Vota
Resultat:
33 vots
Actualitzat el 07/05/2011 a les 00:02h

Escòcia no serveix

La victòria de l'Scottish National Party és, per descomptat, una notícia que m’omple d’alegria. Me n’alegro pels escocesos, els quals penso que en trauran molt de profit. El líder de l'SNP, Alex Salmond, ha declarat que d’entrada reclamarien els seus drets econòmics, i que abans de cinc anys convocarien un referèndum per decidir el futur del país. Es tractaria de la consulta que ja volien fer en la legislatura passada, però que no van poder muntar per no disposar del suport suficient al parlament. Ara el camí podria ser més pla.

Les paraules que ha fet servir Salmond per portar a les urnes els ciutadans en una decisió tan crucial són, al meu entendre, fenomenals. “La gent ens ha fet confiança,” ha assegurat; “I ara ens toca a nosaltres fer confiança a la gent perquè pugui votar sobre el futur constitucional d’Escòcia.” És a dir, la crida a decidir sobre la independència no és cap concessió, ni tan sols és una carta per negociar, sinó que es tracta d’un exercici de responsabilitat per part dels representants electes del poble, que no volen viure d’esquenes a l’autèntica democràcia. És una obligació dels polítics, ras i curt. I la paraula clau és confiança; cal confiar els uns en els altres.

Ara sortiran una multitud de veus dient que això dóna aires a les reivindicacions catalanes, i que un precedent com l’escocès és bàsic per a les nostres aspiracions de lliure determinació. Que el fet que una nació sense estat organitzi una consulta oficial sobre la independència brindarà una primera referència a l’Europa Occidental. Que si Escòcia vota a favor de la independència, i es manté a la Unió Europea, guanyarem arguments per poder plantejar una via comparable. I tota aquesta cantarella que ja coneixem.

No voldria aigualir la festa a ningú, però em temo que estem molt lluny d’Edimburg. Pel que fa a la consciència nacional de la població, i a les conviccions democràtiques dels votants, diria que estem a frec. A Catalunya, com a Escòcia, hi ha una majoria clara de gent que creu en el dret a decidir el propi futur. I hi ha també un gruix de persones notable i creixent que defensa sense embuts la independència del país. Aquesta no és la principal distinció, tot i que podríem discutir molt els matisos que s’hi associen; fins a quin punt és important la defensa d’una llengua, qui posa més l’accent en l’economia, quins percentatges treuen les diferents opcions polítiques, quins programes tenen, etcètera.

No, la distància entre els escocesos i nosaltres és que allà parlen de deures polítics, de complir responsabilitats i de confiança. Sobretot de confiança. La gent que confia en els líders, i els líders que confien en la gent. El nacionalisme escocès és madur, planteja les opcions obertament abans de les eleccions, i després les manté amb la mateixa transparència. És clar que hi ha confiança; també n’hi hauria aquí si la relació fos igual de franca. Malauradament, l’exemple escocès no ens serveix. Però no pas perquè portin faldilles o bufin sacs de gemecs. No ens serveix perquè la política escocesa intenta parlar clar. Els votants hi confien, i els polítics no temen els votants. Els busquen de debò, a l’hora de decidir les coses més importants. Mireu que simple i que bonic.

Navega per les etiquetes

Escòciaindependència

Referències a Internet

Escòcia

COMENTARIS

+1
-0
Som tontets
Anònim, 08/05/2011 a les 10:28
La culpa del que ens passa als catalans no és dels polítics, és dels catalans. Per que la majoria d'independentistes d'aquest país vota CiU? Tots sabem que CiU mai farà cap passa cap a la independència, i a més en el seu programa ja hi diu que no farà cap referèndum ni cap declaració unilateral. Doncs és que els catalans debem ser tontets. No hi veig cap altra explicació.
+8
-6
Catalunya es corrupció
Anònim, 08/05/2011 a les 00:54
A catalunya hi ha una corrupció acollonant. A Catalunya hi han 3%s, impostos rebolucionaris(donacions a partits); no es pot fer segons qué sense la deguda autorització, etc, etc, etc.

