Vota
Resultat:
20 vots
Salvador Cot | Actualitzat el 04/05/2011 a les 23:59h

Els apatxes ataquen Obama

Goyathle (1829-1909), conegut pels que el combatien com a Gerónimo, va ser un cabdill apatxe que va rebel·lar-se contra el destí que havien imposat al seu poble, reduït a la misèria i tancat en reserves en règim de semiesclavitud. No va perdonar que les tropes federals assassinessin la seva esposa, els seus tres fills i la mare i va lluitar fins al final. Ell i una trentena dels seus guerrers van provocar la mobilització de 5.000 soldats de l'exèrcit dels Estats Units. El vell apatxe va morir confinat, sense veure mai més el seu poble. Temps després, la seva tomba va ser profanada.

I ara ho ha estat el seu record. Un segle més tard, Obama i els seus militars han tornat a batejar com a Gerónimo l'enemic principal dels Estats Units, en aquest cas Ossama Bin Laden. "Geronimo enemy killed in action", van informar els comandos especials al president entre somriures de satisfacció.

"Una vegada més, la gent nadiua del nostre país van ser classificats com a terroristes. L'ocasió mai no ha estat més apropiada per emetre una disculpa als nadius d'Amèrica", ha escrit Mitchell Cypress, president de la tribu Semínola, en una carta a a Barack Obama. "El 2008, vaig escoltar les seves promeses al nostre poble i ens va assegurar que seria un defensor de la Nació Índia. Com a líders de les nostres nacions, vostè i jo tenim l'oportunitat de ser les cares del canvi en el qual tots els nordamericans puguin creure. Vostè i jo som l'esperança d'un demà millor".

Avui queden un grapat d'apatxes, la majoria dels quals ha perdut la seva llengua ancestral. Però està clar que la dignitat de Goyathle ha travessat les generacions.

COMENTARIS

+1
-1
Las medias verdades son mentiras.
Anònim, 06/05/2011 a les 00:25
El apunte histórico de Fénix es un resumen interesado de una vida y unos hechos muy amplios el que interviene constantemente la lucha de Norteamérica contra los indios apaches y no la mexicana. Pero, claro, aquí lo que interesa es meterse con la cultura y actuación hispana aunque sea traída por los pelos.
+2
-0
sense canapes-II
toni-te, 05/05/2011 a les 18:10
Com es que em censoreu on comentaria sobre Jose Luis Carod Rovira.
+4
-9
Hay una cierta conexión
Anònim, 05/05/2011 a les 13:36
Se podría establecer una cierta conexión entre Laden-Gerónimo-Poble Català, a modo de triángulo amoroso. Gerónimo sería el cornudo, Laden el amante y Poble Català la hembra apetente, aunque tambien sería posible Laden como hembra apetente ( glupss!) Poble Català cornudo y Gerónimo como seductor, y que tal Laden como cornudo Gerónimo como hembra apetente y Poble Català como macho seductor. En fin, es cuestión de ir combinando las piezas de este intrincado trio
+8
-1
Apunt històric a tenir en compte...
Fènix, 05/05/2011 a les 11:12
Gerónimo, nom codificat de Bin Laden per l'operatiu militar nord-americà que l'ha caçat, va ser un esmunyedís líder apatxe del segle XIX, de qui es rumorejava que era capaç de caminar sense deixar empremtes. Sota el seu lideratge, la seva tribu va lluitar durant dècades contra els avanços expansionistes de Mèxic i EUA en terres apatxes.

El 6 de març de 1858, una companyia de 400 soldats mexicans de Sonora, dirigida pel coronel José María Carrasco, va atacar el campament de Gerónimo mentre els homes estaven al mercat. Entre les víctimes hi havia la seva dona, els seus fills i la seva mare. Es va voler venjar dels mexicans que van ser els que el van batejar com a Gerónimo. El malnom deriva d'una batalla en què, tot i la pluja de bales, es va espavilar per atacar amb un ganivet els soldats. Aquests, desesperats, apel·laven a San Gerónimo. El nom li va quedar.
+8
-5
Molt hàbil
Anònim, 05/05/2011 a les 10:18
A Cot se l'ha de llegir entre línies. Mireu: "Avui queden un grapat d'apatxes, la majoria dels quals ha perdut la seva llengua ancestral. Però està clar que la dignitat de Goyathle ha travessat les generacions."
Si no està parlant de Catalunya, ja em direu de què parla. L'indio el fem i força.
+1
-1
circ mundial
Anònim, 05/05/2011 a les 08:42
+1
-0
osama zombie 6, the re-election
anunnaki, 05/05/2011 a les 08:24
mireu el cartell de la peli, es bonissim

rense.com
+3
-27
li falta imaginació
Anònim, 05/05/2011 a les 08:03
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+5
-44
No se corte Cot
Anònim, 05/05/2011 a les 00:14
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.



- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: