Dimecres, 4 de maig de 2011 | 14:58
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

Una mort que no millora el nostre món

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
FRANCESC MORENO
Una mort que no millora el nostre món
Francesc Moreno
04/05/2011 13:15
El fet que els Estats Units hagin matat un desarmat Ossama Bin Laden, després d'haver violat la integritat territorial del Pakistan, i que tot seguit hagin llançat el seu cadàver al mar, anul·la qualsevol legitimitat moral dels autors de la seva mort.

Ni tan sols es pot argumentar de manera fiable que la desaparició de Bin Laden vagi a evitar més morts, sinó el contrari, ja que podria provocar-ne de noves. No acabarà ni amb el terrorisme ni amb la invasió de l'Afganistan. Al-Qaida és una franquícia i ja avui actua amb gran autonomia local. L'argument que Ossama va ser l'autor intel·lectual d'una massacre execrable no justifica posar-se a la seva alçada. Bin Laden és més un símbol que un cap real. I els símbols tenen més recorregut morts que vius.

Deu anys després de l'atemptat de les Torres Bessones de Nova York no es pot parlar de legítima defensa sinó de venjança. On queda la superioritat moral d'Occident? Per què ens omplim la boca de democràcia i d'estat de dret? Amb quina autoritat pot el Tribunal Penal Internacional- mai reconegut pels Estats Units - actuar en el futur? Si és un acte de guerra, com alguns diuen, les guerres no tenen normes?

Les circumstàncies de la mort de Bin Laden fan que la seva desaparició - en altres condicions una bona notícia - només serveixi perquè les incipients revoltes democràtiques dels països àrabs passin a millor vida i perquè Occident deixi de ser un referent moral en el món, si és que encara ho era. Amb quina legitimitat es demanarà a la Xina que abandoni el Tibet o que respecti els drets humans?

Si l'assassinat de Trotsky va mostrar la debilitat del règim comunista, aquest crim mostra la decadència de l'imperi americà. Incapaç d'aturar el seu deteriorament com a líder únic del món, l'acció de la CIA sona a cant del cigne; a un intent desesperat de mantenir la seva hegemonia, almenys en el camp de l'ús de la força. I no me n'alegro, perquè els seus substituts segurament seran molt pitjors. Que quedi clar, però, que no es tracta ni de justificar el terrorisme ni de defensar el fonamentalisme islàmic, que em sembla un retrocés a l'edat mitjana. Si l'estat no té normes, per què ha de gaudir del privilegi de l'ús legítim de la força? Si la legalitat és un eufemisme que es salten els poderosos, en què els diferencia dels delinqüents?

Barak Obama ha sacrificat el seu lideratge moral - ja posat en dubte pel manteniment de Guantánamo- per uns quants punts de popularitat en les enquestes. Veurem quant li dura la popularitat al president dels Estats Units, perquè per a la dreta nord-americana continuarà sent un socialista, negre i musulmà.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1