Perqué corrupta? Doncs perque interesa la mentida, enredar i robar el que es pugui.

Hi ha solució? Sí; però no l'entendríeu, formeu part de la corrupció, els votants esteu corromputs. Però per que vegueu per ón anirien els trets: Catalunya al no ser una nació hauria d'ésser la més espanyola de les comunitats.
+6
-2
VIA FORA SCOTLAND, EUSKALHERRIA, CATALUNYA, FLANDES, GROENLANDIA !!!
TOTES LES NACIONS D EUROPA LLIURES I SOBIRANES, 07/05/2011 a les 19:56
ES MOLT IMPORTANT: PRIMER ESCÓCIA, CATALUNYA I FLANDES, I GROENLANDIA TAMBÉ!!!! I EL PAIS BASC DE LA MÀ DE BILDU!!!!

SERÀ MOLT BONIC TOT EUROPA VEURÀ COM ELS FILLS S¡EMANCIPEN O S'ESCAPEN DELS SEGRESTADORS ESTATALS!!!

SI, SI : Quan Escòcia ho aconsegueixi serà un triomf de tot el mon independentista. És el fet, i farà que altra gent vulgui el fet!

SCOTLAND EUSKALHERRIA CATALUNYA FLANDES GROENDLANDIA

VIA FORA NACIONS EUROPEES, ANEM PER FEINA !!!!
+3
-2
VIA FORA SCOTLAND, EUSKALHERRIA, CATALUNYA, FLANDES, GROENLANDIA !!!
TOTES LES NACIONS D EUROPA LLIURES I SOBIRANES, 07/05/2011 a les 19:53
ES MOLT IMPORTANT: PRIMER ESCÓCIA, CATALUNYA I FLANDES, I GROENLANDIA TAMBÉ!!!! I EL PAIS BASC DE LA MÀ DE BILDU!!!!

SERÀ MOLT BONIC TOT EUROPA VEURÀ COM ELS FILLS S¡EMANCIPEN O S'ESCAPEN DELS SEGRESTADORS ESTATALS!!!

SI, SI : Quan Escòcia ho aconsegueixi serà un triomf de tot el mon independentista. És el fet, i farà que altra gent vulgui el fet!

SCOTLAND EUSKALHERRIA CATALUNYA FLANDES GROENDLANDIA

VIA FORA NACIONS EUROPEES, ANEM PER FEINA !!!!
+6
-0
Transparencia
Hurricane, 07/05/2011 a les 18:19
"El nacionalisme escocès és madur, planteja les opcions obertament abans de les eleccions, i després les manté amb la mateixa transparència." Aquí esta la clau! A pesar de tots els problemes que puguin tenir post-keyenes, a la commonwealth almenys, the people te clar que es ella qui te el poder per posar o treure els dirigents al poder! I, sobretot, de demanar-los passar comptes!! Mentre estiguem tot el dia plorant i NO demanant explicacions als poltronaires que nosaltres hem votat pq duin a terme un programa (concert economic, pe?), no ens val ni mirar escocia, ni canada, ni hòsties...
+8
-0
És totalment comparable
Nasi, 07/05/2011 a les 18:05
Alfred, no t'entenc el més mínim.
Ets del que sempre cerquen les més mínimes diferències per dir "no és el mateix"?.

No ens serveix perquè segons tu allà els polítics son "bons" i aquí son "dolents"?.

Només per això no som comparables?

O potser perquè allà fa 304 anys que no son independents i aqui "només" 297 anys?

No ens servirà el veure que allà voten lliurement en referèndum?
No ens servirà veure que allà el primer ministre de la Gran Breetanya diu que respectarà la voluntat, només que farà campanya pel no?
No ens servirà veure l'alegria desfermada per aconseguir la independència? (si hi arriben abans ells)
no ens servirà veure que no surten de la UE? per tant un dels principals arguments de la por per terra?
No ens servirà veure que els mitjans d'informació de tot el món parlen que el proper país serà Catalunya?

Perquè teniu de cercar tres peus al gat intentant ceercar les diferències de tots els procesos. Ho fan molt intel·ligentment els espanyols, però ho fa, crec que molt maldestrement, algun independentista.

