Dimecres, 4 de maig de 2011 | 15:06
Vostè es troba a: Inici > Comunicació >

El CAC i la CCMA demanen eliminar els blocs electorals

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Aposten per una major "flexibilitat"
El CAC i la CCMA demanen eliminar els blocs electorals
02/05/2011 21:36
9ramon-font
El ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), mitjançant un document, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), mitjançant un comunicat, han mostrat aquest dilluns el seu rebuig als blocs electorals i han demanat que se substitueixin per l'autorregulació dels mitjans públics.
Segons un comunicat, el consell del CAC ha aprovat un document sobre la qualitat de la informació en els mitjans públics durant les campanyes electorals, en el qual proposa flexibilitzar la seva aplicació mitjançant la interpretació del criteri de proporcionalitat en finalitzar la campanya i no durant aquesta.

Aquest sistema, basat en l'autorregulació i que requeriria el consens de totes les parts, proposa substituir les interpretacions basades en la proporcionalitat pura de la Llei orgànica de règim electoral general (Loreg) -interpretacions que estableixen una conversió aritmètica entre els vots obtinguts i el temps de notícia cada dia de campanya-.

Per això, proposa que, en acabar la campanya, els partits amb més implantació hagin rebut un temps superior al d'altres partits amb menor representació, compatibilitzant així els criteris de proporcionalitat amb els criteris professionals.

El CAC considera que no hi ha una única forma de plantejar la informació de la campanya electoral, sinó que hi ha un "ampli marge de flexibilitat" en la definició dels plans de cobertura. D'igual parer s'ha mostrat la CCMA, que defensa que els ciutadans tenen el dret a disposar d'una informació íntegra i independent.
Per permetre aquest nou sistema, el CAC proposa realitzar un monitoratge dels mitjans amb més incidència, que lliuraria cada tres dies a les direccions dels mitjans, als comitès professionals i als partits polítics, que facilitaria l'autoregulació dels mitjans.

En aquest procés, el CAC podria emetre avisos d'alerta quan apreciï desviacions importants respecte al pla de cobertura definit per cada mitjà a fi de corregir-les immediatament i evitar situacions d'indefensió. En un sentit semblant s'ha posicionat la CCMA, que aposta per l'autorregulació dels propis professionals i proposa que el CAC  ostenti "capacitat executiva immediata" per ser el garant del pluralisme.

El document del CAC recull els quatre principis generals establerts pel consell en les recomanacions sobre la qualitat de la informació en els processos electorals per als mitjans públics: l'equitat, la professionalitat, l'interès informatiu i la igualtat d'oportunitats per a partits sense representació per evitar l'endogàmia política.

"Reculada" informativa

Per la seva banda, la CCMA considera una "reculada" la cobertura que preveu la Junta Electoral respecte als comicis de 2008 quant a l'ordre d'aparició de les forces polítiques, ja que llavors es va aplicar de forma flexible i en funció de l'actualitat.

Malgrat això, ha admès la millora dels criteris establerts per a les eleccions en el Parlament de 2010, que "objectiven" la presència equitativa entre el partit menys i més votat.
Jaumet
04/05/2011
Pongamos teleñecos en vez de profesionales, al gusto de los partidos. Matemos el periodismo. Cuotas por minutaje y orden todo el año. Pasemos de la información a la propaganda de partido.
antonio
03/05/2011
La existencia de los bloques, aprobada en el parlamento, es un intento de evitar las manipulaciones de los "profesionales" de la tele. Ultimamente en TV3 vemos actos a los que acude el alcalde Hereu y no se le nombra, aunque se le vea de refilon. Estos ·profesionales· se sienten mas representativos que los parlamentarios
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1