Dilluns, 9 de maig de 2011 | 12:29
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

“Els Ajuntaments han de pensar com gestionar des d'una altra perspectiva”

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Antonio Balmón. Alcalde de Cornellà
“Els Ajuntaments han de pensar com gestionar des d'una altra perspectiva”
28/04/2011 17:28
ALCALDECORNELLA1
Fernando del Collado.- Antonio Balmón és alcalde de Cornellà des del 2004, i amb aquesta serà la segona vegada que lideri les llistes socialistes a unes eleccions municipals, després de ser elegit per una àmplia majoria a l'assemblea de militants i simpatitzants. Home reflexiu i tranquil, és un polític compromès amb la seva ciutat i els seus ciutadans.
--Comencem fent una mica d’història o fer un resum de què s’ha fet des de l’Alcaldia, des d’aquest Ajuntament en aquests quatre anys?
--En aquest mandat el que s’ha fet és la major inversió pública en aquesta ciutat, des del punt de vista de totes les administracions. I això permet fer una cosa molt important que es reparar circumstancies històriques que es tenien des de fa molt anys en la nostra historia. En temes com la transformació d’un pont de Renfe en un viaducte i trencar unes barreres físiques que feien mal a la ciutat, fins a la importància que té per nosaltres el creixement d’equipaments socials, culturals i esportius. La transformació de barris. I després de tota la inversió, ens trobem davant d'un Ajuntament que és el menys endeutat de tota Catalunya i el tercer menys endeutat de tota Espanya.

--Parlant d’equipaments esportius, l’Espanyol ja viu a la ciutat de Cornellà i és on ha situat el seu estadi. Tothom està content menys els veïns que estan més a prop.
--No tothom està content, les coses que passen a l’esport són les que són. Molta gent veu l’Espanyol com una icona, i tenen raó. Però jo ho veig com una excusa, una excusa que ens ha permès fer unes altres coses. I fa quaranta anys, cinquanta anys, aquesta excusa eren les fàbriques i ara són activitats. I aquestes activitats permeten a la ciutat tirar endavant coses molt importants. Projectes econòmics, projectes esportius i sobretot, projectes socials. Però és normal, els veïns viuen circumstàncies a les què no estan acostumats. Les critiques ja no són les mateixes que vam rebre en la primera temporada. I quan portem ja cinc anys les queixes seran totalment diferents perquè estarà totalment integrat el seu funcionament, la seva realitat. Hi haurà altres dinàmiques de mobilitat privada i pública. I també hi haurà altres dinàmiques de comportament. Jo crec que el tema del Espanyol, per mi és un motor econòmic. És evident que per la gent que estima l’Espanyol és molt gratificant tenir el teu estadi i passar-s’ho bé. Però si parlem de conseqüències, són positives pera aquesta ciutat.

--Fa un moment, vostè donava una dada important, Cornellà és el municipi menys endeutat de Catalunya. Com viu Cornellà, la seva ciutat aquesta crisi?
--Doncs, com tothom. Tenim unes circumstàncies que hem de valorar de forma dual. La primera és la gent que viu a la ciutat i que és a l’atur. I les famílies que no estan a l’atur però que han patit una disminució dels seus ingressos. Per tant, aquí hi ha un problema i un risc de degradació. Aquest Ajuntament va ser el primer de Catalunya també al 2008 que va posar en marxa un fons de contingència social, que va portar a un acord social, i per tant es van prendre mesures amb l’objectiu de pal•liar les conseqüències d’aquestes circumstàncies per les famílies d’aquesta ciutat. Per altra banda estan els llocs de treball que hi havia a la ciutat. Nosaltres hem perdut un 10% en aquests anys. Per tant, estem per sota de la mitjana de l’atur, molt per sota. Això vol dir que estem en una situació que aguanta bé el nostre teixit econòmic i també el comercial. I crec que en els propers anys, la ciutat de Cornellà te una disponibilitat de captació de noves activitats econòmiques respecte a d’altres municipis que no estan preparats. És a dir si demà a Cornellà arriba un inversió que vol tirar endavant un projecte de 70.000 metres quadrats. El mateix que ara el Word Center aquesta ciutat sabria segur com s’hauria de treballar.

--Sr. Balmón, el tema de la immigració, aquests dies estan apareixent notícies sorprenents o actituds com la del senyor Sarkozy o el senyor Berlusconi, que volen fins i tot tancar fronteres. Com està la situació de la immigració a la ciutat de Cornellà?
--Nosaltres hem treballat molt per evitar conflictes. Es evident que l’arribada de nova gent, de nous valors, noves conductes, nous paràmetres culturals implica un procés de integració molt llarg, probablement de dècades. Nosaltres el que hem intentat és evitar confrontacions perquè es posa en risc la convivència de la ciutat. Tenim una immigració entorn del 5%, molt concentrada en dos barris de la ciutat. I per tal d’evitar conflictes hem d’actuar en dues vies. Una és evitar que la gent autòctona marxi del barri. La segona és mantenir no un acceptable sinó un notable manteniment, perquè la seguretat és un tema de percepció, però el manteniment no. Un notable en l’ordre d’ intervenció de mantenir l’ordre en l’espai públic per garantir la seguretat de l’espai públic. Crec que això és el que estem fent des de el punt de vista de la policia. I des de el nostre punt de vista dels nostres instruments d’actuació la gent ens assegura i afirma que les nostres intervencions que hem pres en els darrers anys van en la bona via.
ALCALDECORNELLA2
--Alcalde, com estan les relacions de l’Ajuntament amb institucions com la Generalitat, Diputació i Govern Central?
--Molt bé. Sempre han estat bé. Nosaltres amb la Diputació sempre  hem tingut una bona relació, perquè el seu objectiu final és ajudar als Ajuntaments i per tant no tenim cap problema. Amb la Generalitat sempre hem tingut bones relacions, mani qui mani. I davant el govern central, moltes vegades la posició és de defensa dels interessos de Cornellà. Quant aquests interessos estan en risc jo tinc l’obligació i tinc la convicció que és més important de enfrontar-me i de posar de manifest el meu rebuig a mesures, iniciatives o a projectes o decisions que pugin posar en perill aquesta ciutat.

--Anem al que abans ens deia, Cornellà és el municipi menys endeutat. El tema finançament local.

--D’aquest tema podem parlar molt però jo crec que seria perdre el temps. Jo crec que els Ajuntaments en els propers quatre anys no han de pensar tant en reclamar allò que no és possible sinó en pensar com han de gestionar les seves ciutats des d'un altre punt de vista. Faríem un bon servei al país, si penséssim així.

--En el tema de comunicacions, està content amb les que té actualment Cornellà?
--Si, perquè abans hem parlat d’un projecte molt important que és la línea de rodalies entre Cornellà i Castelldefels. Les que tenim actualment com el Trambaix. Aquesta és una ciutat molt ben comunicada, des del punt de vista del transport públic. Hem millorat molt en els darrers anys en temes d’autobús. Per tant jo crec que si, que les coses que posen bona nota els ciutadans de Cornellà, una d’elles és el transport públic.

--Una de les coses que ha produït aquesta crisi ha estat problemes d'habitatge. Quant pisos buits hi ha a Cornellà en aquests moments?
--Doncs pocs, per sort. Les promocions que es van posar en marxa per privats quasi el 85% estan venuts i l’Ajuntament també està entorn al 80%. Per tant jo crec que és una bona dada perquè dificultat és quan et trobes amb edificis buits, edificis començats, estructures que no saps quan trigaran altra vegada a tirar endavant, i nosaltres a la ciutat hem tingut sort, perquè les iniciatives que es van posar en marxa per part dels privats i per part nostra estan pràcticament venudes.

--I ara que estem pràcticament en la recta final d’aquesta precampanya electoral. Vostè que fa més cas als que li diuen els assessors, les enquestes o el que li diu la gent del carrer?
--Jo per començar no tinc assessors, per tant difícilment els hi faré cas. El que tinc és equips de gent per la ciutat. Enquestes no en tenim. Jo el que faig sempre és escoltar molt a la gent. Aquest matí li explicava a una persona. Jo en un mes he vist a 200 persones, sense comptar a la gent que veig pel carrer. En qualitatiu en una enquesta son 20 persones. Si faig la mitja na, parlem dentre 150 i 200 persones persones al mes. Sense parlar dels sopars que faig a les cases de la gent. Sense parlar de la gent que em trobo la carrer. Tinc un pols de la ciutat molt concret i molt clar. El que diu la gent, la gent és clara. Està preocupada per la situació econòmica. No entenen perquè si troben en aquesta situació. Ho canalitzen evidentment en el que tenen més a prop, com ho percebien en la família. Quan ve el pare i diu que se ha quedat sense feina. I el fill no es planteja que la culpa la té un altre. Doncs aquí passa el mateix. Esperar que la gent entengui d’on ve aquesta crisi, ho haurien de fer, ho haurien d'intentar perquè saber perquè és aquesta crisi. Per l’egoisme, l’avarícia. Pel sistema capitalista en què vivim. Però ara és una empresa molt complicada.

--Com a candidat per el PSC a les properes eleccions. Si guanya quines seran les seves prioritats?
--Què la gent gaudeixi de la seva ciutat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1