuntaments". Prat aspira a revalidar el càrrec com a alcalde per tercera vegada consecutiva tot i que veu "difícil" repetir la majoria absoluta de la darrera legislatura.

Esquerra Republicana de Catalunya governa en solitari amb majoria absoluta a l'Ajuntament de Manlleu des de les eleccions del 2007. Tot i això, l'alcalde, Pere Prat, lidera el govern municipal des del 2003. En aquella legislatura, els resultats van permetre formar "el tricicle municipal", un pacte entre ERC, PSC i ICV.

Conscient que repetir majoria absoluta és "complicat", Pere Prat no descarta els pactes i confia mantenir-se en el càrrec. L'alcaldable admet que les obres que s'estan executant per construir un pàrquing soterrat a la plaça Fra Bernadí "molesten als veïns i poden passar factura", però defensa la valentia del govern municipal per tirar endavant "una obra important per la ciutat que ajudarà a revitalitzar Manlleu".


Insubmissió fiscal, una possibilitat

L'alcalde de Manlleu es planteja la insubmissió fiscal com una possibilitat si es té en compte que la situació en què viuen els ajuntaments "no aguantarà gaire més" i afegeix que "ja no se sap de quines partides retallar". El batlle creu que cal establir unes bases "perquè d'una vegada per totes" els ajuntaments tinguin el finançament que els pertoca.

En cas que aquest acord no arribi, Pere Prat pronostica "encara més problemes" pels consistoris que es materialitzaran en la reducció de plantilles i, "inevitablement", en la reducció o eliminació de serveis que es presten.

El pressupost d'enguany aprovat per l'Ajuntament ja es va veure retallat en un 5%. "No podíem retallar més", es justifica l'alcalde. Prat no vol posar exemples de quines prestacions es podran veure afectades i afegeix que el nou govern haurà d'analitzar els serveis que s'estan oferint i prendre la decisió de quins es mantenen i quins es redueixen, "sense la demagògia que a vegades hi ha en campanya".


La cultura de la subvenció s'ha acabat

En clau de finançament municipal, Pere Prat assegura que els ajuntaments assumeixen un 26% dels serveis que no els pertocaria. L'alcalde apunta que si aquest percentatge l'assumís l'administració pertinent, "potser no tindríem la situació econòmica que vivim".

Prat creu que els ajuntaments han apostat per la modernització del país però lamenta que no estan tractats "tal com es mereixen". Tot i que la situació econòmica "és complicada", l'alcalde de Manlleu afirma que s'han ofert serveis de forma gratuïta que ara "són impossibles de mantenir".

És en aquest sentit, en el de donar determinats serveis, que Pere Prat s'ha mostrat crític. Especialment, pel que des del seu punt de vista és un foment de la cultura de la subvenció. El candidat a l'alcaldia descarta apujar els impostos "perquè la situació de les famílies ja és prou complicada".

El batlle està a favor d'una revisió de la llei d'hisendes locals i es queixa de "la desagradable situació" en què s'ha trobat el consistori pel fet d'haver hagut de tornar 500.000 euros de la partició de tributs de l'Estat de l'any 2008. "Haver de tornar tots aquests diners és una sagnia", assegura l'actual alcalde.

Prat es pregunta com s'ho farà el consistori si es confirma que, amb el tancament de l'exercici del 2009, la xifra a retornar es podria multiplicar per tres, complicant seriosament la situació financera del consistori.


A Manlleu no hi ha càrrecs de confiança

Durant aquesta legislatura, l'alcalde s'ha reduït el sou en un 7% i cobra 47.000 euros bruts a l'any. El batlle explica que els càrrecs polítics tenen un sou "molt baix" en comparació a d'altres ciutats semblants a Manlleu. Tot i que pensa que als partits els agrada "fer mullader" amb la qüestió dels sous, Prat destaca que cal veure si allò que cobra el polític, "s'ho guanya o no".

En aquest sentit, sense intenció de queixar-se perquè assegura que hi gaudeix "molt", Pere Prat afirma que podria demostrar que és la persona "més mal pagada" de l'Ajuntament de Manlleu tant per les hores, com pel sacrifici familiar i personal.

A l'Ajuntament només hi ha dues persones que destinen una dedicació plena als afers del consistori: l'alcalde i el regidor de Cultura, Esports, Ensenyament i Participació Ciutadana, Josep Mas. La resta ocupen el seu temps només parcialment i, segons explica Prat, "no hi ha cap càrrec de confiança".


Un augment ‘probable’ de la xenofòbia

La ciutat de Manlleu té un percentatge d'immigració del 22%, semblant al de Vic, que se situa al 25%, però inferior al de Salt. L'alcalde creu que la ciutat no té problemes de cohesió tot i admetre que, "com a totes les ciutats", hi ha "petits conflictes i alguns maldecaps".

L'alcalde presenta el Pla Gestor de la Diversitat de què disposa el municipi com l'explicació a la situació actual, en què, des del seu punt de vista, no hi ha problemes de cohesió. El pacte, liderat pel batlle, també integra com a membres els portaveus de tots els partits polítics de la ciutat, tinguin o no representació al consistori.

