Un Ajuntament més eficient i participatiu, prioritat de la candidatura “Fem-ho plegats”

Imatge de la trobada

La coalició d’ERC+Accent+RCat+JERC proposa la reducció del 40% dels càrrecs de confiança i la creació d’una comissió informativa especial de mesures de transparència

L’acte titulat “Femhoplegats&Tuits” ha servit per presentar l’eix “Ajuntament més eficient i participatiu” del programa electoral i per dialogar i debatre amb ciutadans presencialment i a través de Twitter amb el hashtag #femhoplegats.

Un Ajuntament més eficient i participatiu, aquest és un dels quatre eixos principals de la candidatura d’ERC, Accent, Reagrupament i les JERC per a les eleccions del 22M. Aquest és un aspecte clau per a poder respondre amb agilitat i coherència als reptes del moment, segons la coalició independentista, que ha aprofitat la convocatòria d’una reunió amb la comunitat 2.0 de la ciutat per apuntar les línies bàsiques sobre eficiència i participació de la seva proposta programàtica. “Cal revisar les dinàmiques de treball i fer més gran i decisiva la participació de la ciutadania”, assenyala Miquel Estruch, cap de llista de la coalició independentista.

Aquest dilluns al vespre una representació significava dels usuaris més actius de la ciutat a Twitter han assistit al “Femhoplegats&Tuits”, una activitat presencial i virtual a la vegada per debatre sobre les propostes electorals de la candidatura per les eleccions municipals del 22 de maig. En aquesta trobada s’han presentat algunes mesures com la revisió del cartipàs municipal, de manera que s’aconsegueixi la màxima eficàcia amb l’estructura més lleugera possible. En aquest sentit, la candidatura aposta per una simplificació de l’estructura organitzativa amb la reducció i limitació de les tinències d’alcaldia fins al nombre màxim de quatre, la reducció del nombre d’unitats i supressió dels llocs de comandament amb dos o menys persones al seu càrrec. Miquel Estruch, cap de llista, apunta que “en el marc d’aquesta estructura que proposem es preveu una reducció significativa de càrrecs de confiança de l’entorn d’un 40% respecte dels actuals”.

Pel que fa a la participació, la llista de “Fem-ho plegats!” defensa que cal avançar amb l’objectiu de fer uns pressupostos participatius i reforçar de les eines d’anàlisi i seguiment de la informació econòmica de l’ajuntament per part de la ciutadania.

Es proposa, en aquest sentit, desconcentrar i descentralitzar l’administració local, assignant noves competències a les Regidories de Districte (amb els corresponents recursos humans i materials ), per acostar l’ ajuntament al ciutadà i millorar-ne el servei.

Un dels punts forts de la proposta programàtica és la ‘creació d’una comissió informativa especial de mesures de transparència que impulsarà la revisió del model de declaració als Registres d’Interessos de l’Ajuntament, el seu accés, manteniment i publicitat. També es promourà un sistema àgil i útil per a la ciutadania i els Grups Municipals de cerca de mocions mitjançant el web municipal, i es farà extensiva la informació existent sobre les retribucions dels Membres de la Corporació, a la WEB, a tots els càrrecs directius i de confiança, ja siguin del propi Ajuntament o de qualsevol de les empreses participades; sigui quina sigui la seva raó jurídica.

La coalició independentista també reclama que “cal que sigui consultable, des de la web de l’Ajuntament tots els documents relacionats amb l’ordenació urbanística i arquitectònica de la ciutat que es troben a informació pública o bé en tramitació; així com tots els documents relacionats amb l’ordenació urbanística i arquitectònica vigent a la ciutat, i els elements patrimonials inclosos dins el Pla Especial de Protecció.” En definitiva, surbratlla Estruch, “cal posar a l’abast tota aquella informació que sigui susceptible d’interès i domini públic. Impulsar, fins a completar, el projecte ‘Open Data’”. Durant la trobada, Oriol Lladó, segon de la candidatura, va deixar clar que la tecnologia no és la fi, sinó el mitjà per arribar i implicar la ciutadania. “Aquest és l’autèntic repte del pròxim mandat”.

Segons va explicar Lladó, la candidatura proposa també l’impuls progressiu de fórmules de cogestió en equipaments municipals i la revisió del reglament de participació ciutadana amb la idea de fer-lo més operatiu, tot garantint l’accés de la ciutadania i de les entitats. Aquests dos aspectes estan més desenvolupats en la part de cultura.