I Kosovo?... noooo, tampoc és comparable. Gràcies a Kosovo tenim via lliure per declarar la independència des del parlament.

I Montenegro?.... nooooo, tampoc és comparable, gràcies a Montenegro tenim alló del 50% de participació i 55% de SI.

És clar que potser el teu article només anava per la casta de polítics covards que tenim presidint la Generalitat... però potser hauries de ser més clar.

En tot cas, el tema d'Escòcia serà immensament important per la nostra independència.
I sé el què em dic. Dos anys abans del referèndum d'Arenys de Munt, jo ja estava proposant que es fessin referèndums per la independència des dels ajuntaments ja que seria una cosa de gran potència.
+1
-1
El fet
Antònium, 07/05/2011 a les 17:41
Jordi de Bagà, quants països han anat a la lluna després que ho fessin els americans? Es tracta de tenir la mentalitat i les eines adequades, el fet tot sol no serveix per a totes les nacions.
+6
-1
La diferència bàsica
Fart d'espanya, 07/05/2011 a les 17:28
El sistema educatiu escocès educa els nens - des del parvulari - com a Escocesos orgullosos de ser Escocesos i no pas com a ciutadans del Regne Unit.

A casa nostra, els nens i la jovent, els eduquem com a espanyols, els fem aprendre una història inventada pels castellans, els expliquem que els Catalans eren pastors i gent inculta i ignorant "del poble" i que en el "siglo de oro" a Catalunya no existia res, no saben ni qui era en Ramon Llull i molt menys l'Ausias March... així que surten de l’escola sense saber ni tant sols l’himne nacional de Catalunya, avergonyits del fet diferencial català ja que tenen rentat el cap amb "lo guay” que és no només de ser español sinó també d'emborratxar-se en el primer botellón que troben (glòria a les exempcions).

+8
-0
És el fet.
Jordi de Bagà, 07/05/2011 a les 13:30
Quan es va anar a la lluna va ser un triomf de tota la humanitat. Quan Escòcia ho aconsegueixi serà un triomf de tot el mon independentista.

És el fet, i farà que altra gent vulgui el fet, no ser escocès.
+10
-0
Democràcia
Silent, 07/05/2011 a les 12:59
Aquí, casa nostra,és veritat que sembla que els polítics catalans quan diuen ser independentistes vagin disfressats.
D'altra banda, l'altre dia vaig veure per tv un polític anglès que davant del possible referèndum deia que ell hi posaria tots els mitjans per convèncer la gent de votar-hi negativament. EN CAP CAS qüestionava la celebració del referèndum. Això és democràcia, el que tenim aquí no sé ben bé que és però té arrels de dictadura africana.
+6
-0
Democràcia
Silent, 07/05/2011 a les 12:56
Aquí, casa nostra,és veritat que sembla que els polítics catalans quan diuen ser independentistes vagin disfressats.
D'altra banda, l'altre dia vaig veure per tv un polític anglès que davant del possible referència deia que ell hi posaria tots els mitjans per convèncer la gent de votar-hi negativament. EN CAP CAS qüestionava la celebració del referèndum. Això és democràcia, el que tenim aquí no sé ben bé que és però té arrels de dictadura africana.
+5
-1
Unitat
Lluis de Montevideo, 07/05/2011 a les 11:24
Estaré un temps per Catalunya. Dos fets per mi que son els més importants. 1º no hi ha unió entre els partits catalanistes. Posar-se d'acord es difìcil però es possible.
2º:Hi ha massa gent a Barcelona, dic Barcelona que es sent espanyola encara que hagin nascut aquí que els pares o avis han vingut d'altres parts d'Espanya. Segueixen parlant castellá i no es senten catalans. Lo que dic es subjectiu, lo que veu un vell que viu a l'exili. Admeto que puc estar equivocat.
+3
-0
La societat per devant
Anònim, 07/05/2011 a les 11:15
Si la societat catalana va per devant els partits politica n' aprenen. Per això cal que les persones de a peu, societats, i mitjans de comunicació expliquin cada dia que no tenim res a veure amb ls forma de fer coses del govern espanyol, ultims d' Europa amb Grecia Portugal,ni amb el que passa amb l'enrenou del R. Madrid. Explicar continuament les trampes que amb el fons de competitividad i llençars els dieners en AVE a Loja a Merida a OLmedo.
Cada dia, cada hora s'ha de denunciar als mitjans catalans .
Al final algun partit, el CDC, haurà de agafar les regnes.
CIU si al final fan fora al Duran. Aquesta ultima va per l'alcade de VIC
+10
-0
Democràcia
Santi Vidal, 07/05/2011 a les 11:14
La diferència no és Escòcia/Catalunya, és entre un estat democràtic, el Regne Unit, que accepta amb normalitat el dret a decidir del poble escocès, i una democràcia nyigo-nyigo que no entén de drets.
+15
-1
Catalunya segrestada per CIU-ERC
Cansat de CIU/ERC, 07/05/2011 a les 09:53
el que mata la confiança amb la política i amb el sentiment nacional és l'ambigüitat permanent de CIU i ERC, queixar-se i brandar la senyera per una banda i fer el JOC als ESPANYOLS per l'altra. Catalunya a dia d'avui està segrestada per CIU i ERC.
+9
-0
La gran coalició
Josep, 07/05/2011 a les 09:33
A Escòcis només hi ha el referent clar de l'SNP com a representant i garant dels interessos nacionals del seu paés. Aquí com és sabut hi ha unes quantes opcions i que a més es tiren els plats pel cap entre elles.