Els darrers comicis en diversos països d'Europa han donat com a resultat un ascens dels partits xenòfobs, i l'alcalde de Manlleu creu que és una possibilitat que també es pugui veure testimoniat a les municipals catalanes. Afegeix que la situació de crisi econòmica i la a vegades complicada distribució de les ajudes i subvencions es converteix en un "caldo de cultiu" que ajuda a créixer a partits com Plataforma per Catalunya (PxC).

Amb tot, l'alcalde destaca que la política que fa PxC és "destructiva" perquè fan servir "la demagògia i la mentida" per mantenir la seva presència al consistori. Prat diu que fa quatre anys que el grup polític està a l'Ajuntament però "encara no saben com funciona el consistori".

Com a elements de polèmica amb la Plataforma, Prat recorda que, en un dels darrers plens, li van adreçar una pregunta en relació a l'empresa Manlleu Mitjans de Comunicació SL. Es tracta d'una empresa de titularitat municipal, a la qual PxC va acusar de ser una eina de propaganda d'ERC.


L'enderroc de Can Garcia, un procés ‘molt lent’

Manlleu va ser una de les ciutats de Catalunya que es va acollir a la llei de barris impulsada pel Govern del tripartit. Tot i les mesures d'ajust, en principi, aquest pla no es veurà afectat en un futur. Prat assenyala que la remodelació del barri de l'Erm és una de les grans obres de la ciutat en aquesta legislatura.

Un dels projectes que afecten al barri de l'Erm és l'anunciat enderroc dels pisos de Can Garcia. En aquests blocs, construïts als anys 60 i que per falta de manteniment ara tenen patologies estructurals irreparables, encara hi viuen un centenar de famílies.

El pla inicial era construir blocs de pisos en diferents zones de la ciutat i reubicar-hi els veïns. Amb la crisi econòmica, però, aquest procés "s'ha alentit". Prat explica que "el procés no s'ha parat mai" i ja hi ha 35 propietaris que han marxat a viure als habitatges de la Plaça de Llevant.

Amb tot, el batlle posa d'exemple processos similars que han tingut lloc a barris com el de la Mina en què el procés s'ha allargat 10 o 15 anys, i sentencia dient que "a Manlleu es va començar el 2005".


Pere Prat, ‘experiència i compromís’

Pere Prat va entrar a formar part d'Esquerra Republicana de Catalunya el 1987. Tot i que convençut de les sigles, assegura que ho va fer "amb alguns dubtes" perquè, segons diu, "no hi ha cap partit que t'ompli el 100%". Amb els anys, però, s'ha convertit en un home de partit i ara vol que ERC torni a créixer. Prat porta 20 anys a la política, 12 al govern i vuit com a alcalde.

Tot i que creu que els polítics han de governar com a màxim dos mandats, en el cas de Manlleu admet que el relleu no s'ha preparat correctament. El batlle es considera una persona amable i el seu lema personal és "serenor, professionalitat i humor". En el seu temps lliure li agrada llegir novel•la policíaca.

Navega per les etiquetes

crisieleccions municipalsPere PratERC

Referències a Internet

Manlleu

COMENTARIS

+16
-39
Bon dia
Anònim, 28/04/2011 a les 14:46
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+19
-12
TREBALLADOR I HONEST
Manel de Sant Antoni, 28/04/2011 a les 18:12
Pere Prat és dels pocs polítics honestos que he conegut a la meva vida. I en he conegut un munt.
+30
-14
Pere Prat i Boix,un gran alcalde.
A. Nònim, 28/04/2011 a les 18:21
Hi ha manlleuencs - pocs,però - que encara no s'han adonat de la gran sort que té la seva ciutat: la governa un alcalde amb un gran nivell professional i una gran amabilitat personal. Tornarà a ser alcalde perquè no hi ha prou injustícia al món per impedir-ho.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS (gràcies,Jordi Puntí).

VIC I MANLLEU SÓN LES DUES CIUTATS D'OSONA.

MANLLEU I VIC TENEN DOS ALCALDES INDEPENDENTISTES.

INDEPENDÈNCIA O MORT.

GENOCIDI NACIONAL NO.

NO ENS RENDIREM MAI.

DORMIR NO ÉS LA SOLUCIÓ.

EL DOLOR FA MAL.

CATALÀ SEMPRE.

CONFLICTE A FONS.

RESPECTE!
+10
-5
manlleuenc
pere r., 28/04/2011 a les 23:11
per fi algun alcalde "surt de l'armari" i diu les coses clares i com son. Molt bo pere l'he llegit 3 cops felicitats i endavant
+10
-5
quina barra
Anònim, 29/04/2011 a les 11:37
retallar de les ajudes als marroquins,per exemple?
+1
-0
Pebrots
Colometa, 29/04/2011 a les 15:42
Parleu de recaptar vós els impostos i gestionar-los directament? Doncs endavant!
Prou paraules i més fets, crec que els polítics només feu això: parlar, parlar i parlar.
Si us decidieu a fer alguna cosa més: signat davant notari i pot ser em cregui el què dieu.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Eleccions municipals: què és el que us preocupa més del vostre poble?
      Vots emesos: 63
Edicions locals
Bloc de fotos
Arxiu històric


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: