Dimecres, 4 de maig de 2011 | 15:07
Vostè es troba a: Inici > Política >

El pla de legislatura de Mas evita comprometre's a reduir l'atur a la meitat

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
S'escuda en que ara es coneixen "les condicions reals de partida"
El pla de legislatura de Mas evita comprometre's a reduir l'atur a la meitat
03/05/2011 14:38
9mas al consell de govern
X. Prera.- El Govern de la Generalitat ha presentat un pla de Govern per tota la legislatura en la que rebaixa les principals promeses realitzades pel President Mas durant la campanya. Per començar, ja no promet res concret quant a l’atur.
Si bé durant la campanya electoral Mas va prometre reduir l’atur a la meitat, com a màxim, durant la primera legislatura, el pla de Govern presentat pel propi President és molt més ambigu, i simplement diu que s’intentarà “impulsar la creació d’ocupació, millorar l’estabilitat i qualitat en el treball i consolidar un marc català de relacions laborals”.

El Govern s’excusa per les seves particulars ‘rebaixes’ afirmant, en el que a totes llums és un atac a l’anterior coalició d’esquerres, que aquest pla s’ha fet “amb coneixement de quin és el punt real de partida”. Però les premisses van més enllà, i també s’adverteix que els objectius són “oberts” i susceptibles de ser modificats “si canvia la cojuntura”.

En matèria d’atur, el President de la Generalitat ha optat per l’ambigüitat i ha assegurat que els objectius de campanya “segueixen vigents” –tot i que ja no són tant explícits-. En resposta a una pregunta de CatalunyaPress, s’ha escudat en què ell mai ho ha plantejat com un compromís del Govern “sinó de país”, que també afecta a “empresaris, sindicats, sistema educatiu...”. Respecte al paper dels sindicats i les patronals, només ha posat l’exemple de la negociació col•lectiva, “aspecte en el que haurien d’arribar a un acord”. Els sindicats van acusar al Govern de falta de voluntat negociadora després de la cimera anticrisi.

També respecte a la política impositiva el canvi és significatiu. Si després d’aprovar la pràctica eliminació de l’impost de successions es va assegurar que s’estudiaria la reducció d’altres impostos, el pla es mostra molt més tou i simplement afirma que s’apostarà per una política fiscal que “incentivi el creixement econòmic i l’activitat productiva”.

Salut i educació

Dos de les partides que més afectades es veuran per la retallada prevista pel Govern són la salut i l’educació. En ambdues, el President ha reiterat la seva voluntat de reduir el dèficit “si volem seguir jugant a Europa” i en aquest sentit ha recordat que el seu serà el primer pressupost restrictiu en 30 anys.

S’ha compromès a que la tisorada afecti a tots els departaments, i ho planteja com una “inversió” per, “d’aquí dos o tres anys surar”. “L’objectiu és sostenir l’Estat del Benestar”, ha afegit, sense concretar com ho farà, tenint en compte que la retallada podria rondar el 10%. Els sindicats, en especial els de la Sanitat i l’Educació, afirmen que la voluntat del Govern és que la iniciativa privada entri en aquests àmbits, fins ara eminentment públics. De fet, el pla presentat inclou, en materia de salut, un apartat que es compromet a garantir “la lliure elecció d’assegurament complementari privat”.
antonio
04/05/2011
en la distadura me definieron al buen politico como aquel que habla mucho y no dice nada; palabras bonitas que diria cualquier dirigente, el problema es que en este caso los hechos las contradicen, pero... vienen las municiàles
Joan Manel B.
03/05/2011
Convergents inútils i mentiders fora del govern!. Pic i pala companys!
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1