És per això que jo proposo que per les properes eleccions generals de les Corts Espanyoles fer una gran coalició de partits sobiranistes on no hi manqui ningú (CDC, ERC, UDC, SI, DC, Reagr, CUP, etc, etc) i si algú de ICV i PSC que ho té clar també s'hi vol afegir millor que millor.

Seria un test molt clar per conèixer la força real de l'independentisme d'aquest país i demostrar a la resta del món el que s'estan jugant amb nosaltres. Segur que hi hauria un abans i un després claríssim.

Només de pensar-ho ja trempo!
+12
-1
Distàncies
AliBay, 07/05/2011 a les 09:06
D'acord en que les dues classes polítiques, la d'allà i la d'aquí, no són comparables.

Ara, crec que entre Barcelopna i Edimburg no hi ha gaire distància; és molt major la que hi ha entre Madrid i Londres.
+9
-1
Rodó
canari, 07/05/2011 a les 08:08
I que simple i que bonic l'article. Anant de dret a la raó de les coses... i encertant-la de ple.
+12
-0
La cançó enfadosa
Serenor, 07/05/2011 a les 05:16
Tenim el model partitocràtic, fàcilment deteriorable a "l'italiana". Similar però res a veure amb el model anglès.
Una altra diferència és que a Escocia mai se li ha deixat de reconeixer la sobiranía. A Catalunya, "la colonia", la va conquerir Felip V en oposar-se aquesta al seu regnat, i jutament amb els altres derrotats, se'ls va anexionar abolint-ne la sobiranía i transferint-ne el dret polític i civíl a "las cortes de castilla" rebatejades com a "cortes generales".
+19
-0
Volem una Catalunya independent.
Anònim, 07/05/2011 a les 05:00
Malauradament a casa nostra tenim uns polítics d'alló més hipòcrites i cagadubtes i parlo en general però en el tema nacional els de CiU s'enporten la medalla d'or és impossible saber si són independentistes realment un dia voten a favor de la independència en una consulta popular l'endamà la impossibilitan al Parlament, parlen del Dret a decidir i d'horitzons nacionals i moltes parauules maques però no concreten mai, volen fer contents a tothom i acabaran disgustant a molta gent, CiU Parleu clar i actueu, el vostra poble vol la INDEPENDÈNCIA si no esteu dispossats a conduir-nos a la independència digueu-ho clar i Català. No volem si però no, ara no toca però potser demà sí, Cla Parlar i actuar amb claretat sinó sempre estarem perduts en les paraules.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: